Raad krijgt informatie over incident bij DuPont na brief van provincie

SLIEDRECHT – Vier dagen na het incident bij chemiebedrijf DuPont, donderdag 16 januari 2020, heeft de provincie Zuid-Holland een brief gestuurd aan de gemeente Sliedrecht. Portefeuillehouder Chemours / DuPont, wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht), informeerde woensdag 22 januari 2020 – bijna een week na het incident – de raad in een College Informatiebrief. De raad is donderdag 16 januari 2020 na het incident kennelijk niet op de hoogte gesteld. 

Voor herstel is het defecte bedrijfsonderdeel van de Delrin fabriek buiten gebruik gesteld en leeggemaakt. De Delrin fabriek zelf blijft in bedrijf, omdat het betreffende onderdeel dubbel aanwezig is en de functie van het defecte onderdeel kan overnemen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

DuPont meldde vorige week donderdagmorgen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) dat er een gaslekkage was ontstaan in de Delrin fabriek. Het betrof een gasemissie van azijnzuuranhydride en formaldehyde. “Uit de gegevens die ons ter beschikking zijn gesteld, blijkt dat er geen emissies van deze stoffen buiten het terrein zijn gemeten. DCMR is ter plaatse geweest om de situatie te onderzoeken en te beoordelen”, schrijven de gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (CDA) en Floor Vermeulen (VVD) van de Provincie Zuid-Holland.

Opgespoord en omsloten
Op basis van berekeningen en metingen van DuPont is volgens de provincie gebleken dat er geen effect is voor de woonomgeving. “Vanzelfsprekend zullen wij DCMR vragen dit te toetsen. DuPont heeft nadat ze de gaslekkage hebben geconstateerd, actie ondernomen om de veiligheid van de werknemers en van de omgeving te borgen. De bedrijfsbrandweer heeft preventief een waterscherm ingezet om verdere verspreiding van de gasemissie te voorkomen. DuPont heeft diezelfde dag de lekkage opgespoord en omsloten zodat er geen emissies meer kunnen plaatsvinden”, aldus de gedeputeerden.

Onderzoeksverplichting
Het buiten gebruik gestelde bedrijfsonderdeel mag volgens de provincie pas weer in gebruik genomen worden na goedkeuring van DCMR. “Waarbij verzekerd moet zijn dat dit weer veilig kan gebeuren. Op basis van artikel 17.2, eerste lid, van de Wet milieubeheer zien wij dit als een ongewoon voorval en leggen DuPont een onderzoeksverplichting op. Binnen vier weken dient DuPont de rapportage op te leveren aan DCMR. DCMR zal deze rapportage eerst beoordelen op basis waaryan verdere maatregelen kunnen worden genomen”, schrijven de gedeputeerden Bom en Vermeulen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld