Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Protest Retour Afzender gaat door, maar chemiebedrijf Chemours geeft geen krimp

SLIEDRECHT – Twaalf emmers met ‘vervuilde PFOA / GenX grond’ gaan zaterdagmorgen 3 augustus 2019 vanuit Sliedrecht weer richting chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. De actie Retour Afzender is een protest tegen de vervuiling via emissie door de onderneming en een initiatief van PvdA Sliedrecht. Tot nu toe heeft de actie nog weinig zichtbaars opgeleverd, maar van ophouden is geen sprake.

Om 10.00 uur staan de actievoerders zatedagochtend klaar voor vertrek bij het station Sliedrecht-Baanhoek. Op de fiets gaat het over de Baanhoekbrug. Nu al twaalf zaterdagochtenden lang. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Dat het chemiebedrijf tot heden geen krimp geeft, hindert de PvdA Sliedrecht niet. “De door GenX en PFOA vervuilde Sliedrechtse grond moet terug naar waar het vandaan komt. Retour afzender naar Chemours. Net zo lang tot ze daadwerkelijk haast maken en de juiste acties ondernemen om hun giftige lozing in water en lucht tot nul te reduceren”, zegt initiatiefnemer Joop Keesmaat van PvdA Sliedrecht. De emmers grond worden neergegooid voor de hoofdingang van Chemours. Juist vrijdag riep de Partij voor de Dieren op om de uitstoot van gif door Chemours te stoppen.

17 gedachten over “Protest Retour Afzender gaat door, maar chemiebedrijf Chemours geeft geen krimp”

 1. Mijnheer Hamburg. U hebt volkomen gelijk. Ik ben iets te enthousiast van start gegaan. Daarvoor mijn excuses. De juiste formulering hierbij dan..
  “Denk bij ZZS (dus ook bij GENX) aan stofeigenschappen als:
  giftig bij lage concentraties
  hopen op in het milieu
  niet of zeer moeilijk afbreekbaar
  kankerverwekkend
  het veroorzaken van erfelijke schade of schadelijk voor de voortplanting
  Deze eigenschappen vormen de argumenten om er naar te streven ZZS uit de leefomgeving te weren.

  Al met al verontrustend genoeg toch??

  Ps. Het is geen auto met een dieselmotor.
  Hoop dat u vannacht beter zult slapen 🙂

 2. Beste Heer v/d Hel u slaat de plank volledig mis. Als een stof op de zzs lijst staat wil niet zeggen dat het niet gebruikt mag worden. Doe u huiswerk en onderzoek de feiten

 3. Mijnheer Dorst..ik herinner me niet een vraag te hebben gesteld over GenX maar heb slechts verwezen.. Hier een uitspraak van prof Jacob de Boer over de gevaren van GENX waarbij deze stoffen inmiddels (half juli 2019) wel op de lijst van ZZS staan en dus niet meer mogen worden gebruikt…. Citaat “GenX staat nog niet op de zwarte lijst. Dat gebeurt pas als stoffen giftig zijn, niet worden afgebroken en lang in het lichaam blijven zitten. Bij PFOA, zeg maar de voorganger van GenX, leverde dat drie kruisen op. Daarop werd GenX bedacht als alternatief. Dat blijft niet lang in het lichaam en staat om die reden (nog) niet op de zwarte lijst.

  De Boer verwacht dat het niet lang duurt voordat dat alsnog gebeurt. Het gevaar schuilt ‘m volgens de toxicoloog vooral in het feit dat de stof buiten Brabant in het kraanwater zit. „Dat zijn nu nog onschadelijke hoeveelheden. Maar omdat GenX niet afbreekbaar is, krijg je het er niet uit. Het kan wel meer worden. Als je dan water drinkt, krijg je nog steeds elke dag GenX in je lichaam.” einde citaat

 4. Kees van der Hel

  Even een reactie op je vraag omtrent Gen x in het menselijk lichaam .

  Volgens onderzoek van de vrije universiteit is Gen x binnen 24 uur uit het lichaam verdwenen,
  geen bio-accumulatie, dus wordt niet opgeslagen in het lichaam.

  Dit was al lang bij Chemours bekend vanwege testen die in verleden gedaan zijn.

  Nog even een citaat van de vrije universiteit omtrent het drinkwater in Sliedrecht: veiligheidsnorm
  Gen x gesteld door het RIVM 150 nanogram.

  In Sliedrecht gemeten 0.5 nanogram is dus verwaarloosbaar,geen PFOA gevonden.

 5. Mijnheer Dorst….. Ik citeer uit uw recente bijdrage ” Drinkwater kan na onderzoeken van drinkwaterbedrijven levenslang gedronken worden zonder schadelijke gevolgen, twee liter per dag 70 jaar lang zit je nog aan een veilige grens.
  Tevens, mocht je gen x binnen krijgen is dit binnen 24 uur uit je lichaam verdwenen.Dit is gebleken uit testen door de wetenschap.
  Tevens zien de drinkwaterbedrijven nu al een afname van de verontreiniging door de zuivering bij Chemours.
  Omtrent de uitstoot heeft de overheid nu toegestaan dat een zeer geringe hoeveelheid
  grammen per dag uitgestoten mag worden, wat geen probleem is neem ik aan, ik vertrouw hier op.
  U moet niet op onderbuik gevoelens reageren, maar op feiten van het RIVM en overheid.

  Diezelfde overheid geeft aan dat GenX NIET verdwijnt eenmaal in je lichaam.
  Op grond waarvan u zegt dat “mocht je gen x binnen krijgen is dit binnen 24 uur uit je lichaam verdwenen. Dit is nl. gebleken uit testen door de wetenschap” is mij niet duidelijk.
  Ik heb nog nooit hierover iets gelezen en het staat ook in schril contrast met wat hierover door de overheid recent is beschreven…
  Ik herhaal hier nog een keer de stelling van de overheid die met voortschrijdend inzicht het volgende constateert… “” Het gaat hier om stoffen die mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken en NIET afbreken in het milieu. Ook verspreiden de stoffen zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat een probleem kan geven bij drinkwaterbereiding.
  Laat de overheid en het RIVM doen waarvoor ze zijn geroepen en waar mogelijk vergunningen die ooit zijn verstrekt intrekken cq. niet te verlengen en wij gaan door met onze acties (niet om het protesteren om het protesteren ansich) maar om de aandacht niet te laten verslappen.
  U kunt daarvan vinden wat u vindt zo ook de actievoerders. Wij voelen ons allemaal zeer betrokken en gemotiveerd om door te gaan met deze in de ogen van sommigen “krankzinnige” actie en wij blijven dus onze best doen.. En dat gaat zeker goedkomen…. En wat betreft het chanteren van het bedrijf…. Ik ben van mening dat wij vele jaren achtereen werden en zijn en worden gechanteerd door datzelfde bedrijf en dat ze ’n een koekje van eigen deeg behoren te krijgen….

 6. Kees v d Hel

  Ook een feit : wie heeft de huidige vergunning afgegeven juist ja, mevr van Veldhoven met de minister van verkeer en waterstaat, ondanks de Z Z S stoffen.

  Dus de huidige uitstoot is volkomen legaal en gereguleerd.

 7. Ook een feit…. “Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is blij met het besluit van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). “Nederland heeft bij ECHA aangedrongen op deze kwalificatie. De GenX-stoffen krijgen nu het stempel van ZZS. Het gaat hier om stoffen die mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken en niet afbreken in het milieu. Ook verspreiden de stoffen zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat een probleem kan geven bij drinkwaterbereiding. Dat de stoffen nu deze status krijgen is goed nieuws.” Dus toch ietsje anders dan zoals Dhr Dorst firmuleert

 8. Pieter Dorst, mag ik vragen wat u qua werk doet / uw achtergrond is? Benieuwd naar gezien uw vrij stellige niets-aan-de-hand-houding 😉 wat interessant is, gezien de gemiddelde Sliedrechter al gauw anti is. Erg interessante discussie dit, lees graag mee met de verschillende visies. En… Als het dan nog beetje onderbouwd is steken we er nog wat van op ook 😉

 9. Meneer Keesmaat.

  Ik reageer op uitkomsten van een overheidsinstelling namelijk het RIVM .Dit is een houvast voor de burgers en overheid van dit land.
  De uitkomsten van de grondonderzoeken waren zeer gering of nauwelijks meetbaar miljardste eenheden. Ja hier heeft men een probleempje, omdat een paar jaar geleden dit nog niet gemeten kon worden,maar hier zal best een oplossing voor komen, gezien de geringe hoeveelheden.
  De uitkomsten van de verontreiniging in molenlanden was zeer duidelijk:geen verontreiniging of verwaarloosbaar. Dit is wat ik gelezen heb,onderzoek werd gedaan door de voedsel en warenautoriteit.
  Molenlanden was verheugd met deze uitkomst, geen verontreiniging maar misschien heeft u wat anders gelezen.

  Groenten uit volkstuinen mogen zonder enkel gevaar voor de volksgezondheid gegeten worden , dit zijn uitkomsten van RIVM onderzoeken,dus niets aan de hand.

  Drinkwater kan na onderzoeken van drinkwaterbedrijven levenslang gedronken worden zonder schadelijke gevolgen, twee liter per dag 70 jaar lang zit je nog aan een veilige grens.
  Tevens, mocht je gen x binnen krijgen is dit binnen 24 uur uit je lichaam verdwenen.Dit is gebleken uit testen door de wetenschap.
  Tevens zien de drinkwaterbedrijven nu al een afname van de verontreiniging door de zuivering bij Chemours.
  Omtrent de uitstoot heeft de overheid nu toegestaan dat een zeer geringe hoeveelheid
  grammen per dag uitgestoten mag worden, wat geen probleem is neem ik aan, ik vertrouw hier op.
  U moet niet op onderbuik gevoelens reageren, maar op feiten van het RIVM en overheid.Als ik als burger hier niet meer op kan vertrouwen, houd alles op, Nederland is m.i. geen derde wereldland.

  Waarom zijn er geen andere grotere partijen bij deze actie betrokken , zij zien waarschijnlijk ook wel dat dit een hopeloze actie is , waar je hier nog heel lang mee door kan gaan.
  Want het terugbrengen van een uitstoot naar 99,9 procent duurt nog wel even,dus je kan nog een hele lange tijd wekelijks je emmertjes storten.

  Wat ik hier vermeld heb zijn feiten.

 10. Beste Heer Keesmaat

  U noemt allemaal feiten. Maar het belangrijkste feit vergeet u. Door wie worden de vergunningen verleent ? De overheid ! U vraagt zich waarom het zolang duurt. Heeft misschien iets te maken met vergunningverlening door: De overheid ? Waarom vraagt u het niet aan het bedrijf ? Heb ook het interview met u gelezen in het Kompas u stelt “Een scheepvaartbedrijf loost hun afgewerkte motorolie toch ook niet zo maar op zee of in de rivier? Dat geef je af bij een gespecialiseerd bedrijf, wat dat dan netjes verwerkt. Dat kost geld, maar is een logisch gevolg van je onderneming. ” Laten we het hopen. U steek u hand daarvoor ook niet in het vuur !
  Verder in hetzelfde interview “Niet de actievoerders, maar juist de betrokken overheden zouden zich hier drukker om moeten maken en gewoon opkomen voor de gezondheid van hun burgers.” Dit zijn wel de vergunningverleners ! Dus waar zou u eigenlijk u emmertje moeten leeggooien ? Bij de vergunningverleners, maar ja dan kom je bij de politiek waar u met de pvda ook deel vanuit maakt.

 11. Feit 1:
  Pieter Dorst heeft zeker gelijk dat de A15 zeker bijdraagt aan de lucht- en bodemvervuiling en dat zou ook meer aandacht moeten krijgen.
  Feit 2:
  Drinkwater verontreiniging door Genx/PFOA is er wel degelijk; bij normaal gebruik (nog) niet schadelijk voor volwassen mensen. Als Chemours die verontreiniging niet terugdringt, wordt het wel een gezondheidsprobleem, met name bij kinderen, want die zijn kleiner dan grote mensen (ook een feit ).
  Feit 3:
  De grond in Molenlanden/Molenwaard is wel degelijk verontreinigd met Genx en PFOA, zie diverse onderzoeken en berichten.
  Feit 4:
  De bodem in Sliedrecht is ontegenzeggelijk verontreinigd met GenX en PFOA; vandaar bij diverse (bouw)plaatsen (o.a. Benedenveer) grote hopen besmette grond, die niet vervoerd mogen worden.
  Feit 5:
  Chemours zegt een oplossing te hebben voor afvangen van GenX d.m.v. nieuwe koolstoffilterbedden; er staat een proefopstelling, maar verder duurt het lang, lang, zeer lang en gebeurt er verder weinig.
  Waarop het wachten is, is volstrekt onduidelijk en onderwijl gaat de vervuiling door. Dus niet alleen beloven, maar snel plaatsen die nieuwe koolstofbed filters, zodat er uiteindelijk “nul uit de pijp komt”.
  Feit 6:
  Die paar emmertjes per week is geen chantage, maar het onder de aandacht brengen en houden van gemeentelijke, provinciale en rijks-overheden in Den Haag, waar de organisatoren ook regelmatig contact hebben.
  Feit 7:
  Dat bedrijf hoeft voor mij niet weg, want er werken immers zo’n 1000 mensen, maar ze moeten wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om de omgeving niet te vervuilen, net zoals ieder ander bedrijf dat moet doen.

 12. Dit is protesteren om te protesteren,aangezien hier er geen enkele reden voor is.
  Namelijk het zoveelste feit,er is in heel Molenlanden geen enkele verontreiniging in de grond aangetroffen.
  Dit is na maanden onderzoek aangetoond door de voedsel en waren autoriteit,het drinkwater is volkomen veilig, maar omdat jullie in Den Haag op geen enkele wijze voet aan de grond hebben gekregen, blijven jullie hier mee doorgaan, erken ook eens je ongelijk met deze onzinnige actie.
  Je maakt de mensen alleen maar bang,als ik lees dat er een mevrouw is die doodleuk vermeldt dat ze
  haar baby in water met gif moet wassen dan heb je al aardig wat bereikt.
  Deze actie is alleen al geen succes gezien de huidige belangstelling,er zijn gelukkig nog mensen die
  hier niet intrappen,want dit is een chantage actie tegen een bedrijf.
  Als je toch zo bezorgd bent om de gezondheid van je inwoners zou ik mij maar eens druk gaan maken omtrent het verkeer op de A15 (zie de grote hoeveelheden uitlaatgassen en fijnstof) en dan te weten dat deze weg verbreed gaat worden, dus er valt nog heel wat te protesteren de komende jaren. Dus doe je best.

 13. Beste Mijnheer Hamburg,

  Wij zijn al meer dan eens in Den Haag geweest.

  En tot nul terugbrengen is het streven. Alleen vertaalt Chemours het met “terug brengen met 99%”. Als wij dan vragen 99% van wat blijft het heel erg stil.

  Dus slapjanussen wij nog even door.

 14. Slaat nergens op deze actie.
  Bedrijf heeft al een tijd geleden aangekondigd uitstoot te verminderen tot bijna nul.
  Helaas is nul technisch nog niet mogelijk.
  Maar straks kan de PvdA roepen hebben wij hebben het voor elkaar gekregen.
  Als ze lef hebben gaan ze emmertjes leggen bij de vergunningverleners.
  De slapjanussen!

 15. Zeker weten zijn ook dames bij betrokken. Naast piepjong volk!! is er ook een iets oudere dame die het alle keren presteert om met haar scootmobiel vanuit Sliedrecht Oost erheen te rijden, ondertussen troep die langs haar route op straat ligt weg te halen en dat in de vuilnisbak te deponeren. Toppunt van goed bezig zijn! Dankuwel mevrouw!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld