Project wijk-GGD’er start in oktober dankzij subsidieregeling

SLIEDRECHT – Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht schrijft woensdag 28 augustus 2019 in een college informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad dat het project wijk-GGD’er dit najaar begint. De bedoeling is dat het project medio oktober 2019 van start gaat tot medio juni 2020. 

Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht : “Outreachend, onorthodox, laagdrempelig en praktisch zijn kenmerken van de werkwijze. De wijk-GGD’er staat met de voeten in de klei en sluit aan binnen de bestaande lokale infrastructuur van het sociaal domein en veiligheid in Sliedrecht.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Binnen Sliedrecht zijn Yulius, Sociaal team Sliedrecht en de politie nauw betrokken bij het project
en ook wordt samengewerkt met de GGD-ZHZ. Het aantal overlastmeldingen over kwetsbare personen of personen met verward gedrag is tussen 2013 en 2018 bijna verdrievoudigd. 

Beoordeling
“In juni 2019 hebben wij als gemeente een subsidieaanvraag bij ZonMw gedaan om het project Wijk-GGD’er binnen de gemeente op te kunnen starten. Inmiddels hebben wij te horen gekregen dat ZonMw deze subsidieaanvraag gehonoreerd heeft”, schrijft wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn. ZonMw verstrekt subsidies aan projecten die innovatie in de gezondheidszorg stimuleren. Daarmee wordt ingespeeld op de behoeften van de praktijk. Er is een programmacommissie die bestaat uit wetenschappers en belangrijke doelgroepen zoals professionals uit de praktijk en ervaringsdeskundigen. Zij beoordelen de relevantie voor de doelgroep en de praktijk. Deze deskundigen zijn anoniem om de objectiviteit van het oordeel te waarborgen.

Verward gedrag
De inzet van de wijk-GGD’er heeft volgens Visser uiteindelijk als beoogd effect om de verbinding tussen zorg en veiligheid binnen Sliedrecht verder te versterken en onnodige politie-inzet, traumatisering en escalatie bij betrokkenen te voorkomen. Visser: “Voor ons ligt de landelijke opgave om tot een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag te komen en ook binnen de gemeente Sliedrecht speelt dit vraagstuk. In Sliedrecht bestaat de behoefte aan een verbindingsofficier voor problemen op het snijvlak van de domeinen veiligheid en zorg. Een wijk-GGD’er kan fungeren als deze verbindingsofficier.”

Flinke toename meldingen
Het aantal overlastmeldingen over kwetsbare personen of personen met verward gedrag (ook wel E-33 meldingen) is volgens Visser in de CIb de laatste jaren, ook binnen Sliedrecht, flink toegenomen. “Van 62 meldingen in 2013, naar 172 meldingen in 2018. Deze inwoners veroorzaken overlast waar vaak de politie bij betrokken wordt, maar zij hebben eigenlijk vooral zorg en / of hulp nodig. De problemen die zij ervaren, doen zich voor op het snijvlak van veiligheid en zorg en deze blijken in de praktijk lastig onder te brengen bij een hulpinstantie”, schrijft Visser aan de raad.

Uit de praktijk van andere gemeenten, waar de wijk-GGD’er al actief is, ziet de gemeente Sliedrecht dat de inzet van de wijk-GGD’er bijdraagt aan de stabilisatie van E33-meldingen en dat de samenwerking tussen veiligheid en zorg hierdoor verbetert. Visser: “De wijk-GGD’er signaleert vroegtijdig en gaat gevraagd en ongevraagd preventief op personen met verward gedrag af, de-escaleert, betrekt de cliënt en het persoonlijk netwerk in de analyse en oplossingsrichting, houdt vinger aan de pols, maakt een screening van de persoon en/of een analyse van de situatie, schakelt de benodigde begeleiding, zorg of ondersteuning in en stemt een sluitende aanpak af.” De wijk-GGD’er zal volgens Visser in dergelijke situaties ook de voortgang monitoren, de regie houden op de voortgang van de uitgezette acties, doorpakken bij knelpunten in zorglevering, warm overdragen aan reguliere zorg, of in geval van nazorg de afgesloten casus monitoren (waakvlamfunctie). 

4 gedachten over “Project wijk-GGD’er start in oktober dankzij subsidieregeling”

  1. Tja, het staat er inderdaad wel een beetje heel erg uitgebreid en met (te) veel moeilijke woorden. Daar maak ik me bij het schrijven van PvdA-epistels ook veel schuldig aan en dan krijg ik meestal gewoon “op mijn flikker” van Johan Lavooi met de simpele mededeling “te lang en te ingewikkeld”. Het vervelende is, dat hij meestal nog gelijk heeft ook :-).
    Maar gelijktijdig lees ik ook de woorden “onorthodox, laagdrempelig en praktisch” en iets met “voeten in de klei”. Dat zijn woorden (en hopelijk ook daden), die me wel aanspreken, met name omdat het echt bedoeld lijkt om de zwakkeren in de samenleving te helpen. Dus in elk geval geen GGD’er, die achter zijn computer gaat zitten.
    Niet-verward zijn is gemakkelijk als alles goed gaat, goede opleiding, goede baan, werk, inkomen, dak-boven-je-hoofd, goede gezondheid, familie en vrienden om je heen, die om je geven, enzovoorts. Maar als er iets onverwachts en heftigs gebeurd in je leven, dan valt het soms niet mee om allebei je hersencellen op de rails te houden. Dan reageert iedereen weer anders en dan zou dit best wel eens goed kunnen werken.
    We kunnen immers niet simpelweg alle “verwarde mensen” deporteren naar Rottumerplaat of Rottumeroog (voor zover die met de stijgende zeespiegel nog boven water liggen).
    Kortom, ik zeg “Proberen”, zeker als je er subsidie voor krijgt.
    P.S. En bij het opstellen van College Informatie Brieven en andere gemeentelijke publicaties er per definitie vanuit gaan, dat het te lang en te ingewikkeld is, dus inkorten en begrijpelijker maken 🙂

  2. Treurig dat mevr. Visser haar handtekening zet onder een brief vol rookwolken welzijns- en managementsgezeur. Misschien goed om ergens subsidie los te peuteren. Maar vertel nu in gewoon Nederlands of (pro) Sliedrechts wat er in de dagelijkse praktijk staat te gebeuren aan oplossingen. En dan anders dan een figuur achter de PC , die allerlei ( te weinig) hulpverleners, ook weer achter hun bureau, met elkaar zal verbinden. Zo niet, laat de Raad dan deze “ambtelijke diarree” weigeren. Gewoon de straat op !

  3. Helemaal met Aart van Wijngaarden eens hoor!
    Er moet ook eens gestopt worden om mensen met een asociaal gevaarlijk gedrag te zien als ‘verward’. Ik vind het nogal een verschil of je beperkt geboren bent of je leven aan drank en drugs geeft en voor criminaliteit kiest.
    Wij geboren Sliedrechters kunnen straks weg. Wij moeten ingeschreven staan voor een huis, voor jongeren al helemaal bijna kansloos. En de woonvernielers krijgen ‘urgentie’. Worden inderdaad in een flat gestopt en geven het probleem aan de medebewoners. Politie, wijkagenten, boa’s, handhavers zijn niet zichtbaar voor de samenleving, compleet mislukt.
    De burger heeft geen oplossing alvast.
    De verpaupering is op deze manier niet terug te draaien.
    Aanpakken die niet willen!! En niet onder de noemer ‘verward’ plaatsen.

  4. Dat de overlast enorm gestegen is de.laatste jaren is wel voor iedereen duidelijk. Yulius naar Sliedrecht en de politiek zei dat er geen extra overlast is te verwachten. Die leven in een droomwereld en handje klap met andere gemeenten. Politiek Sliedrecht kom op voor je inwoners en niet voor de drechtsteden. Kijk eens naar huisvesting via inschrijving. Word je in Dordrecht je huis uitgezet of drugs dan ga je toch gewoon in een flatje in Sliedrecht wonen. Veel leuke flats zijn in Sliedrecht totaal aan het verpauperen. Dan zal er wel weer een project of pilot worden gestart om dit aan te gaan pakken . Wees realistisch en kijk wat er allemaal aan het verpauperen is. Ook toezicht en handhaving er er niet meer. Wa neer zie je nog preventief de politie toezichthouders of handhavers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld