Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Politieke partijen komen op voor het behoud van bomen in het dorp

SLIEDRECHT – Een aantal politieke partijen in de gemeenteraad van Sliedrecht vindt dat anders met het bomenbeleid moet worden omgegaan. Dat bleek dinsdagavond 12 november 2019 bij de behandeling van de begroting 2020. Fractievoorzitter René de Munck (D66) rekende voor dat het college tien procent meer bomen wil hebben in Sliedrecht aan het einde van hun periode in 20222, van 9000 naar 9900 bomen. “Dat is de belofte in uw plannen, de boekhouder in mij wil dan graag in de begroting meer feiten terug vinden. Waarom is er geen ‘bomenbalans’ met een verlies- en winstrekening. Ik wil terug vinden in de begroting wat u volgend jaar gaat planten en hoeveel u gaat kappen”, sprak De Munck. De VVD kwam nog met een motie en PRO Sliedrecht had nieuws over de aanpak van de eikenprocessierups in 2020.

De bomen op het voormalige ziekenhuisterrein worden mogelijk gekapt. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

De bomen in Sliedrecht zijn volgens De Munck ‘maatschappelijk kapitaal’. “Alleen een investerings bedrag van € 80.000,– in 2020 benoemen zonder aantallen zegt weinig. Het is een bezit van ons allemaal. Door hier een deugdelijke boekhouding van bij te houden maakt u het inzichtelijk wat er nu echt gebeurt. Ik lees in de gemeentelijke aankondigingen alleen maar kapvergunningen. Lees achteruitgang in de boekhoudkundige balans”, aldus De Munck, “Waar blijft de winst uitkering, kortom wat plant u in de volgend kwartalen van 2020, voer dat op dan kunnen wij als gemeenteraad de bomen zien groeien.” Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte beloofde later met een bomenbeheersplan te komen. “Een balans kan ik u niet leveren”, aldus Spek. 

Ziekenhuisterrein
De bomenkap stoort ook de lokale politieke partij PRO Sliedrecht al tijden. “Dat er in ons dorp hen en der bomen worden omgehakt en dat je nog maar moet afwachten wat en of er iets terugkomt. PRO Sliedrecht adviseert het college nu maar al vast om bij de nieuwbouw op het ziekenhuisterrein de plannen zodanig te laten ontwikkelen, dat het niet nodig is de bomen daar om te hakken”, sprak wnd. fractievoorzitter Gerrit Venis (PRO Sliedrecht). Op dit moment is de vergunningsaanvraag ingediend. Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte vertelde later op de avond op de hoogte te staan van de commotie. “We zijn blij met elke boom die niet wordt gekapt”, vertelde Spek, die eigenlijk nauwelijks op de kwestie rond het ziekenhuis inging.

Geluidswal
Voor wat betreft de ambities van deze coalitie en college om meer bomen te planten dan te laten verdwijnen. “Hoe staat het daarmee? Dit college moet nog 844 bomen bij planten de komende 2,5 jaar. Onze beleving is dat dit moeizaam tot stand zal gaan komen. Daarom steken we als VVD de helpen hand uit met het idee dat we reeds gelanceerd hebben. Door de beroemde Hedera of klimop tegen de lelijke geluidswal van Sliedrecht te laten groeien. Wat ons betreft aan binnen en buitenkant. Daarom dienen we een motie in om het college met een voorstel te laten komen, waarin we oproepen de geluidswal te voorzien van een groene klimop”, bracht fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD) in. “De geluidswal is niet van ons. Ik zou de motie ontraden, want wij gaan daar niet over. Daar gaat Rijkswaterstaat over”, antwoordde wethouder Spek. 

Eikenprocessierups
PRO Sliedrecht kwam ook met nieuws over de eikenprocessierups. “Er zal over 2019 naar verwachting € 15.000 – en dat is dan nog excl. de kosten van 80 uur inzet van gemeentelijke medewerkers aan kosten zijn betaald. In samenwerking met de stichting Sliedrecht Groen zijn we bezig tot een alternatieve en op termijn goedkopere bestrijdingswijze te komen. Uiterlijk in het eerste kwartaal 2020 komen we daarover met een initiatiefvoorstel en we nodigen onze raadscollega’s van harte uit daarover in de opzet al mee te denken”, beloofde Venis dinsdagavond. 

2 gedachten over “Politieke partijen komen op voor het behoud van bomen in het dorp”

 1. Gelukkig dat men nu eindelijk de bomen wil gaan behouden.

  Als ze tijdelijk ingepakt worden kunnen ze verhuisd en later terug gezet worden…en nog beter is het om het aan te passen in de plannen!!

  Let ook op de 3 bomen op n plein voor de kerkbuurt daar wil men ook 3 bomen gaan kappen. Er kan nog bezwaar worden gemaakt bij burg en wethouders sliedrecht gedurende nu nog 4 weken.

  Maar n terras met bomen en 35 graden is toch heerlijk vertoeven.

  Goed nieuws!!!

  R. De Groot

Plaats een reactie

*=Verplicht veld