door Peter Donk
SLIEDRECHT – De politie geeft regelmatig voorlichting aan groepen mensen hoe je fraude in verschillende vormen kan voorkomen. Fraude door oplichting, babbeltrucs of bijvoorbeeld WhatsApp-fraude. Woensdagmiddag 17 januari 2024 gaf een drietal agenten uitleg aan een zaal vol senioren in de Maranthakerk aan de Lijsterweg.
Frauda kan iedereen overkomen. “Zeg nooit, dat overkomt mij niet”, vertelde de politie. Zij gaven ook met voorbeelden aan hoe gewiekst de oplichters soms te werk gaan en gaven het advies bij twijfel te checken of zelfs 112 te bellen als er ‘verdachten in het portiek bij de deur staan’. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Twee medewerkers van de Rabobank, Liesbeth en Bianca, gaven uitleg over spoofing en phishing. Spoofing is het vervalsen van persoons- of persoonlijke gegevens (website, IP-adres of een e-mail) en een valse identiteit aannemen. Bij phishing proberen criminelen je door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze jouw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail was de waarschuwing woensdagmiddag. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam je de e-mail krijgt. Het is vaak moeilijk een phishing e-mail te onderscheiden van een echte e-mail.
Tekst gaat verder onder foto.
Belangrijke telefoonnummers
De aanwezigen kregen van de politie een aantal belangrijke telefoonnummers, die kunnen worden gebeld als er een verdachte siutatie is / spoed (tel. 112), geen spoed (tel. 0900-8844) of Veilig Thuis (tel. 0800-2000). Ook een nummer om een bankpas te blokkeren (tel. 0800 -0313). Je kan ook terecht op de website van de politie of voor tips hier online.
Vertel dat ook aan de bewoners in de verzorgings- en verpleeghuizen. Ook in Parkzicht komt het voor!