Japans restaurant Oishi Fusion

PvdA-bestuurders brengen vrijdagmiddag bezoek aan DuPont / Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Een delegatie van bestuurders van de PvdA brengen vrijdag 23 augustus 2019 een bezoek aan het chemiebedrijf DuPont / Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Vanuit Sliedrecht sluit PvdA-bestuurslid Joop Keesmaat en raadslid Gökhan Torun (PvdA) aan. Het werkbezoek is van 13.30-14.30 uur. 

De weg naar “nul-uit-de-pijp” is volgens PvdA Sliedrecht nog lang. Komende vrijdagmiddag brengt een delegatie van de PvdA Tweede Kamer fractie en statenleden van de Provincie Zuid-Holland een werkbezoek aan DuPont / Chemours in Dordrecht. Onder hen ook Sliedrechtse PvdA-bestuurders. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verwacht worden o.a. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA), alsmede de PvdA-statenleden van de Provincie Zuid-Holland te weten Anne Koning, Willem Minderhout, Leo Bruijn en Evelyn Hijink. Vanwege zomervakantie is fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) helaas verhinderd. De Sliedrechtse PvdA-bestuurders zeggen de afgelopen weken al uitgebreid contact te hebben gehad met hun Haagse partijgenoten vanwege de emmertjesactie Retour Afzender. 

Los van protestacties
Volgens PvdA Sliedrecht is de emmertjesactie Retour Afzender mede een aanleiding voor het bezoek, maar dat ligt volgens Chemours anders. “Chemours heeft, nadat de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing bekend was, alle Statenleden een uitnodiging gestuurd voor een kennismaking. Chemours hecht er belang aan om voortdurend met haar stakeholders in gesprek te blijven. De uitnodiging staat los van protestacties die worden georganiseerd”, licht woordvoerder Clemens Sassen van Huijskens Communications namens Chemours toe aan Sliedrecht24.

Koolstofbedfilters
Tijdens het werkbezoek is er een bespreking gepland met de directie van het chemiebedrijf. “Dat gaat over de voortgang en snelheid tot het terugdringen van de uitstoot GenX en PFOA, waaronder snelle plaatsing van extra koolstofbedfilters, die – volgens Chemours – 99% van de uitstoot zouden kunnen “afvangen” Des te sneller, des te beter voor de gezondheid van alle omwonenden”, stelt Joop Keesmaat.

Niet waar
Chemours weerspreekt de aantijging dat er nog geen begin is gemaakt met de plaatsing van de koolstoffilters. Sassen: “Een grootschalige proefinstallatie met koolstoffilters om GenX naar water af te vangen is vanaf medio 2017 succesvol in gebruik. Er is een vergunning aangevraagd bij DCMR om deze te vervangen voor een permanente installatie. Ook zijn er een proefinstallaties in gebruik om GenX emissies naar lucht af te vangen. Door deze maatregelen loopt Chemours op schema wat betreft de belofte om alle GenX emissies met minimaal 99% terug te brengen in 2020.”

Actie Retour Afzender
De emmertjesactie van de PvdA Sliedrecht gaat overigens ook gewoon door. Een dag na het werkbezoek zaterdag 24 augustus 2019 gaat een groep verontruste en verontwaardigde Sliedrechters voor de vijftiende keer op pad met evenzoveel emmers ‘met PFOA en GenX vervuilde’ Sliedrechtse grond. Keesmaat: “Daarmee blijven we wekelijks de nodige aandacht vestigen op het probleem van de giftige uitstoot en onderstrepen, dat snelheid om oplossingen te vinden en te installeren absoluut noodzakelijk is.” Het vertrek is om 10.00 uur vanaf station Sliedrecht Baanhoek.

2 gedachten over “PvdA-bestuurders brengen vrijdagmiddag bezoek aan DuPont / Chemours”

  1. Beste Arie de Ruiter,
    Ik ben net zo benieuwd als jij/u naar de antwoorden op de gestelde vragen. En de meeste hebben we ook op ons lijstje staan, nu aangevuld met de vraag over die tweede “thermal/terminal? converter” om het resterende gemene afval op iets van 1200/1500 graden Celsius echt helemaal te verbranden zonder enige uitstoot.
    Ben vorige maand een keer mee geweest met een “zomermiddag wandeling” bij Chemours, wat heel interessant was en ik was aan het eind echt onder de indruk van de PR-machine van Chemours, maar heb daar inmiddels wel over na kunnen denken, want eigenlijk waren het meer “woorden dan daden” en daar wordt je helaas – én dat weten ze bij Feyenoord inmiddels ook – geen kampioen mee! “Laat nou eerst eens wat daden zien op het veld”, is dus mijn/onze insteek voor het komende gesprek. Met de ervaring van mijn “zomermiddag wandeling” van vorige maand raak ik dus in elk geval niet meer onder de indruk. Excuses zullen we wel niet krijgen, want dat is voor Dupont/Chemours juridisch niet “handig”, wat ik overigens vanuit hun visie eigenlijk ook wel logisch vind (maar dan alleen vanuit juridisch oogpunt). We gaan ons best doen en ik ben in elk geval blij, dat er nu ook in “het Haagse” en bij de Provincie wat op gang lijkt te komen, wat precies de bedoeling was van onze aanhoudende, ludieke en vreedzame actie.
    Tip (voor u/jou en ook voor alle overige bezorgde Sliedrechtenaren:
    Ik ben zaterdagmorgen 10:00 uur bij Station Sliedrecht West en als je ook komt kan ik je in detail vertellen hoe het vrijdagmiddag-gesprek gelopen is.

  2. De PR machine draait vast al op volle toeren om vrijdag de geweldige prestaties van DuPont / Chemours aan de bezoekers te tonen. Dat verhaal van de koolstoffilters is al bekend. Wordt de uitstoot in de nieuwe vergunning daarop aangepast? Weten ze ook al wanneer de tweede terminal converter geplaatst wordt wat de risico’s op gifgas over Sliedrecht verkleind? Ik vraag de bezoekers goed te luisteren of het de directie dit keer wel lukt om een excuus te maken voor de enorme vervuiling die het bedrijf sinds de jaren ’60 over de regio heeft uitgestort.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld