Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Raadslid Jongeneel vertoont zich in raadzaal plotseling in geel hesje

SLIEDRECHT – Onverwacht voor de gemeenteraad trok raadslid Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond 27 november 2018 kort voor middernacht een geel hesje aan tijdens een besluitvormende raadsvergadering. Dat gebeurde bij het indienen van een motie door de SGP-ChristenUnie om als Sliedrecht aan te sluiten bij de kinderpardongemeenten. Jongeneel had achter op zijn rug staan ‘Monaco aan de Merwede’ – crew.

Raadslid Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond. Net buiten de raadzaal trok hij een geel hesje aan en nam toen weer plaats om het woord te voeren. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De mensen met gele hesjes willen aangeven dat zij ‘het volk’ zijn en organiseren – net als in andere Europese steden – een groot protest zaterdag 1 december 2018 op het Binnenhof in Den Haag. Het boze ‘Wij Nederland’ zegt het ‘zat te zijn’.

Redenen
Een protest tegen de hoge brandstofprijzen, een te dure zorgverzekering en een studieloon. Maar ook dat het boerkaverbod door gemeenten moet worden geaccepteerd en gehanteerd door gemeenten. Verder investeren in betaalbare woningen, voor vaste contracten bij vast werk en gegarandeerd pensioen. De mensen van de gele hesjes willen verder ‘geen toestemming voor de Verklaring van Marrakesh’ en staan voor korter werken met behoud van loon. “Het stijgen van de energieprijzen door het klimaatakkoord is ook een reden om de straat op te gaan”, aldus Jongeneel, die zelf niet gaat mee demonstreren. Hij ergert zich aan betutteling en doordrammen.

Elite
Uren voorafgaand aan zijn protest kondigde Jongeneel zijn actie aan bij de redactie van Sliedrecht24 en gaf hij een uitleg. Je ziet volgens Jongeneel dat Nederland verandert in de elitocratie. “Een elitocratie is een kleine groep van machthebbers in de politiek, het bedrijfsleven, de rechtspraak, de bankwereld, universiteiten en de media houdt ook Nederland in haar greep. Het doel: machtsbehoud en – in het verlengde daarvan – zelfverrijking. De onderdelen van de Trias Politica werken verre van zelfstandig: de wetgevende macht volgt braaf de uitvoerende macht en de rechters sluiten zich daar geregeld bij aan. Hoezeer de elite dit ook ontkent: het evenwicht tussen de drie machten en de onderlinge onafhankelijkheid zijn ver te zoeken. Deze groep bepaalt wat er in Nederland gebeurt op het gebied van de energietransitie, immigratiebeleid en de hervorming van het pensioenstelsel. De hardwerkende Nederlander die braaf zijn belasting betaald mag niet aan tafel aanschuiven en heeft daardoor het nakijken”, zegt Jongeneel tegen Sliedrecht24.

Kleur bekennen
Iedereen ziet volgens Jongeneel dat de welvaart en veiligheid in Nederland met de maand afneemt. Jongeneel: “Bij mij persoonlijk is het Marrakesh pact en het preventieakkoord van Rutte III de druppel. Ik hoef niet betuttelt te worden op het gebied van alcoholgebruik, eetgedrag en rookgedrag. Het kabinet neemt besluiten zonder dat er met het volk wordt gesproken. Nee, wij moeten volgens de dictaten uit Den Haag leven. Op lokaal niveau begint de besluitvorming ook vormen aan te nemen die ten koste gaat van de welvaart en veiligheid van de Sliedrechter. Statushouders krijgen voorrang op woningen, er moet een kinderpardon komen – met als gevolg gezinshereniging komt – en een vergaande energietransitie in vorm van een warmtenet. Dit alles gaat de leefbaarheid niet ten goede komen. Wie krijgt uiteindelijk weer de rekening voor zijn kiezen: de hardwerkende Sliedrechter. Wordt de Sliedrechter iets gevraagd? Nee, die moet ja en amen zeggen. Deze ontwikkelingen zijn voor mij als lokale volksvertegenwoordiger genoeg redenen om kleur te bekennen en te zeggen dat het zo niet langer kan op landelijk en lokaal niveau!”

