Première van ‘De Redders van Dordt DE FILM’ in Kinepolis en op RTV Dordrecht

DORDRECHT / SLIEDRECHT – In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 november 2021 is het precies 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed de stad Dordrecht en tientallen dorpen waaronder het toenmalige Sliedrecht overspoelde. Donderdagavond 18 november staan we stil bij deze legendarische overstroming, die in 1421 het Eiland van Dordrecht vormde. In Kinepolis en op lokale omroep RTV Dordrecht beleeft ‘De Redders van Dordt – DE FILM’ de première.

Op 19 november 1421 verdronken in totaal 72 parochiën waaronder Sliedrecht en werd de Biesbosch gevormd. Dit jaar 600 jaar geleden. De vloed had grote gevolgen voor de regio. Tot de dag van vandaag zijn de sporen daarvan nog zichtbaar. In het belevingscentrum vertellen de waterschappen het verhaal over die vloed. (Afbeelding 600jaarelisabethsvloed.nl)

‘De Redders van Dordt DE FILM’ volgt de Redders in hun opleiding. Ook vertelt de film het verhaal waarom we ons moeten voorbereiden voor als het water weer komt. Op 18 november is de grote première. Deze vindt plaats om 19.00 uur in Kinepolis voor genodigden. Tegelijkertijd kunnen alle Dordtenaren de première van de film meekijken op RTV Dordrecht. De film is daarna ook online te zien bij RTV Dordrecht.

Leerlingen
Dit voorjaar hebben meer dan 130 Dordtse leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming. Ook leerden ze wat ze moeten doen als het toch mis gaat. Onderdeel van hun opleiding tot ‘Redder van Dordt’ was het bouwen van een vlot, waarmee De Redders van Dordt bewoners kunnen evacueren. Naar het deel van Dordrecht dat veilig blijft bij een overstroming: De Staart. 

Tekst gaat verder onder trailer.

Expositie
Deze zomer gaf de tentoonstelling ‘Klaar voor De Staart!’ de Dordtenaren een inkijkje hoe Dordrecht omgaat met waterveiligheid voor de stad en haar bewoners. Daarnaast kon men zien hoe we De Staart kunnen inrichten als grootschalige schuillocatie. En tegelijkertijd dit stadsdeel kunnen ontwikkelen als aantrekkelijke woon- en werklocatie. Ook wilde de gemeente met de tentoonstelling bewustwording creëren dat een overstroming geen ondenkbaar scenario is. Speciaal voor de herdenking van de grote Vloed van precies 600 jaar geleden is de tentoonstelling nog één avond te bezoeken. Op 18 november gaat de deur van de Biesboschhal, aan de Maasstraat 11, van 17.30 uur tot 21.30 uur nog één keer open voor iedereen die de tentoonstelling en de mogelijkheden van De Staart van de toekomst wil komen bekijken. De toegang is gratis. Bij de entree van de Biesboschhal wordt gevraagd om de corona QR-code en het legitimatiebewijs te tonen.

De Nacht van Elisabeth
In de periode rondom 18 en 19 november zijn in de hele regio tal van activiteiten gepland in het kader van 600 jaar Sint Elisabethsvloed. Kijk daarvoor op de website van 600jaarelisabethsvloed.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld