Protest tegen Chemours gaat verharden: ‘Stikken… of het niet langer pikken?’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Sliedrechtse actiegroep Gezondheid Vóór Alles lijkt er een tandje bij te gaan zetten in het protest tegen chemiereus Chemours in Dordrecht, pal aan de overkant van de rivier de Merwede. Gesteund bij de honderdste poortactie door politieke partijen komen de actievoerders zaterdag 5 maart 2022 met de slogan ‘Stikken… of het niet langer pikken?’. Duidelijk is dat er een omslagmoment aan gaat komen. 

Actiegroep Gezondheid Vóór Alles stort zaterdag 5 maart 2022 voor de honderste keer ‘vervuilde grond’ voor de poort van het chemiebedrijf Chemours. Zaterdag worden dat honderd emmers! (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Ze demonstreren tegen Chemours vanwege de voortdurende uitstoot van kankerverwekkende PFOA/PFAS/GenX stoffen. Dat protest doen ze normaal met een paar emmers, maar dit keer met honderd emmers. Rond 10.30 uur verzamelen zij zich bij de poort van Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. 

Bezorgdheid en gevolgen
Daarmee geven ze nogmaals hun grote bezorgdheid aan en wilen wijze op de nadelige gevolgen van de plaatselijke bevolking. De stoffen beïnvloeden volgen actoegroep Gezondheid Vóór Alles ons immuumsysteem, waardoor het risico op ernstige ziektes groter wordt. Onzichtbaar, maar wel levensbedreigende ziektes, zoals lever-, nier- en testikelkanker. Het kan volgens hen geen toeval zijn, dat het aantal kankersterfte-gevallen in Sliedrecht gedurende de afgelopen 25 jaar bijna 16 procent hoger ligt dan in de rest van Nederland.​

Bodemvervuiling
De politieke partijen PRO Sliedrecht en de Partij van de Arbeid besteden en vragen al jarenlang aandacht voor dit wat omschren als hoofdpijndossier. Het heeft niet alleen invloed op de gezondheid van de inwoners, maar ook tot wijdverspreide PFAS vervuiling van de bodem rondom Chemours, in Sliedrecht en verder in de Alblasserwaard. Beide partijen hebben zich opgeworpen als hoofdsponsor van het honderdste ‘jubileumprotest’. De protest-actie wordt verder gesteund en gesponsord door de Sliedrechtse Kringloopwinkel en een groot aantal politieke partijen uit Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld