PVV Zuid-Holland zet vraagtekens bij werkwijze Chemours

DEN HAAG / SLIEDRECHT – De PVV Zuid-Holland is verwonderd dat de politiek in de gemeenten in de regio Drechtsteden waaronder Sliedrecht, de provincie Zuid-Holland en fracties in de Tweede kamer zich zo stil houden rond de kwesties die spelen rond het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Noem de PFOA-zaak, DMAc en de situatie rond de stof GenX. 

Het is natuurlijk zomer(reces), maar de PVV Zuid-Holland heeft niet stil gezeten. Op het bordje van Gedeputeerde Staten ligt volgens statenlid Harm Groenendijk (PVV) een reeks vragen, waar tot nu toe nog geen antwoord op is gekomen. (Foto PVV ZUid-Holland)

Juist nu in de zomer spelen verschillende vragen en wordt een vergunning verlengd voor de Viton fabriek door de provincie Zuid-Holland aan de van oorsprong Amerikaanse onderneming aan de Baanhoekweg (voorheen DuPont). De fabriek ligt pal aan de overzijde van de Merwede, tegenover de wijk Baanhoek-West.

Verveelvoudigd
Statenlid Harm Groenendijk (PVV) heeft Milieu in portefeuille namens zijn partij. Het bevreemd hem dat omliggende gemeenten rond Chemours geen bezwarende zienswijzen hebben. “Op een enkele stof na wordt de lozing naar het milieu van diverse milieubezwarende stoffen verveelvoudigd ten opzichte van de vergunning van 2013. Heeft Chemours de processen niet onder controle dat de uitstoot naar het milieu verveelvoudigd? Is de markt voor de verkoop van chemicaliën opeens verveelvoudigd? De financiële cijfers van Chemours laten dat in ieder geval niet zien”, stelt Groenendijk zondag 31 juli 2016 naar Sliedrecht24.

Lozing rotzooi?
Harm Groenendijk twijfelt of de Best Beschikbare Technieken (BBT) wel worden toegepast. “Schijnbaar is de lobby van de chemische industrie in Brussel zo groot dat BBT’s uit de prehistorie nog steeds worden voorgeschreven”, vermoedt Groenendijk. Chemours beschikt volgens de PVV Zuid-Holland maar over één Thermische Converter (TC), een verbrandingsoven voor afval. “Rekening houden met onderhoud aan die ene TC zou de fabriek jaarlijks enkele weken stil moeten worden gelegd. Dit is niet het geval. Waar loost Chemours in die periode de rotzooi naar toe?”, vraagt Groenendijk zich af. “Het ware wenselijk dat er een tweede, en nog beter zelfs een derde TC zou worden gebouwd”, aldus Groenendijk zondag.

Geschoold en getraind?
Het argument kosten is volgens de PVV Zuid-Holland hierbij niet van toepassing gezien de miljarden winsten die DuPont in het verleden heeft gemaakt. Groenendijk: “Ik begrijp het economisch belang van Chemours voor de omgeving, echter dit is niet de reden om de veiligheid en gezondheid van de omwonenden, de directe omgeving en het ecosysteem van de Biesbosch in gevaar te brengen. Gezien het feit dat er op het terrein van Chemours de nodige (giftige) chemicaliën zijn opgeslagen, vraag ik mij af of de brandweer van Dordrecht voldoende op de hoogte is van die stoffen en of zij voldoende geschoold en getraind zijn in het bestrijden van een chemische calamiteit op het terrein van Chemours of een van haar buren. Niemand zit te wachtten op een tweede Chemie-Pack. Niet om nu Chemours te pesten, maar om de gezondheid en veiligheid van de inwoners van de Drechtsteden te waarborgen.”

2 gedachten over “PVV Zuid-Holland zet vraagtekens bij werkwijze Chemours”

  1. De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven wil in een commissie van de Staten van Zuid-Holland gaan vertellen dat een bedrijf als Chemours niet in een dichtbevolkt gebied als de Drechtsteden thuis hoort. We verwachten van de PVV-Zuid-Holland dat ze achter ons staat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld