door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er komt een asielzoekerscentrum (azc) van 100 tot 250 plaatsen in Sliedrecht. De raad sprak dinsdagavond 7 maart 2023 over het voornemen van het College van B & W tot het verlenen van medewerking aan een opvanglocatie voor asielzoekers in Sliedrecht-Noord, ergens tussen de Zwijnskade en de Tolsteeg in Sliedrecht-Noord, tijdens een volgens de burgemeester zowel oordeelsvormende als besluitvormende vergadering. Ook heeft volgens Spek een agrariër zijn woon- en bedrijfslocatie aan de Kweldamweg (P. Smits – red.) beschikbaar gesteld aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Opnieuw een volle tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst waar werd gesproken over het voornemen de komst een asielzoekerscentrum toe te staan. Het werd dinsdagavond een lange zit voor de aanwezigen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De gemeente had een beveiligingsbedrijf bij de deur en in de raadzaal ingehuurd. Waarom de gemeente dit had geregeld en wat de gemeente verwachte, werd niet duidelijk. Bij aanvang waren er drie insprekers. Positieve adviezen ongevraagd waren er van de Maatschappelijke Advies Groep (MAG), die aanvankelijk geheel door het college was gepasseerd voor een advies door Bas Kurvers en Peter Corvers. Een betoog tegen de komst van een azc gaf inwoner Jan Cammeraat, die de aanwezigen wees op onder meer de overbelasting van onder meer zorg en onderwijs. Hij gaf aan dat het gevoel wordt gegeven dat er al een besluit ligt. Dinsdagavond kreeg het college ook adviezen mee van de politieke partijen. Na een schorsing in tweede termijn reageerde wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen.
Uitleg wethouder
De tijdsspanne legde het college dinsdagavond uit. De opvanglocatie zou beschikbaar moeten zijn op 1 januari 2024. “Wij wisten dat als je ergens wat wil bouwen, dat je dan soms maanden voorbelasting nodig hebt. We dachten als we snel het besluit konden nemen, in de buurt van de genoemde datum. Wij hebben ongekend snel u erbij betrokken, met wensen en bedenkingen”, vertelde wethouder Spek, “Dat betekent dat we in het eerste kwartaal met het COA tot overeenstemming willen komen. Vandaar de korte tijdsspanne.” Spek zou het niet nog een keer op deze manier doen. Spek: “We zouden de raad meenemen aan de voorkant en niet gek laten maken met die datum.” De druk werd van de ketel gehaald door de behandeling met de raad te verplaatsen. Spek noemde de werkvoorraad van de raad die er was en dinsdagavond paste dit goed op de agenda. De afweging is volgens Spek om het zo zuiver mogelijk te houden en het COA nog niet erin te betrekken. Als er een geschikte locatie is, zal volgens Spek het COA daarbij aanwezig zijn. Spek hoopt dat er op termijn een soort omgevingsmanagement ontstaat, waarbij iedereen vragen kan stellen en in gesprek kan komen. Slydregt.NU wil gespreksverslagen zien tussen de gemeente en het COA. PRO Sliedrecht noemde de uitleg ‘schimmig’ over wat is besproken aan de regietafel. De wethouder kon er weinig over kwijt, omdat het niet openbaar is.
Statushouders
Er zijn veel vragen gesteld door inwoners en raadsleden, zoals over de woningvoorraad. “De lokale ontwikkelingen, de bouwplannen die we hebben, niet in de weg mogen staan door de komst van een azc.” Over de woningen in Sliedrecht. “Asielzoekers in Sliedrecht komen niet automatisch in Sliedrecht te wonen, Als ze mogen blijven dan worden ze statushouder en worden ze verdeeld over het land. Het zou een toevalligheid zijn dat een Sliedrechtse asielzoeker ook in Sliedrecht als statushouder terechtkomt. Spek sprak tegen dat een waterbedconstructie is bedacht, zoals PRO Sliedrecht suggereerde. “Ook in omliggende gemeenten zijn er initiatieven dat plekken worden gerealiseerd”, legde Spek uit. Woensdag 15 maart 2023 is er weer een regionaal overleg met regiogemeenten. Aan de regionale regietafel is afgesproken dat iedere gemeente communiceert over de opvang van statushouders.
Goede ervaring opvang
Spek kwam ook terug op de goede ervaring met de opvang van crisisnoodopvang en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Spek: “Ik weet dat is geen garantie voor de toekomst. We blijven inrichten, monitoren en advies vragen. Ik heb ook vanavond veel zorgen gehoord en er zijn ons voor allerlei zaken garanties gevraagd. Wij gaan stinkend ons best doen. We kunnen niet alles garanderen. We leven samen in Sliedrecht, waar we ons moeten thuisvoelen, en soms ook weleens last van elkaar hebben. We moeten met elkaar ook kijken of we dingen van elkaar kunnen verdragen. We kunnen niet alles uitsluiten. We kunnen niet altijd de overlast voorkomen. Gelukkig horen we ook ‘zorgen voor’. Er zijn ook mensen die vrijwilligerswerk of sportactiviteiten doen. “
Rol MAG
Spek vertelde dat de MAG boos was. “Je laat ons adviseren over Sliedrecht-Noord en ondertussen heb je andere plannen. Het was een omissie van mij en ik heb daar niet aan gedacht. Wat dat betreft baal ik daar van. Donderdag gaan we nog mondeling met de MAG in gesprek”, vertelde Spek. Hij beloofde een bestuurlijke reactie te geven en het advies. Spek beloofde het ook te delen met de raad via een College Informatiebrief. “Donderdag zullen we vooral over het proces spreken en nog niet meteen op de inhoud”, aldus Spek, “We zitten in een keihard leerproces. Het is werken in een spanningsveld.”
Sociale veiligheid
Burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid ging in op de zorgen rond sociale veiligheid. “Dat is belangrijk voor het draagvlak van de samenleving. Ik heb ook het vertrouwen dat het goed kan gaan”, stelde De Vries verwijzend naar de ervaring van de opvang. Hij verwacht het veiligheidsaspect goed te kunnen regelen. Slydregt.NU stelde wel vragen over de politiecapaciteit. “Er is een tekort. Daar wordt aan gewerkt. We hebben momenteel te weinig capaciteit. Waar het hier om gaat, is de interne capaciteit bij het COA. Als het noodzakelijk is, gaan we ook het gesprek aan met de eenheid politie Rotterdam”, legde De Vries uit, die ook vermeldde zich voor sociale veiligheid verantwoordelijk te voelen. Hij wil dat de veiligheid goed blijft.
Ambtelijke capaciteit
De aanloop vraagt veel ambtelijke capaciteit volgens De Vries. Het gaat nu om voorgesprekken. De gemeente krijgt er ook compensatie. “Als het nodig is, dan kom ik bij u als raad terug. Maar dat is nu nog niet nodig”, aldus De Vries.
Mark zijn bijdrage is op het gemak nog eens terug zien via prosliedrecht.nl/nieuws/azc-debat-7-maart/
Er is inderdaad om gevraagd maar Mark Verheul koos ervoor om zijn verhaal vanuit een aantal steekwoorden te houden en dan kan je dat niet van te voren opsturen.
Namens de fractie
Timo Pauw
De heer Verheul is door ons om zijn betoog gevraagd. Vaak lappen tekst en dan is het handig als redactie dat te ontvangen.
Vooral tijdens zo’n avond. Tweemaal gevraagd, niet ontvangen. Dan is het aan de politieke partij.
Ik vraag mij af of de enige reactie van pro sliedrecht was wat in dit stuk geschreven staat, heeft de heer Verheul niet net als de andere fraktievoorzitters het college toegesproken?
Zo ja waarom heb je hiervan geen verslag gedaan.