Raad wordt bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen sociaal domein

SLIEDRECHT – Voor maandag 2 november 2020 heeft de gemeente Sliedrecht een beeldvormende vergadering belegd in de raadzaal van partycentrum De Lockhorst, Sportlaan 1. Tussen 20.30 – 22.00 uur vinden er rondetafelgesprekken plaats over het sociaal domein.

In deze vergadering wordt de raad geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen en gaat wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Sociaal, Zorg en Welzijn met de raad in gesprek over de huidige situatie in Sliedrecht ten aanzien van o.a. beschermd wonen en opvang. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Allereerst wordt de pilot vroeg signalering schulden geëvalueerd. Sinds 1 juni 2019 is de gemeente vanuit Het Bonkelaarhuis gestart met de pilot vroegsignalering schulden. Daarbij is de insteek om inwoners met betalingsachterstanden vroegtijdige in beeld te krijgen en passende hulp en ondersteuning aan te bieden. Eerder dit jaar heeft een tussentijdse evaluatie plaatsgevonden die met de raad is gedeeld. In deze vergadering wordt de raad door Linda van der Plas, schuldhulpverlener Sociaal Team Sliedrecht, bijgepraat over de tussentijdse uitkomsten, de werkwijze en de voortgang van de pilot.

Wetswijziging
Ook gaat het over de nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Met ingang van 1 januari 2021 gaat de wetswijziging op de wet gemeentelijke schuldhulpverlening in. Deze stelt in grove lijnen het aanbod tot ondersteuning aan alle inwoners met een betalingsachterstand op gas, water, licht en de zorgverzekering verplicht. De wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening is gedelegeerd aan de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD). De Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) heeft voorgesteld om voor de uitvoering een vergelijkbare werkwijze toe te passen als de gemeente Sliedrecht nu toepassen bij de pilot vroegsignalering schulden. In deze sessie praat een medewerker van de SDD (nog onbekend wie – red.) de raad bij over de komende wetswijziging.

Beschermd Wonen en Opvang
Op landelijk niveau zijn er verschillende ontwikkelingen, die invloed hebben op de (toekomstige) samenwerking binnen de regio Zuid-Holland Zuid ten aanzien van Beschermd Wonen en opvang. Per 1 januari 2021 staat de Wet langdurige zorg (Wlz) open voor ggz-cliënten met een blijvende behoefte aan intensieve zorg. Dat betekent dat cliënten van Wmo/beschermd wonen overstappen naar de Wlz, wat leidt tot een uitname uit het gemeentefonds. Daarnaast wordt er per 1 januari 2022 een nieuw financieel verdeelmodel voor beschermd wonen stapsgewijs ingevoerd.

2 gedachten over “Raad wordt bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen sociaal domein”

  1. mr kadijk dit lees ik linda v/d plas vertelt raad hoe zaken gaan simpel.

    Er komen nieuwe regels simpel gezegt de client wordt ongevraagd uit geschreven bij bureau a en de zaken worden dan gedaan met bureau b.

    Ik had een job coach die had teveel clienten dumpte mij bij ander. Zo kan beste zien de client wordt geholpen door weer ander.

  2. Dan lees je vorige week in de krant:
    “Veel ambtenaren hebben geen zin om brieven en andere teksten van de overheid begrijpelijker te maken. Sommigen vrezen minder serieus te worden genomen als ze simpeler schrijven. Volgens staatssecretaris Knops is een ‘cultuurverandering’ nodig.”

    En dan krijg je hier een voorbeeld: “Dat betekent dat cliënten van Wmo/beschermd wonen overstappen naar de Wlz, wat leidt tot een uitname uit het gemeentefonds.”

    Nooit van gehoord, van “UITNAME UIT”. Het staat ook niet in mijn Dikke Van Dale!

    Betekent dit nu dat er minder uit het fonds wordt genomen of dat er juist meer uit het fonds wordt genomen???

    Voor de goede orde: ik neem Sliedrecht24 niets kwalijk. Men krijgt daar zelf zulke zaken voorgeschoteld.

    Ik ben benieuwd naar het antwoord op mijn vraag over die #uitname. Ik hoop, dat Linda van der Plas mij daar ’tussentijds’ over kan informeren. En ja, die cultuurverandering – waar de staatsecretaris het over heeft – is heel hard nodig, zeker in Sliedrecht en in de Drechtsteden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld