PRO Sliedrecht komt met eigen woonvisie voor dorp

SLIEDRECHT – Bouwen voor de eigen bevolking en voor een middensegment. Dat wil PRO Sliedrecht. Het rapport werd vrijdagmiddag 19 oktober 2018 gepresenteerd door de Werkgroep Woonvisie van de lokale politieke partij in de fractiekamer in het raadhuis. Daar werd ook bekendgemaakt dat bedrijventerreinen heringedeeld zouden moeten worden. Een kostbare operatie! “Eén voordeel het hoeft niet morgen gerealiseerd te zijn. Kijk naar langere termijn”, zegt raadslid Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). PRO Sliedrecht is niet de eerste, die met een woonvisie komt. Half augustus 2018 kwam overigens PvdA Sliedrecht al met een eigen woonvisie ‘Masterplan 2020 – 2050’. 

Een deel van de gemeente Sliedrecht. Naast leden van PRO Sliedrecht zijn in de werkgroep vertegenwoordigd inwoners van Sliedrecht, ervaringsdeskundigen en een medewerker van woningcorporatie Tablis Wonen (onafhankelijk adviseur). (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)

Gewerkt is vanuit een aantal uitgaanspunten van de politieke partij, zoals tegen het bouwen (dus ook van woningen) aan de noordkant van de Betuweroute; hoogbouw beperken tot max. de hoogte van de Hervormde Kerk; geleidelijke transformatie van bedrijventerrein Kerkerak naar een woonlocatie; een nieuwe visie op huisvesting is hard nodig met aandacht voor starters, langer thuiswonende senioren, combinatiewoningen waar jong en oud samenleven en de opkomende markt voor de zogenaamde Tiny Houses; woningaanbod voor jongeren een flinke impuls nodig heeft. Betaalbare woonruimte voor starters op alternatieve plekken zijn een kans. PRO Sliedrecht denkt daarbij aan het ombouwen van leegstaande gebouwen zoals scholen en bedrijfspanden; een juiste mix van koop- en huurwoningen, variaties in bouwstijl en creatief omdenken over hergebruik van winkels, industriële panden en andere leegkomende ruimten hoort hierin thuis. Voor PRO Sliedrecht is er geen harde grens tussen bedrijfs- en woongebied, tenzij combinaties gevaar voor (bijvoorbeeld) de gezondheid zouden opleveren. Het aantal sociale huurwoningen in Sliedrecht tenminste op het peil te houden van voor de planontwikkeling Staatsliedenbuurt en bij de uitwerking van plannen tot dit “op peil” houden als opdracht te hanteren het realiseren van levensbestendige woningen en zgh. Tiny Houses. Met dit in het achterhoofd ging de werkgroep aan de slag. 

Eigen bevolkingsgroei
Om de eigen bevolkingsgroei op te vangen kan volgens PRO Sliedrecht worden volstaan met een minder omvangrijk bouwprogramma. Voor PRO Sliedrecht heeft het bouwen voor extra groei van de Drechtsteden (dus bouwen voor
mensen van buiten de regio – red.) geen prioriteit. “Want ons betreft is het extra te bouwen contingent woningen vooral beschikbaar voor de opvang van de eigen bevolkingsgroei in de komende jaren. Met de nodige (ruimtelijke en bouwkundige) creativiteit is het mogelijk om binnen de grenzen van Sliedrecht (de Merwede, de gemeentegrenzen met Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam en de Betuweroute) voldoende woningen te realiseren voor de eigen opvang tot zeker 2031 (maar aannemelijk tot 2041)”, schrijft de Wergroep Woonvisie. 

Middenhuursegment
PRO Sliedrecht vindt verder dat zowel bij het bouwen in de huur- als in de koopsector de nadruk moet liggen op woningen die bijdragen aan de doorstroming. Werkgroep Woonvisie: “Er zal daarom sprake moeten zijn van een uitgekiend bouwprogramma, waarbij de lokale behoefte aan woningtypen (in vorm en prijs) uitgangspunt is. Daarbij is de kennis van de plaatselijk woningmarkt van Tablis Wonen en de lokale makelaars onontbeerlijk. Om in de huursector de doorstroming (vanuit in het bijzonder de koopsector) mogelijk te maken voert de gemeente Sliedrecht een markttoets uit. Daaruit moet blijken of er partijen geïnteresseerd zijn om in Sliedrecht woningen in het middenhuursegment te realiseren. Als die partijen er niet zijn, is het aan Tablis Wonen in deze behoefte te voorzien. PRO Sliedrecht onderschrijft het door Tablis Wonen gepresenteerde veranderprogramma, dat voorziet in de toevoeging van 350 woningen aan de bestaande sociale voorraad. Het in de Woonvisie Drechtsteden voorgestelde stand-still-principe voor de sociale woningvoorraad vinden we niet wenselijk en onhoudbaar.”Om Sliedrechters een ruimere kans te bieden in het dorp een woning te huren, zijn volgens de lokale partij aanpassingen nodig in het huidige woningverdeelsysteem (Woonkeus Drechtsteden).”

Realistisch
De gemeente Sliedrecht heeft volgens de Werkgroep Woonvisie plannen voor de bouw van 1.170 woningen. Verwezen wordt naar beantwoording van technische vragen Nieuwbouwplannen in Sliedrecht n.a.v. concept Woonvisie Drechtsteden d.d. 23 augustus 2017 . “Omdat er ook sprake is van sloop, komt het netto aantal uit op 995. Daar zijn plannen bij die al uitgevoerd of in uitvoering zijn, zoals Bonkelaarplein, Baanhoek West, Benedenveer Noord, Benedenveer Ziezolocatie en de Staatsliedenbuurt. Andere plannen zijn nog niet verder dan de planfase (Kerkbuurt, Locatie Lanser en het “gat” van Vogel). En wat te denken van de al “verrekende” (meegetelde)
locaties elders in het Benedenveer, het Burgemeester Winklerplein en het Watertorenterrein?”, aldus de werkgroep van PRO Sliedrecht. 

Locaties en verplaatsing
Om uiteindelijk tot het ambitie-aantal van 995 te komen zijn er locaties nodig volgens de Werkgroep Woonvisie om (2600 -/- 995 = afgerond) 1600 woningen te realiseren. “De werkgroep is (binnen de geschetste uitgangspunten) op zoek gegaan naar mogelijkheden en komt dan tot een aantal opties. Sommige daarvan zijn redelijk snel beschikbaar (zoals de huidige locatie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en de voormalige Groen van Prinstererschool). Andere zijn dat pas op wat langere termijn, zoals herstructureringen van bestaande bedrijventerreinen (overigens ook benoemd in de Woonvisie Drechtsteden). Voor Sliedrecht kunnen dat zijn het bedrijventerrein Kerkerak, de Seats & Sofa’s locatie (van Parallelweg tot aan de A15), Stationspark II (waarvan nog ¾ beschikbaar is), het terrein van Voetbalvereniging Sliedrecht (als de VV is verhuisd naar ‘Sliedrecht Buiten’), diverse bedrijventerreinen langs de gehele dijk. Ook het gebied waar nu Praxis en Intratuin gevestigd zijn, is na verhuizing van deze bedrijven naar de Woonboulevard een optie. Verder is – als ‘Sliedrecht Buiten’ zijn beslag krijgt – eveneens te bezien of voor de velden van korfbalclub Merwede/Multiplaat en het ijsbaan/skeelerterrein daar ook plekken te realiseren zijn. Naast deze transformaties is het ombouwen van kantoren (Stationspark I en II) een mogelijkheid en zijn er mogelijkheden op De Kerkbuurt (eventueel in combinatie met winkelruimte). De werkgroep verwacht dat op (langere) termijn hiermee ruimschoots kan worden voldaan aan de vraag”, schrijft de werkgroep, “Daarbij vindt de werkgroep dat in de “buitengebieden” (Sliedrecht ten noorden van de A15, maar bezuiden de Merwede-Lingelijn) niet per definitie ook het voorgestane maximale bouwhoogte behoeft te worden gehanteerd (het mag daar dus hoger dan 8 verdiepingen).” Over de kosten die daarmee zijn gemoeid, wordt (nog) niet gesproken.

Geld en gesprekken
Niet bang voor reuring is dan de vraag? Venis is niet bang voor onrust. Er zou op termijn op gebieden Wet Voorziening Gemeenten (WVG) opgelegd kunnen worden. We moeten gewoon eens goed kijken hoe we zaken anders in het dorp moeten gaan indelen. Wij als PRO Sliedrecht zouden graag zien dat Praxis en Intratuin op termijn verhuizen naar de Nijverwaard. Het zijn publiekstrekkers en die passen goed op de woonboulevard.” Om niet beperkt te worden in denken, is bewust nog niet over geld gesproken. De werkgroep is van mogelijkheden uitgegaan en niet van onmogelijkheden. Ook is niet met bedrijven gesproken over plannen in de woonvisie. Niemand heeft zich gemeld om mee te praten in de werkgroep. “Dat leverde een minimaal aantal reacties. Geen enkele ondernemer. Het stoort mij dat ze soms wel in de media wat roepen, maar niet mee komen praten. Met het beperkte aantal hebben we wel het gesprek gevoerd. We hebben ook mensen bewust uitgenodigd, zoals Tablis Wonen. Makelaars en huurders wilden niet meepraten”, legt Venis uit, met het doel tot een brede visie. Twee collegepartijen zijn nu met een woonvisie. Venis: “PvdA en PRO Sliedrecht kwamen met een woonvisie. PvdA Sliedrecht heeft de visie kennelijk ingetrokken, want deze staat niet meer online. Als het college nu het idee van de werkgroep overneemt, zou dat mooi zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze vanuit het college komt.” De woonvisie zou ook ondernemers aan het denken kunnen zetten. “Wil je uitbreiden of inkrimpen? Zit je nog wel op de goede plaats. Denk er eens over na”, aldus de werkgroepleden. Venis heeft geen idee of ook andere politieke partijen met een soortgelijke visie komen. De kans bestaat ook dat projectontwikkelaars nu gaan investeren. PRO Sliedrecht verbindt geen tijdsperiode aan verplaatsing, er kunnen geen realisatiedata worden genoemd.

Doorstroming
PRO Sliedrecht stelt zich op het standpunt dat het woningbouwbeleid zich in hoge mate moet richten op de bevordering van de doorstroming. “Dat geldt voor zowel de huur- als de koopsector. We hebben diverse gesprekken gevoerd met Sliedrechters die, nu – de kinderen de deur uit zijn – in een voor hun behoefte te grote woning wonen. Ze zijn bereid te verhuizen, maar vinden in het aanbod niet wat ze dan graag zouden willen. Het is daarom belangrijk scherp in beeld te krijgen naar wat voor type woning potentiële doorstromers op zoek zijn”, stelt de werkgroep. 

Spreekuur
Zaterdag 27 november 2018 houdt PRO Sliedrecht spreekuur bij Brasserie De Dijk op de Kerkbuurt, tussen 10.00 – 11.30 uur. Gehoopt wordt dat genoemde bedrijven langskomen. “Iedereen mag komen praten.” Daarna wordt de woonvisie ingediend bij het college. Venis: “We willen het dan betrekken als de woonvisie aan de orde is in de raad.” PRO Sliedrecht wilde deze visie graag neerleggen voordat het onderwerp in de raad aan de orde komt.

1 gedachte over “PRO Sliedrecht komt met eigen woonvisie voor dorp”

  1. Prachtige plannen. Maar het zijn veel plannen met ;als die en die verhuizen dan?…..Maar het probleem speelt al een tijd. De huidige starter zit door de crisis en de nieuwe tijd qua koop en huur in de knel. Grote beleggers beletten starten. Grote veranderingen beletten starters en doorstromers dus nu moet er een keus gemaakt worden voor 2019. Gaan we voor de starter of bouwen toch nog door voor de opbrengst van de WOZ waarde?
    Hoop dat alle partijen meewerken, heel graag.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld