Japans restaurant Oishi Fusion

PvdA Sliedrecht doopt terugstortactie grond in actie Retour Afzender

SLIEDRECHT – PvdA Sliedrecht zegt zoveel respons te hebben gehad op hun plan voor protest actie om wekelijks een oplopend aantal emmers vervuilde grond bij chemiebedrijf Chemours / DuPont terug te storten. “Gezien het grote aantal positieve reacties gaan we definitief van start met deze marathon-actie en beginnen zaterdag 18 mei 2019 om 10.00 uur vanaf het plein bij station Sliedrecht Baanhoek”, zegt maandagavond 13 mei 2019 Joop Keesmaat van PvdA Sliedrecht. 

De eerste emmer met vervuilde grond uit Sliedrecht staat inmiddels klaar. Fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA): “Het gaat immers om een gezonde leefomgeving voor ons allemaal. De naam van de actie is simpelweg Retour Afzender, omdat vervuilde grond immers gewoon terug moet naar de vervuilers, in dit geval Chemours. (Foto PvdA Sliedrecht)

Het doel van de actie is om tot uitdrukking te brengen, dat er bij de bewoners van Sliedrecht en omstreken veel verzet en weerstand is tegen de manier waarop Chemours en DuPont invulling geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Kostenpost
Sliedrecht en de overige Drechtsteden voelen zich volgens Joop Keesmaat en fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) niet altijd serieus genomen door het chemiebedrijf. Van Rees: “Sliedrecht zit met behoorlijke kosten ten gevolge van de uitstoot door DuPont en Chemours. Bloedonderzoeken en alle grond in Sliedrecht valt onder chemisch afval wat bij alle ontwikkelingen zorgt voor extra kosten. Het standpunt van de volledige Sliedrechtse gemeenteraad en college is “nul uit de pijp” en , alsmede vergoeding van alle ontstane kosten voor bloedonderzoeken, afvoer van vervuilde grond als “chemisch afval”, et cetera.”

Buurgemeenten
PvdA Sliedrecht is bijzonder verheugd, dat alle Sliedrechtse partijen achter hun actie staan en hen daarin zegt te steunen. “Waarbij het voor de hand ligt, dat er met grote regelmaat een aantal Sliedrechtse raadsleden ons zal vergezellen op onze wekelijkse tocht naar Chemours.
Ook hebben we de PvdA-zusterpartijen in de Drechtstedengemeenten uitgenodigd om mee te doen en hopelijk volgen de andere politieke partijen ons en hun voorbeeld. Het gaat immers niet alleen om Sliedrecht, maar ook over de andere Drechtsteden gemeentes, die immers met dezelfde problematiek te maken hebben”, zegt Keesmaat. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geïnformeerd over de wekelijkse actie.

E-mailadres
Joop Keesmaat en fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) nodigen alle inwoners van Sliedrecht en omliggende Drechtstedengemeenten uit om zaterdag met hen mee te fietsen naar Chemours. En daarna op volgende zaterdagen nog één of meerdere keren! Voor vragen, opmerkingen en suggesties is er zelfs een e-mailadres geopend: pvda.retourafzender@gmail.com

4 gedachten over “PvdA Sliedrecht doopt terugstortactie grond in actie Retour Afzender”

  1. Nul uit de pijp, als het even kan wel ja, helemaal mee eens. Maar Plastic vlaggetjes en emmers?! kom op zeg, wat is dat nou voor voorbeeld?!

  2. Is een papieren zak niet milieuvriendelijker dan een plastic emmer als verpakking?
    Ik heb respect en waardering voor het initiatief (er wordt immers een signaal gegeven),
    maar verwacht er niet veel van omdat een dergelijk middel wel effect heeft op het publiek,
    maar niet op beleidsmakers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld