PRO Sliedrecht over smaak, geur, luchtjes en Michelin-ster

SLIEDRECHT – “Voor ons ligt de kadernota 2018. Als het ware het kookboek, waar straks het menu vd begroting voor 2018 uit opgemaakt wordt. Het college heeft ons nu in deze kadernota een paar recepten voorgeschoteld en vraagt of wij het eens zijn met die keuze. Vinden wij dit de juiste recepten?”, sprak raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) vol metaforen, “Zitten alle voedingstoffen die anno 2017 gezondheid technisch verantwoord zijn er wel in?”

Raadslid De Borst aan het woord: “Passen de gekozen recepten wel bij elkaar, of is het een bij elkaar geraapt waterzooitje? Is dit het menu wat Sliedrecht hoog op de kaart zet? Kortom, is het wat voor ons ligt wel te eten, te pruimen?” (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het is de laatste Kadernota van dit college. “U schrijft dat de ambities uit het College Uitvoeringsprogramma 2014-2018 bijna allemaal gerealiseerd zijn, maar dat er nog voldoende ambitie over is om Sliedrecht in het laatste jaar van uw periode vooruit te brengen en netjes over te dragen. Regeren over je eigen graf doe je niet als college. Het huishoudboekje op orde hebben en dit als smakelijk hapje over dragen aan een nieuw college in 2018 is prima.”

Tot the point
PRO Sliedrecht bleef op de keuken- en kooktour. “Het receptenboek heet “Gewoon blijven doen’ en belooft een degelijk kookboek, zonder gekkigheid, voedzaam doch misschien een beetje saai of smakeloos? Gewoon blijven doen zou meer kunnen passen bij een boek met zeer praktische recepten die gemakkelijk te bereiden zijn. Geen urenlange keukensessies, maar to the point gerechten, met voor ieder wat wils. Wij hopen en verwachten dat deze kadernota ruim voldoende is voor het college om de begroting 2018 straks op te maken bij de begrotingsbehandeling. Laten we straks niet over hoeven te doen wat wij vandaag aan u meegeven.”

Onafgemaakt recept
De acht grote projecten waren volgens de woorden van PRO Sliedrecht pittige recepten. De Borst: “De één had wat moeilijkere ingrediënten, soms lastig te vinden, de ander lag al deels klaar, maar het ontbrak aan smaakafronding. Er is hard gewerkt en dat doet ons deugd. Daar complimenteren wij dit college dan ook voor. Helaas ontbreekt het toetje nog steeds. Het watertorenterrein blijft een onafgemaakt recept, want onze inwoners kunnen nog steeds niets daarvan proeven. U geeft aan beste college, voor het einde van deze collegeperiode meer duidelijkheid te hebben over invulling van deze unieke plek in Sliedrecht. In hoeverre is dat een serieus aanbod van een blik op dat toetje, of worden wij hier aan een lijntje gehouden?”

Sociale woningbouw
Toekomstige recepten, wat gaat eraan komen, waar moeten we ons in gaan verdiepen? De Borst: “Voorspellingen Woningmarktonderzoek Drechtsteden 2016-2031 geeft aan dat tot 2031 mogelijk 15% groei laat zien aan huishoudens in Sliedrecht. Behoefte 1500 woningen. Hoe wilt de  gemeente hierop participeren, want we lopen aardig tegen onze gemeentegrenzen aan. Het vraagt principiële keuzes over hoe en waar woningbouw mogelijk is. U kent de smaak van PRO Sliedrecht, niet in het Groene Hart. Die grens moeten we niet over gaan. Wij snappen dat al dat groene gras lonkt naar u, maar voor ons gaat u daarmee echt de grens over. Out of the box denken zien wij meer zitten, en dan ook echt aan de slag voor specifieke doelgroepen. Sociale woningbouw, wij blijven hier voor pleiten! Starters, mensen met minder inkomen, en mensen die door omstandigheden geen ruime woonkeus hebben moeten beter bediend worden. Ook zorgwoningen, met oog op de verzilvering waar met name ingezet wordt op langer, maar ook veiliger, socialer en zelfstandig thuis gewoond kan worden. Wij zien heel graag richting begroting 2018, als ook in het lokale uitvoeringsparagraaf van de Regionale Woonvisie hier creatieve, out of the box ideeën in. En uw beantwoording op onze technische vraag omtrent welke Woonvisie nu leidend is blijft helaas vaag. Voor PRO Sliedrecht staat boven kijf dat de lokale Woonvisie bepalend moet zijn te allen tijde.”

Smakelijk dessert
PRO Sliedrecht herhaalde vervolgens nog eens ‘gerechten, die PRO Sliedrecht al vaker heeft geroepen’. “Het oerbrood met diverse soorten smeerboter: kleine tiny houses voor starters en mensen die een minimale footprint willen achterlaten. Geen gekkigheid, geen tierelantijntjes, maar gewoon een plekje om te wonen als starter, alleenstaande of minimalist. Een smakelijk dessert uit grootmoederstijd, met ingrediënten die het eindgerecht een smakelijk sensatie geeft: zorgwoningen, waar mensen zelfstandig kunnen wonen met eigen zeggenschap, maar waar veiligheid, sociaal contact en zorg de basis zijn. Beschut en beschermd wonen, wat ook het groeiende probleem van eenzaamheid aanpakt. Een inwoner zei het me zo: “ “Een eigen plek, een eigen voordeur, maar wel mensen om mij heen. De gezelligheid van activiteiten in de buurt (bereikbaar en toegankelijk), met anderen koffie kunnen drinken en ’s avonds samen kunnen eten. Daar verlang ik naar.”

Gele saus
Die recepten die je nu net -volgens PRO Sliedrecht – op het verkeerde been zet, het vegetarisch biefstukje: oude panden die een nieuwe bestemming krijgen. Niet afbreken, platgooien en zo snel mogelijk vergeten, maar omvormen tot passende woningbouw. Denk aan de Groen van Prinsterer school en leegstaande panden op de Kerkbuurt. Maar ook locatie Ziekenhuis ASZ. Overweegt het college de aankoop van dit pand? Zo ja, met welk doel? Goed om te lezen dat het besef er is dat we niet achterover kunnen gaan zitten op dit onderwerp. Ook niet nu het college de laatste periode ingaat. Lokaal armoedebeleid (met specifieke aandacht voor kinderen in armoede), jeugdwelzijnsbeleid, integratiebeleid, gezondheidsbeleid, participatiebeleid hebben de volle aandacht. PRO Sliedrecht is blij dat er over veel zaken een duidelijke PRO gele saus ligt”, aldus De Borst.

Kennis, ervaring en inzichten
De zogenaamde Klijnsma -gelden dreigen door de SDD afgepakt te worden. Daar wordt volgende week 4 juli over beslist aan de overkant in de Drechtraad. De Borst: “Wij zien Sliedrecht zo graag zelf sturing hebben hierop. Wat vinden de andere fracties ervan dat hierdoor oa het idee vd raad, op aangeven van Stichting Jeugd Actief, mbt diplomazwemmen niet uitgevoerd dreigt te gaan worden? Het betrekken van werkgroepen uit de samenleving, zoals bijv. is gebeurd bij het realiseren van het Fitnessparcour mag op nog veel meer terreinen terugkomen. Gebruik de kennis, ervaring, inzichten die leven bij onze inwoners. Sociale plaatsen waar mensen kunnen samenkomen zoals bibliotheek, Creatief Centrum en buurthuis initiatief “het Vogelnestje” vinden wij prachtig. Mede door de inzet van zoveel vrijwilligers.  Dit zijn kansen voor de gemeente om meer mee te doen. Contacten, ontmoeting, begeleiding, verwijzing, participatie en netwerken zijn niet zomaar woorden, maar de maïzena in onze Sliedrechtse samenleving. Maar kunnen nog meer en breder plaatsvinden.  Denk bijv. aan, met het oog op verzilvering in nabije toekomst van onze inwoners, meer in contact brengen van ouderen met jongeren/kinderen. Daar liggen nog ruime mogelijkheden. “Jong ontmoet oud” niet alleen als artikel in de lokale krant, maar juist ook in de uitvoering.”

Bril
De sociale gele saus van leefbaarheid, omzien naar elkaar, ontmoeting, mag van PRO Sliedrecht ruimschoots bij de diverse soorten gerechten geserveerd worden. Een pluim voor een ieder die zich daar voor inzet. De Borst: “Deze stevige kost heeft al veel aandacht gehad de afgelopen periode. Hoe houden we ons dorp bereikbaar, hoe verbeteren we de infrastructuur voor alle vervoersbewegingen met oa auto of fiets. Aandacht voor de “zwakkere” verkeersdeelnemers kan altijd beter, en moet ons inzien ook nog veel beter. Ook het Verenigde Naties Verdrag inzake rechten van personen met een handicap roept daartoe al veel langer op.  Aandacht voor kind, mensen met een beperking en ouderen als fietser, wandelaar of met scootmobiel. Zet eens een bril op van iemand die blind is, of zich verplaatst met rolstoel of scootmobiel. Beter nog, zet een werkgroep hiervoor op en betrek deze ervaringsdeskundigen om ons dorp leefbaarder, veiliger en socialer te maken. De lift bij de Kerkbuurt moet geen eindpunt , maar juist begin zijn van hele reeks aanpassingen, creatieve oplossingen, ideeën en praktische uitvoeringen op dit gebied. Sliedrecht moet toegankelijk zijn voor iedereen.”

Duurzaamheid
Het maken van een Lokale duurzaamheidsvisie en oprichten van een duurzaamheidsplatform valt er te lezen in de kadernota. Die zal komen in het 3e kwartaal 2017. Doelstelling: een aantrekkelijke, groene, gezonde en toekomstbestendige gemeente. De Borst: “Wij zijn zeer benieuwd wat hierin beschreven zal staan en welke stippen op de horizon de gemeente wilt en met name durft te zetten. Welk gerecht komt hoog op de menulijst? Want zou het nu niet eens gaaf zijn om een zeer progressief recept op te stellen van een smaakvol, gedurfde en scorende creatie? Iets wat Sliedrecht op de kaart zet. Want het alleen blijven hangen in de Sliedrechtse bewondering door de baggerindustrie in verleden en heden is veel te makkelijk. Daar komen we niet meer mee weg. Durft Sliedrecht zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken en iets unieks te doen? Positief in het nationale nieuws komen ipv negatief op de kaart gezet te worden door die vreselijke buren vd overkant, met namen zoals Dupont en Chemours.”

Details uitrollen
“Laten we het heft in handen nemen en een totaalplan maken waarmee we ons baggerdorp wederom op de kaart zetten op bijv. duurzaamheidsgebied”, stelt De Borst namens zijn partij. “Verzin maar: het meest Groene dorp, het meest milieuvriendelijke dorp, het meest CO2 compenserende dorp,  het minst CO2 uitstotende dorp, of het dorp met de laagste ecologische footprint of wat dan ook. Dus de doelstelling van : aantrekkelijk, groene, gezonde en toekomstbestendige gemeente zijn ook daadwerkelijk breed uitrollen. Dat betekent ook in details uitrollen, zoals verlichting in ons dorp die op beweging aan/uit gaan, op elk nieuw te bouwen huis zonnepanelen of dakpanpanelen, Groenen daken/gevels, Het warmtenet project bij renovatie Staatslieden buurt vinden wij een prachtige stap. Die verdient doorzetting naar elke aanpassing/renovatie en vernieuwing in ons dorp. In de komende tijd wordt onderzocht welke wijken of gebouwen nog meer kunnen worden aangesloten op het warmtenet. schrijft de gemeente op haar website. Is het college voornemens om kansen hierin ook vanaf nu op te pakken? Denk aan aanpassing fietsstroken Craijenstein als leidingen vanaf HVC Dordrecht richting Sliedrecht gaan lopen. Als de straat dan toch open ligt?? Welke locaties zijn zinnig?”

Crème de la crème
Verder zegt PRO Sliedrecht over ‘groene dingen’. De Borst: “Hoe kan het dat de beschikbare gelden twv €100.00 incidenteel en €50.000 structureel voor impuls kwaliteit Groen maar beperkt gebruikt is? En als ik dan zie waaraan het gebruikt is betwijfelt PRO Sliedrecht of de insteek toen van ophogen budget wel goed begrepen is door de wethouder. Wij zeggen; op naar een Michelinster recept op dit gebied. PRO Sliedrecht verwacht met de begrotingsbehandeling 2018 een zeer duidelijke uitwerking van het college wat de lopende reorganisatie bij het gemeente nu precies kost en waar  voor betaald wordt. In hele duidelijke woorden en becijfering aub, want dit moet geen soort kauwgom zijn wat maar steeds blijft terugkomen. “Gewoon blijven doen!” heet dit kookboek. Een naam dat past bij een degelijk kookboek. En dat is het ook. Eentje die goed te eten is op zich wel te pruimen zeg maar. Maar wij missen wel ambitierecepten, zeg maar het crème de la crème gevoel. Waar zit dat positieve verrassingsrecept? Waar is die smaakvolle richting die Sliedrecht op de kaart zet, eentje die je onthoudt, eentje waardoor je nog meer wilt weten, proeven en eten van dat mooie Baggerdorp.”

Vervolg
PRO Sliedrecht begrijpt echt goed dat dit college een beetje aan de voorzichtige kant is geweest, omdat in 2018 verkiezingen zijn. De Borst: “Maar je wilt het nieuwe college straks toch ook op een positieve manier een richting wijzen? Als het recept zo aantrekkelijk is, zo smaakvol en creatief, dan kan een volgend college toch niet anders doen dan dat juist als uitgangspunt neer te zetten. En de ingeslagen weg van kwaliteit, smaak, betaalbaarheid en keuze van die gezonde ingrediënten door te zetten. En een vervolg kookboek te maken, het 2e deel in de serie zeg maar. En welke naam dat kookboek dan zou moeten hebben, dat laten wij graag over aan de fantasie van u, allen. Weer iets met gewoon doen, of…”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld