PvdA vreest met Tetrafluoretheen PFOA 2.0

SLIEDRECHT – “Groningen heeft de ellende onder hun voeten. Wij boven het hoofd!” Fractievoorzitter Anton van Rees is furieus over de stof Tetrafluoretheen (TFE) die door chemiebedrijf Chemours / DuPont (pal aan de overkant van Sliedrecht-red,) mogelijk al vele jaren wordt gebruikt bij de productie van teflon en op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) gaat. De PvdA vreest met Tetrafluoretheen een PFOA 2.0

“Met al onze inzet vanaf 2015 hebben we wel bereikt dat de opstelling en handelswijze van de provincie met betrekking tot vergunningsverstrekking aan chemische bedrijven drastisch is veranderd”, zegt fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). (Archieffoto uit AVROTROS EenVandaag)

Tetrafluoretheen baart mij wel zorgen. Hoelang is er, hoeveel en op welke wijze is deze kankerverwekkende stof geloosd? Als grondstof bij de productie van teflon vermoed ik net zo lang als PFOA. Sterker langer, omdat dit nog steeds wordt gebruikt. TFE is in de jaren ’30 bij toeval door een Amerikaanse chemicus ontdekt, dus zal wel van meet af aan gebruikt zijn”, stelt Van Rees woensdag 1 februari 2017. 

Ongeloofwaardig
Van Rees hekelt de communicatie door het chemiebedrijf. Van Rees: “Mij boeien de verhalen van Chemours al lang niet meer. Ongeloofwaardige damage controle. Mij boeit wat voor ziektebeelden aan TFE gerelateerd kunnen worden. Het begint zich nu te wreken dat de GGD niet in staat is duidelijk te maken welke soorten hoevaak en in welke afwijkende verhoudingen ten opzichte van andere regio’s hier zich hebben voorgedaan.”

Bijeenkomst
Woensdagavond 1 februari 2017 is er een beeldbepalende vergadering in het Griendencollege in Sliedrecht. Thema is het chemiebedrijf Chemours / DuPont. Vertegenwoordigers van het bedrijf zijn er, het ministerie, gemeente e.a. Naast wethouder Visser geven ook de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de bedrijven Dupont en Chemours een toelichting. Aanvang 20.00 uur.

6 gedachten over “PvdA vreest met Tetrafluoretheen PFOA 2.0

 1. Vandaar dat er mondiaal zoveel te doen is en er gerechtelijke procedures en uitspraken zijn rondom Dupont/Chemours. Slaap lekker, maar wij blijven wakker en alert!

 2. De grondstoffen waar teflon uit gemaakt worden zijn schadelijk voor de gezondheid. Dat is geen nieuws. Maar deze stoffen worden gebruikt in gesloten processystemen komen dus niet naar buiten. Er werken bij Chemours iedere dag 500 mensen en er wordt al 45 jaar geproduceerd zonder een ernstig ongeluk dankzij bijzonder strenge veiligheidsnormen en procedures.

  Tevens als je de rapporten lees van het RIVM en GGD dan is er geen verschil in ziekte gevallen met andere plaatsen. Lijkt mij dat mensen overbezorgd zijn, die niets aan willen nemen van mensen met kennis van zaken, beoordeel eens op feiten en niet op geruchten en aannames.

 3. Pieter, dat een grondstof wordt gebruikt voor een verantwoord medisch eindproduct maakt die grondstof op zich niet minder schadelijk voor de gezondheid.

 4. Schandelijk van Van Rees voor de zoveelste stemmingmakerij als P.v.d.A voorzitter. De vorige keer stond je ook al als eerste te roepen om je bloed op C8 te laten testen,maar toen er niets gevonden was ben je niet zo flink geweest om dit via de media te laten weten. Zeker via jullie lijfblad het AD.
  Hoe kan je in hemelsnaam Groningen vergelijken met de uitstoot van Chemours. Jij met je kornuiten zijn constant bezig om een angstbeeld te creeren in de regio. Ten aanzien van TFE: deze stof wordt al zo lang gemaakt als dat er teflon bestaat,dit is namelijk een grondstof om teflon te maken. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat teflon voor allerlei medische doeleinden wordt gebruikt o.a. hartkleppen,kunstaders,gewrichten e.t.c. Als je wat gaat mankeren en je deze teflon producten nodig hebt, zeg je zeker nee, deze rotzooi hoef ik niet.

 5. Een toelichting van Dupont /Chemours.. Beste burgers van Sliedrecht e/o..
  Wij zijn niet de slechte ondernemers zoals jullie mogelijk denken en wij vergiftigen jullie en je familie niet..
  Wij laten inderdaad wel een beetje troep de lucht, het water en de bodem in. Maar dat zijn minimale hoeveelheden zodat je het pas na heel veel jaren zal gaan merken. Maar dan heeft het bedrijf alweer een nieuwe eigenaar, een andere naam en is het zo formeel geregeld dat die niet aansprakelijk zijn voor zaken uit het verleden. Welterusten allemaal en nog een fijne avond.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld