Raad niet op één lijn over ‘van het gas af’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De onzekerheid, de kosten en energiekeuze (of juist niet) maken het voor sommige politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad niet gemakkelijk om mee te gaan in de Transitievisie Warmte 2021. De lokale politieke partij Slydregt.NU blijft mordicus tegen. Dat bleek dinsdagavond 29 juni 2021 tijdens de besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Sliedrecht. Het raadsvoorstel is overigens met een meerderheid aangenomen. Alleen Slydregt.NU stemde tegen.

In de raad werd dinsdagavond gesproken over de Transitievisie Warmte 2021. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Wij vinden het niet noodzakelijk dat we van het aardgas afgaan natuurlijk is het wel verstandig om niet afhankelijk te zijn van één soort energie. Daarom moet men ook kijken naar alternatieve energiebronnen zoals kernenergie, thorium en waterstof. Zonne-energie, windenergie en aardwarmte leveren te weinig energie of ze zorgen juist dat Sliedrecht onleefbaar wordt”, sprak fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). 

Kiezen
Zijn partij vindt dat iedere Sliedrechter de vrije keuze moet behouden op welke energie men zijn huishouden laat draaien. Jongeneel: “Daar hoort zeker het schone aardgas bij. Aardgas moet men niet vervangen maar men moet de mogelijkheden verruimen waar men uit kan kiezen. Geef de Sliedrechter wat te kiezen dat past bij zijn huishouden. Geef de Sliedrechter waar voor zijn geld!”

Betaalbaar
Het CDA ziet het anders. In de toekomst worden we minder afhankelijk van aardgas is de mening van het CDA. Raadslid Vincent Prins (CDA): “Het CDA wil dat doen op een haalbare, betaalbare en begrijpelijke manier. Het CDA begrijpt goed dat er zorgen zijn over de betaalbaarheid. Gelukkig is daar aandacht voor. In de Transitievisie Warmte staat dat het tegengaan van energiearmoede een aandachtspunt is. Energiearmoede gaat over de betaalbaarheid van energie in combinatie met de kwaliteit van je huis.”

Kans
Van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten staat Sliedrecht zegt het CDA op de veertiende plaats in de lijst met het hoogste percentage energiearmoede. “Het CDA ziet de warmtetransitie als een kans om daar iets aan te doen. Met buurtisolatieplannen kunnen we alvast beginnen om huizen te verbeteren. Dan besparen onze inwoners energie én geld. Het CDA wil een tempo dat iedereen kan bijbenen. Het CDA wil dat inwoners niet op kosten worden gejaagd. Het CDA wil dat iedereen de gemaakte keuzes begrijpt. Zo worden we in Sliedrecht samen aardgasvrij”, sprak Prins dinsdagavond. 

2 gedachten over “Raad niet op één lijn over ‘van het gas af’”

  1. Helemaal eens dat er iets moet gebeuren maar ziet het CDA wel wat het zegt:

    “Het CDA wil dat doen op een haalbare, betaalbare en begrijpelijke manier. Het CDA begrijpt …….(stopwoord van de politiek!) dat er zorgen zijn over de betaalbaarheid. Gelukkig is daar aandacht voor……… Welke aandacht concreet???

    “Het CDA ziet de warmtetransitie als een kans. Met buurtisolatieplannen kunnen we alvast beginnen om huizen te verbeteren. Dan besparen onze inwoners energie én geld. Het CDA wil dat inwoners niet op kosten worden gejaagd. ……….Hoe dan??? Betaalt de Gemeente?? Is dit een garantie???

    Het CDA wil een tempo dat iedereen kan bijbenen……… Planning???

    Het CDA wil dat iedereen de gemaakte keuzes begrijpt. Die indruk heb ik tot op heden niet. ……..Voorlichting????

    Het lijkt me logischer om niet in die wollige taal te spreken. Gewoon aangeven als je dat vindt:
    1. Energietransitie moet, geen keuze
    2. Bewoners blijven gegarandeerd gelijke kosten houden of aangeven hoeveel meer.
    3. Dit is de planning per wijk met isoleren gevolgd door wat dan ook.
    4. Dit is een hulplijn waar iedereen met problemen van welke aard dan ook maar gekoppeld aan transitie energie terecht kan en die het ook op kan lossen.

    De actie: spreek duidelijke taal is hiermede (opnieuw) van start gegaan.

  2. Het CDA snapt helemaal niks van haalbaar, betaalbaar en begrijpelijk. De huurders zitten al middenin de aanpassingen. Ik heb vernomen dat onkosten die je nu moet maken om netjes te wonen, niet vergoed worden hoor! Zijn huurders dan geen Sliedrechters? Er is helemaal geen aandacht voor huurders. U kijkt de ene kant op, richting warmtenet en Tablis Wonen de andere kant op. De huurders worden over het hoofd gezien. U moet zich schamen om ons te vergeten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld