PRO Sliedrecht: ‘80% voelt niets voor zondagopenstelling winkel’

SLIEDRECHT – Kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen en leden van het campagneteam van de lokale partij PRO Sliedrecht hebben zaterdag 24 februari 2018 de uitslag van het onderzoek naar zondagopstelling door Sliedrechtse winkeliers gedeeld met de middenstanders. Of het onderzoek werkelijk representatief is, is zeer de vraag. Er zijn nog geen zeventig winkeliers ondervraagd.

Na een fractiespreekuur op het (verwarmde) terras van Brasserie De Dijk vertrok de groep getooid in hun bekende gele jassen richting de winkeliers. Hier overlegt lijsttrekker Hanny Visser-Schlieker met camapagneleider Timo Pauw. (Foto Sliedrecht24)

In totaal deden aan het PRO Sliedrecht onderzoek 69 winkeliers mee, vooral gevestigd langs de Kerkbuurt en het Burgemeester Winklerplein. Vijf uitbaters van eetgelegenheden werden uitgesloten (andere regels en mogen op zondag al open zijn – red.) en ‘helaas’ was PRO Sliedrecht er niet aan toegekomen winkeliers van de Thorbeckelaan vragen te stellen. 

Uitslag
Veertien winkeliers zouden volgens de steekproef bereid zijn hun winkel op zondag open te doen. Dat is 20%. PRO Sliedrecht kreeg gelijk alternatieven mee als: niet elke zondag, winkels niet open op kerktijd, bepaalde vrijstellingsdagen (zoals gewenst met kerst 2017). 55 respondenten en dat is 80%, dat niets voelt voor het openen van hun winkel op zondag. Als argumenten worden genoemd: eigen principiële keuze (zondag = rustdag, 16%), klein bedrijf met weinig personeel (7%), openstelling heeft gevolgen voor onze klandizie (4%) en niet rendabel (te weinig klanten; een aantal is zelfs op koopavond gesloten of sluit eerder dan 21.00 uur).

9 gedachten over “PRO Sliedrecht: ‘80% voelt niets voor zondagopenstelling winkel’

 1. Of winkels op zondag open gaan, is een keuze van de betrokken winkelier.
  Of personeel op zondag werkt en op andere dagen hun vrije tijd geniet, is een keuze van de medewerkers.
  Mijn vraag is wat de rol van de gemeente hierin is?

 2. Duidelijk hoe winkeliers er over denken. Vergeten is het personeel dat moet werken. Wat mij betreft bepaalt de winkelier zelf wanneer die open is wel rekeninghoudend met zijn/haar personeel.

 3. Bravo voor PRO Sliedrecht. Zo zie je maar, als je met mensen in gesprek gaat zoals in dit geval winkeliers, hoor je diverse meningen en wensen die al dan niet in je straatje passen maar zeer belangrijk zijn voor een afgewogen (politiek) standpunt.

 4. Arjan, dit gaat over 16% van de winkeliers. Je dorp bestaat niet enkel uit winkeliers… Maar ik ben blij dat je statistiek zo makkelijk naar je hand zet.

 5. Gelet op de ontwikkelingen in de rest van Nederland is die “leven en laten leven” houding bij voorstanders van “de winkels op zondag open” er vooral in het begin. Na verloop van tijd begint men te morren dat de winkelcentra lijken op gatenkazen en dat dit komt doordat niet iedereen op zondag open wil. Even googelen en die voorbeelden zijn zo te vinden. De rest van dit verhaal is geschiedenis.

  Noot van de redactie:
  Waarschuwing. Geen forumdiscussie, maar uitsluitend houden bij reactie op artikelen.

 6. Naar mijn idee moeten we huldigen dat we zelf graag vrij zijn in het weekend. Mag het personeel van de winkels ook hun vrije dag hebben met hun gezin? Als je goed luistert zijn de schema’s van sommige medewerkers al beroerd, ’s ochtend een paar uur en dan in de namiddag weer even terugkomen. Laten we kerkelijke overwegingen buiten beschouwing laten en iedereen zijn vrije tijd gunnen. Is het nu zo moeilijk om je boodschappen te plannen met soms openingstijden tot 21.00 uur. Mijn mening is dat het zo goed is in Sliedrecht.

  Noot van de redactie:
  Een reactie komt nooit meteen online. Alles wordt gemodereerd.

 7. Militante minderheid? Het feit dat u zo’n krachtterm durft gebruiken zegt iets intellectuele vermogen. Daarnaast staat in ons partij programma SlydregtNu dat de ondernemer zelf kan kiezen mbt winkeltijden. De ondernemer bepaalt ook zelf haar/zijn producten en services, dus indien een ondernemer niet wil opengaan is dat haar/zijn goed recht. Dus wanneer elke ondernemer beslist zondag niet open te gaan…geen probleem!

 8. Ik vind eerlijk gezegd 69 winkeliers best veel. Als dan 80% aangeeft niet op zondag open te willen dan is dat een gegeven. 16% geeft zondagsrust aan als reden, dus dat afgeven op de intolerante houding van christenen in Sliedrecht wordt blijkbaar gedragen door een militante, luidruchtige minderheid. Ben benieuwd naar reactie “zondag winkels open” partijen.

Een reactie plaatsen