Raad strijkt voor beeldvormende vergadering neer in basisschool

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De hal van openbare basisschool De Wilgen aan de Valkweg was maandagavond 17 oktober 2022 het decor voor een vergadering van de gemeenteraad. Op de agenda stond een beeldvormende vergadering waar onder meer over jeugd- en opvoedhulp werd gesproken. In het eerste half jaar is er in Sliedrecht een afname van het aantal kinderen, die jeugdzorg krijgen. De raad kreeg een uitleg hoe de hulp in Sliedrecht momenteel is geregeld en hoe het toekomstbeeld is. 

Inwoners konden maandagavond niet meeluisteren. Dat als gevolg van de vergadering op locatie. Wel kon de bijeenkomst worden bijgewoond. Vooral ouders / verzorgers ontbraken maandagavond. Wel waren er verschillende mensen uit het veld, het College van B & W en raadsleden. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal en Onderwijs vertelde inleidend dat scholen meer worden betrokken bij opgroeien en opvoeden van kinderen.

Gezamenlijk
De decentralisatie van de jeugdzorg met ingang van 1 januari 2015 staat velen nog voor ogen. De transitie zou tijd gaan kosten. Er werd ook nog een bezuinigingsopgave aan gekoppeld en gemeenten hadden er onvoldoende middelen voor. De administratie was niet overal op orde. In de regio werd samenwerkt. In Zuid-Hollland Zuid kwam er een gezamenlijk. De gemeenten bleven voor ‘het voorveld’ en breder kwamen er regionale jeugdteams. In Sliedrecht ging het via jeugdteams, later in het sociaal team en toen Het Bonkelaar werd opgeleverd, werd het jeugdteam onderdeel van Het Bonkelaarhuis.

Verandering denkwijze
Inmiddels komt de transformatie van de jeugdhulp op gang. Het normaliseren in plaats van problematiseren werd het nieuwe normaal. Kinderen die druk of introvert zijn accepteren en investeren in preventie. Maar ook een goede samenwerking tussen partners in de jeugdzorg. Ontschot en systeemgericht vanuit een integrale toegang, maar ook zo zwaar als nodig; zo licht als mogelijk. Er moet binnen de kaders en ook daarbuiten. Niet als keurslijf (0mdenkers bij casuïstiek). Doel: iedereen mag er zijn en iedereen mag meedoen. Jeugdigen moeten in Sliedrecht gezond en veilig thuis kunnen opgroeien en zich naar vermogen kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen.

Het Bonkelaarhuis
In Sliedrecht is ook een sterke sociale infrastructuur. Het Bonkelaarhuis is altijd bereikbaar voor zorg- of ondersteuningsvragen die leven binnen een gezin. Doel een doorgaande leerlijn en een doorgaande zorglijn geven. Buitenschool vindt ook een groot deel plaats voor de kinderen en voor hen organiseren de combinatiefunctionarissen van  Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) activiteiten. Belangrijk is dat kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen, ontspanning en vrije tijd. Gesteund door vrijwilligers en het ambulante jongeren werk. Ook bestaat Buurtgezinnen en Home Start. Deze worden gecoördineerd vanuit Het Bonkelaarhuis. De mensen daar zijn er niet alleen voor de jeugd, maar voor alle inwoners. Er zit geen team met generalisten, maar een generalistisch team met specialisten.

Jeugdhulp
De gemeente is vanaf 2022 volledig opdrachtgever (inclusief jeugdteam) voor jeugdhulp. De ambitie is om het aantal uit-huis-plaatsingen terug te brengen. Er zijn positieve eerste tekenen van jeugdhulp aan de voorkant. “Sinds start preventieve begeleiding eind 2020 zien we een duidelijke afname van de instroom in begeleiding, terwijl het in de regio steeg.” Eén gezin met een zeer complexe hulpvraag kan een grote impact hebben op de totale kosten, werd verteld. De kosten in Sliedrecht ontwikkelt zich onder de regionale kosten. In de jeugdhulp kan het ook ineens anders uitpakken als er een crisis ontstaat, kunnen de kosten soms met tonnen oplopen. 

Toekomst
Lokaal wordt de komende tijd ingezet op preventie, op het versterken van de rol van de jeugdgezondheidszorg en op de doorgaande zorglijn van 0-12 naar 0-18. Dat vraagt nog wel nader onderzoek en afstemming. Voor kinderen die al in de jeugdzorg zaten, is er een mogelijkheid voor verlengde jeugdzorg. Het Bonkelaarhuis is voor alle leeftijden. Doel is binnen de jeugdhulp (blijven) doen wat nodig is (zo zwaar als nodig, zo licht als mogelijk). Het algemene doel is jeugdigen gezond en veilig thuis laten kunnen opgroeien en dat zij zich naar vermogen kunnen ontwikkelen en mee kunnen doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld