Raad dinsdagavond bijgepraat over energiestrategie regio

SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht werd dinsdagavond 12 september 2017 geinformeerd over de regionale energiestrategie. Wat kan er in de regio gebeuren, wat lokaal? Hoe kan anders met energie worden omgegaan en wat kunnen we er zelf aan doen? Wat is de rol van de gemeente Sliedrecht. De raadsleden kregen een toelichting van het Drechtstedenbestuur. 

De uitleg in de raad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Gekeken werd naar de energietransitie om uiteindelijk energieneutraal te worden. Met het akkoord van Parijs in het achterhoofd. Als peiljaar wordt 2035 gezien. Plannen zijn er al lokaal. Denk aan nieuwe wijken, zoals de Staatsliedenbuurt. Wat is de toekomst?

Kosten
De energieinfrastructuur wordt anders. Stoppen met aardgas, vergaand energie besparen, stoppen met gebruik diesel en benzine en duurzaam opwekken. De investeringen verbeteren de woon- en luchtkwaliteit werd de raadsleden verteld. De informatie wordt door Sliedrecht gebruikt om een eigen duurzaamheidsvisie op te stellen. PRO Sliedrecht vroeg zich af of het Drechtstedenbestuur ook had nagedacht over de kosten. “Gaat het rijk mee betalen?” “U wordt gevraagd zich er goed in te verdiepen. Dit heeft echt impact op de inwoners”, vertelde regiobestuurder Jacqueline van Dongen.

Een reactie plaatsen