Reacties
Het fenijn zat in de staart. Jongeneel kreeg veel kritiek over zich heen. “Onzin en dat dit hier in deze gemeenteraad wordt gesproken”, aldus raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie). Stevige woorden kwamen ook van nestor raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). “Raad, waar ligt de grens om wat te zeggen”, sprak Jongeneel, die weinig steun kreeg voor zijn betoog, Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) vond verschillende keren dat ‘dichter bij de motie moest worden gekomen’. “Ik heb voor de voorliggende motie alleen maar warem sympathie en belangrijk dat wij ons erachter scharen. Ik ben een beetje verdrietig met de laatste woordvoering”, aldus fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). VVD en Slydregt.NU stemden tegen de motie en dus behoort de gemeente Sliedrecht tot de kinderpardongemeenten.

13 gedachten over “Raadslid Jongeneel vertoont zich in raadzaal plotseling in geel hesje”

 1. Ben na 30 jaar in Sliedrecht te hebben gewoond vertrokken in 2006. Als je er nu komt, lijkt het wel een Ghetto.
  Het is trouwens ook erg lelijk, de infrastructuur.
  Wie is daarvoor verantwoordelijk?
  Elke keer weer denk ik, wanneer worden de verantwoordelijke afgezet?

 2. Ik herken weinig van Mark Jongeneel z’n visie. Misschien woont hij wel in een ander Sliedrecht. Als Mark spreekt namens ‘het volk’ waarom is hij dan niet de grootste partij in Sliedrecht?

  Complimenten aan de overige raadsleden die ervoor kiezen hier niet stil te zijn, maar zich uit te spreken tegen giftig gedachtegoed.

 3. Toch nog iemand die zich het lot van de Nederlanders aantrekt! Chapooo dikke respect, wees trots op je!!!

 4. Je bent een KANJER!
  Eindelijk een raadslid die aan durft te geven wat er op de burgervloer borrelt!
  Chapeau!

 5. De eerste van velen.
  Kritiek van de oude politiek die Rutte en zijn kleptocratie-politiek steunen is begrijpelijk, maar 1 december komt daar een einde aan, dan verenigt links en rechts, arm en rijk, allochtoon en autochtoon zich tegen Rutte, de belastingstijgingen en het Marrakech verdrag.

 6. Ja, Erik Alles (“Toppie jij komt teminste voor het volk op… zoals het hoort ..”), het was dus eenvoudig te verwachten dat Mark (Jongeneel) niet of ternauwernood steun zou krijgen van zijn mede raadsleden.

  Dáárom gaat het ook zo bergafwaarts in Nederland. Want welk gemeenteraadslid, welk tweede kamer lid (parleur) komt op voor de burger???

  De uitspraak van Mark: “Deze ontwikkelingen zijn voor mij als lokale volksvertegenwoordiger genoeg redenen om kleur te bekennen en te zeggen dat het zo niet langer kan op landelijk en lokaal niveau!” zal dan ook tot transformatie van onze samenleving leiden!

  Naar mijn menig is dit dan ook een zeer duidelijk verhaal op Sliedrecht24.nl Merci!

  “… Jongeneel, die zelf niet gaat mee demonstreren. Hij ergert zich aan betutteling en doordrammen.”
  Dat doet me denken aan dit verhaal inzake protesteren:
  https://pieterstuurman.blogspot.com/2011/10/protest.html?fbclid=IwAR3dPtKbHYLljdpqW2X6wkI8pTWj5p_xgdnAOrI2nj5SPAae8HPCHLiAge0

  Mark Jongeneel; of hoe een raadslid wérkelijk groots kan zijn!

 7. Het lijkt erop dat de heer Jongeneel de “Wilders” van Sliedrecht wordt of wilt worden. Overal tegenaan schoppen, maar welke oplossingen heeft Slydrecht.nu? Besluiten worden landelijk in de Tweede Kamer genomen en plaatselijk in de gemeenteraad en deze mensen zijn op democratische wijze gekozen. Maar welke interesse is er bij de Sliedrechtse bevolking voor de gemeente politiek?
  Als je een keer een vergadering van de gemeenteraad als burger bijwoont, heb je kans dat je de enige bent! Als burger zou ik willen reageren van: verdiep je eens in de materie, waarmee de gemeente (raad) te maken heeft en op welke wijze er besluiten genomen moeten worden.
  Om alleen de verslaglegging in Sliedrecht.24 of Merwestreek te lezen en tot je te nemen is te weinig!

 8. Begrijp ik nu goed dat deze meneer in het gele hesje het geweld en de vernielingen in Frankrijk en België sympathiseert?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld