Protest tegen sloop De Lockhorst; inwoners hopen dat politiek niet hardhorend is

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Verschillende mensen hebben zich zaterdagochtend13 april 2024 uitgesproken tegen de afbraak van De Lockhorst (zalencentrum, bronbad en sporthal), het terugplaatsen van een veel te kleine accommodatie en de aanlegplannen voor een noord-zuidverbinding. Ook de kapitaalsvernietiging gaat er bij de demonstrerende inwoners niet in bleek bij een nieuw protest tegen de gemeentelijke plannen. Zij beschouwen het plan als een enorme misser!

Protest bij het peuter-buitenbad gelegen in de ligweide. Als het aan het college ligt komt er een veel kleiner binnenbad terug. Ze noemen dat een ‘dorpsbad’. Niet meer geschikt voor waterpolowedstrijden. Het buitenbad en de ligweide, alsmede een rij grote bomen verdwijnen. De groep van zaterdagmorgen keurt de plannen af en beloofde met verschillende bezwaren te gaan komen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Het protest werd geleid door inwoner Simone de Groot. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Grote afwezigen bij het protest, waar ruim honderd mensen op afkwamen, waren leden van het College van B & W en de politieke partijen SGP, ChristenUnie, CDA en PRO Sliedrecht (had zich afgemeld vanwege jubileumfeest – red.). Wel was er een raadslid van de PvdA, een raadslid van de VVD en de hele fractie van Slydregt.NU. Organisator Simone de Groot was blij met de opkomst, maar vond ook wel dat nog meer mensen van zich mogen laten horen. 

Geen toestemming nog
De samenkomst was rond half elf binnen in De Lockhorst. In de grote zaal van het partycentrum voerden onder meer Simone de Groot en Arie van den Nieuwendijk exploitant van het zalencentrum en brasserie ELCO het woord. Inmiddels zijn er 2500 protesthandtekeningen gezet. De Groot: “En we gaan nog door, teken vandaag nog als je dit nog niet had gedaan in partycentrum De Lockhorst. Wat ik het meest hoor is dat Sliedrechters een dorp willen blijven en huizen willen voor de Sliedrechtste jongeren. Dat de voetbal nu ook goed zit, in Sliedrecht-Noord is geen beschutting er is niet één boom! Er is nog geen toestemming voor bouwen in Sliedrecht-Noord. Er is nog geen toestemming van Rijkswaterstaat voor een fly over. Maak één of twee fietsbruggen zoals in Papendrecht. Verbreed de tunnel ter hoogte van Bakker Repair en voor de rest zijn er genoeg toegangswegen tot Sliedrecht”, opperde De Groot.

Behouden en renoveren
Ze refereerde aan de raadsvergadering van afgelopen week over de noord-zuidverbinding. “Afgelopen week hoorden we dat SGP-ChristenUnie, CDA en VVD de flyover die wij de zwarte long noemen, nog breder willen maken. Daardoor komen korfbal, Sociale Moestuin en volkstuinen nog meer in de knel. We willen het zwembad houden, had jarenlang achterstallig onderhoud, dus nu renoveren, dat wordt tenslotte ook voor 4 miljoen plus gedaan voor het oude raadhuis. Geen buitenbad en ligweide met horeca meer is niet vooruit gaan, maar achteruit. Een baggerjungle, nee dankjewel, geen Sliedrechter wil dat zijn of haar kind in pfas-modder duikt. Wel willen de inwoners zwemmen als het bloedheet is, makkelijk met de fiets naar het buitenzwembad, kinderen kunnen er alleen naar toe”. pleitte De Groot.

Tekst gaat verder onder foto.

Verschrikkelijk
Van den Nieuwendijk verwees onder meer naar september 2023. Online krant Sliedrecht24 publiceerde toen over een gespreksverslag. Van den Nieuwendijk vertelde voor de eerste keer zijn verhaal publiekelijk met als titel ‘De koude douche’. “Partycentrum De Lockhorst is wekelijks goed bezet. Hier organiseren we grote evenementen, we zijn hier priklocatie voor de GGD, voor bruiloften, partijen en begrafenissen. Maar ook voor kerkdiensten. Ons is verteld dat we na 2026 maar geen grote evenementen of partijen meer moeten aannemen want het pand zou gesloopt worden. Er zou een prachtige weg komen over dit zalencentrum. Maar het zal je maar gezegd worden. Hier werken acht mensen fulltime, jongeren die hier hun zakgeld komen aanvullen. Het kan toch niet zo zijn dat ik over een paar jaar hen moet bedanken voor hun bewezen diensten. Ik kan u zeggen dat ik het verschrikkelijk vind als dat op je schouders rust. Het zalencentrum – ik kan het niet genoeg benadrukken, heeft echt een maatschappelijke rol en een hele mooie streekfunctie in dit gebied. Al met al hoop ik dat deze koude douche omdraait als een storm in een glas water. Dit is mijn bedrijf, mijn levenswerk… nog jaren voort mag blijven bestaan voor de gemeenschao van Sliedrecht en wijde omstreken”, sprak Van den Nieuwendijk in zijn zaalruimte. 

Tekst gaat verder onder X-bericht.

‘Onzalig plan’
Na het nuttigen van koffie met een plakje cake beschikbaar gesteld door partycentrum De Lockhorst toog het gezelschap binnendoor naar het buitenbad en het naast gelegen kikkerbad in de ligweide. Op deze mooie ochtend vertelden daar verschillende mensen hun verhaal van Tineke Spruijt-van Andel, die tientallen jaren badjuffrouw was in het bronbad De Lockhorst tot voormalig wethouder en fanatiek zwemmer Kor Blijenberg, van Dennis uit Groot-Ammers die zwemlessen volgt in het bronbad tot raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU). Het gaat hen allemaal aan het hart dat er plannen zijn voor afbraak van het complex. Spruijtvroeg om na te denken over deze kapitaalvernietiging. Blijenberg ziet het bronbad als ‘zijn kindje’ en sprak over de fly-over als een ‘onzalig plan’ en hij toonde zich bezorgd over verenigingen. “Ga nieuwe plannen maken en behoud het zwembad!”, sprak hij richting de gemeentebestuurders. Brandwijk had er geen woorden voor en ziet het in de raad ‘koppentellend’ helemaal misgaan. “Men lijkt vooruit te kijken met oogkleppen op en naar beneden kijkend”, aldus Brandwijk. Ook Henk ten Brinke, die zich vooral manifesteerde rond plannen voor het bouw in een deel van het Dr. Willem Dreespark, liet zich zaterdagmorgen horen. Hij vindt dat een fly-over naar het oosten moet worden verlegd. Denk aan het verlengde van de Lijsterweg richting noorden en dan als hoofdweg naar het bedrijventerrein met aansluiting op de Sportlaan. Ook hij pleitte voor behoud van De Lockhorst en renovatie.

Raadsbijeenkomsten
De Groot hoopt dat de raad niet hardhorend is en naar inwoners gaat luisteren. Ze riep alle aanwezig op om vol te houden. “Wij gaan winnen!”, klonk het. De Groot riep op om de stem te laten horen door in te spreken. De gemeenteraad spreekt maandagavond 15 april 2024 om 20.00 uur oordeelsvormend over de plannen met De Lockhorst. Dinsdagavond 23 april 2024 besluit de gemeenteraad over een voorbereidingskrediet voor een noord-zuidverbinding en over de afbraak van De Lockhorst. 

8 gedachten over “Protest tegen sloop De Lockhorst; inwoners hopen dat politiek niet hardhorend is”

 1. Ik wil hierbij doorgeven dat Pro Sliedrecht helaas niet bij het protest aanwezig kon zijn, ivm hun 50 jaar bestaan dat gevierd werd op het Hema Plein.

  Ze hebben zich keurig afgemeld. Hun verjaardag was uiteraard al langer bekend, ons protest uiteraard nog niet. Jammer genoeg dit jaar niet bij het Zwembad, dat was natuurlijk geweldig geweest.

  Tijdens mijn inspraak heb ik iedereen uitgenodigd.

  De gehele fractie van Slydrecht.nu was aanwezig. Anja Dubbeldam van PVDA en blijkbaar iemand van de VVD.

 2. Ik kon jammer genoeg ook niet komen maar m’n gedachte was er wel bij. Super goed wie er wel stond! Ook Slydregt.nu goed vertegenwoordigd. Maar het zegt inderdaad wel iets over de politieke partijen die totaal niet vertegenwoordigd waren.
  Desinteresse maar ook tegenover elkaar staan is niet goed voor Sliedrecht als dorp hoor.

 3. “Geringe opkomst” “wat tegenstand” Bijzondere opmerkingen bij een ondertekend protest van nu al 2500 handtekeningen.
  Ook was niet iedereen in de gelegenheid om te komen.
  Dit nog los van de inwoners die vinden dat protesteren geen zin heeft omdat er toch niet geluisterd wordt.
  Helaas zijn er ook personen die wel tegen zijn maar denken dat ze dat niet kunnen uiten omdat ze lid zijn van de partijen die dit willen laten uitvoeren. Raar is dat, je mag toch een eigen mening hebben?
  Het feit dat er bijna geen raadsleden waren (zonder afzegging) zegt wel iets over die raadsleden lijkt mij. Weer die desinteresse 😞

 4. Zou de natuur ook nu gesproken hebben, dat overgrote deel van inwoners door het mooie weer zinvoller activiteiten ondernam en dat een peuterbadje voor tegenstanders volstond om rond te vergaderen 🙃?

  Verder bijzonder om te lezen dat het groepje tegenstanders wil dat Sliedrecht een dorp blijft, maar tegelijkertijd tegen een ‘dorpsbad’ is 😀

  Ja, er is wat tegenstand, maar gelukkig weet coalitie zich gesteund door haar (niet voor niets) al jaar en dag grote én trouwe achterban.

 5. Deze geringe opkomst geeft aan dat de zwijgende meerderheid royaal de overhand heeft!

 6. Kom as Maandag om 20.00 uur naar de Lockhorst!!
  Kom eens horen wat er bekokstoofd wordt.
  Laat u zien en kom gezellig. U krijgt koffie en een koekje gratis!!

 7. ik wil reageren op gedeelten niet alles.
  zou fly-over groter worden vrees ik dat het groene hart geen leven meer heeft.
  je kan geen groente verbouwen,mensen laten sporten op een post zegel.
  een kennis werkt in de arena daar wil men alcahol en rook verbod gaan in stellen,30 mensen verliezen hun baan.
  Party centrum mag in 2026 niks meer organiseren dus wordt ook gedwongen sluit boel maar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld