Raadhuis krijgt vanaf najaar 2018 culturele bestemming

SLIEDRECHT – Na ruim drie jaar in de stille verkoop te hebben gestaan, is vandaag bekend geworden dat er een nieuwe bestemming is gevonden voor het oude raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. Het College van Burgemeester en Wethouders, met voorop wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Economische Zaken en Financiën, laat met trots weten dat het meest markante gebouw van Sliedrecht per 8 september 2018 wordt heropend als internationale trekpleister: het Nederlands Bagger- en Maritiem Museum (Engelse benaming: ‘The Dutch Dredging & Maritime Museum’).

De nieuwe bestemming voor het raadhuis trekt toerisme aan en daarom komen er verschillende voorzieningen. Het dorp wordt meer aantrekkelijk en het past in de plannen voor ‘mooi Sliedrecht’. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De nieuw opgerichte stichting ‘SliedrECHT Maritiem’, met bestuurders van een aantal grote Sliedrechtse bedrijven, is in een vergevorderd stadium om ‘voortvarend’ aan de gang te gaan. De bestuurders, die tevens als financiers van het project fungeren, geven nog geen details over de opzet van het nieuwe museum. Voor de officiële opening op Open Monumentendag 2018 wil de stichting koningin Máxima vragen.
 
Aanpassing
Er zijn grote plannen om de achterkant van het oude raadhuis direct aan te sluiten op de haven. Daarvoor zal een gedeelte van de Havenstraat worden afgesloten om vervolgens door middel van damwandconstructie met de bestaande haven te worden verbonden. Door de directe verbinding met het water is het mogelijk om per boot een rondvaart te organiseren. Een scheepsbouwer uit Hardinxveld-Giessendam ontwikkelde recent een ‘Hover-sightseeingboat’, waarop plaats is om 55 personen aan boord te nemen. Deze zou qua omvang goed in de Sliedrechtse haven kunnen manoeuvreren om museumbezoekers ‘iets extra’s’ aan te kunnen bieden, waaronder rondvaarten van ongeveer een uur.

Bootjeshelling verder uitgesteld
De directe ligging aan het water geeft ook mogelijkheden voor ‘wisselexposities te water’, waarbij te denken valt aan bijv. de stoombaggermolen ‘Friesland’, die nu bij het Nationaal Baggermuseum ligt afgemeerd. Het is al weer een tijdje stil rond de toezegging van de bootjeshelling. Nu is duidelijk geworden dat dit gerelateerd is aan de damwandwerkzaamheden, die voorlopig voorrang krijgen. Besloten is om de bootjeshelling ‘door te schuiven’ naar het laatste kwartaal van 2018.

Samenwerking
De nieuwe bestemming van het raadhuis past naadloos in de visie van de Economische Agenda Sliedrecht 2030. Onderdeel van deze agenda is dat Sliedrecht zich de komende jaren op maritiem gebied méér wil laten gelden. Van oudsher staat Sliedrecht immers wereldwijd bekend als pionier en voorloper op ‘baggergebied’. Het huidige Nationaal Baggermuseum – de vroegere dijkwoning van Adriaan Volker aan de Molendijk 204/208 – blijft verbonden met de baggerindustrie. De bestuurders van het nieuwe museum gaan de locatie gebruiken als ‘Workshop- en Studie-lnnovatieCentrum’.

Gebiedsverandering
Een en ander heeft wel tot gevolg dat het huidige gebied vóór het raadhuis niet langer als ‘evenemententerrein’ kan worden gebruikt, zoals bijv. tijdens Koningsdag en het Baggerfestival. Een verplaatsing van deze activiteiten naar het Burgemeester Winklerplein wordt overwogen. Het huidige gebied zal gedeeltelijk worden ingevuld met parkeerruimte, de oude fontein komt er terug en voor het andere gedeelte als expositieruimte. Voor aanvullende parkeerplaatsen wordt een overeenkomst gesloten met de MerwedeLingelijn om van de juist aangelegde parkeerplaatsen bij het station gebruik te mogen maken. Vanaf dit terrein gaat een gratis pendelbus rijden waarmee vervoer naar en van het nieuwe museum wordt verzorgd.
 
Horecaplannen
Uitbreiding van horeca aan de haven is voorzien in de buurt van horecagelegenheid Plaza ’t Haventje. Het aantal metalen palen naast Plaza wordt uitgebreid om ruimte te creëren voor een ‘Volglas-tweehoogrestaurant’, uiteraard weer met uitzicht op de haven. Een punt van discussie vormt nog de optie van een langgerekt haventerras langs het water van de Merwestraat. Het college van B & W zou het hierover onderling niet eens zijn. Wethouder Tanis kon hier verder niets over zeggen. Ook niet over wie de exploitatie gaat doen, omdat hierover nog wordt onderhandeld.

Dupe
ln overleg met het nieuwe stichtingbestuur is overeengekomen dat de huidige Trouwzaal zijn functie behoudt. Het gemeentebestuur is blij dat deze traditie in stand blijft. De dupe door de nieuwe bestemming is lokale omroep MerweRTV. Gezien de technische infrastructuur wordt dit voor de omroep een ingrijpende verhuizing. De gemeente gaat er vooralsnog vanuit dat MerweRTV mogelijk belangstelling heeft voor vestiging in enkele leegstaande kantoren bij De Reling. Al is ook daar nog niet helemaal duidelijk wat er met de ruimtes gaat gebeuren. 

Inloopavond
ln het gemeentekantoor wordt na een binnenkort geplande kleinschalige verbouwing een nieuwe raadzaal ‘ingepast’. Zo komt na vele jaren een einde aan het gebruik van de sterk verouderde vergaderlocatie met slechte internetverbinding. De komende maanden worden door de gemeente een aantal inspraakavonden georganiseerd. De bestemmingswijziging wil het college van B & W graag voor de zomer in de gemeenteraad behandelen. Het college verwacht niet veel weerstand. ln de loop van mei houden de bestuurders van het nieuw in te richten museum een inloopavond, waarbij een maquette van de nieuwe locatie wordt getoond.

6 gedachten over “Raadhuis krijgt vanaf najaar 2018 culturele bestemming”

  1. Ik vind ‘m goed. Vanochtend heel snel even gekeken in verband met een drukke dag vandaag, was er verbaasd over. Bij nader inzien (en de reacties) gaat er een lichtje branden. Soms kan een 1 aprilgrap wel aan het denken zetten, want waarom in de (verre) toekomst ook niet?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld