Pleidooi voor voetgangers en algemene mentaliteit in het verkeer

SLIEDRECHT – Voor Jeannette de Groot zijn haar zorgen voor voetgangers in Sliedrecht zo groot, dat ze maandagavond 4 december 2023 besloot om in te spreken tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Een voetganger is volgens haar zelfs niet veilig meer op het trottoir. Ze vond dat ze haar punt het beste kon verduidelijken met voorbeelden (zelf noemt ze het incidenten – red.), die haar als voetganger zijn overkomen. 

Jeannette de Groot aan het woord in de raad. (Foto uit video gemeente Sliedrecht)

Ze begon haar betoog met een voorval afgelopen zomer. “Het was net na 19.00 uur, toen ik op weg was naar De Handpalm (aan de Merwestraat – red.). Ik wilde als voetganger de dijk opgaan naast de HEMA en Verschoor. Het overviel me dat ik met volle snelheid werd ingehaald door drie zeer jonge jongens. Ik sprak de laatste aan dat hij ook kon bellen met z’n fietsbel. Ik heb geen ogen in m’n rug om ze aan te zien komen. Ik nam in m’n achterhoofd mee dat ze mogen fietsen op de Kerkbuurt dus het fietsen begint al onderaan de dijk. Zoiets werkt grensverleggend. Heel brutaal moest ik me verantwoorden waarom ik ‘op het verkeerde gedeelte van het trottoir’ liep… De jongen hield vol en de andere twee deden er nog een schepje bovenop met intimideren. De hele weg, vooral op de Gantelweg, heb ik last gehad van belagen van drie zeer jonge jongens. In De Handpalm ben ik nooit aangekomen. Ik ben naar huis gegaan, ik was te laat door dit gedoe”, vertelde De Groot. Een paar weken later kwam ze in een winkel die ging sluiten. De Groot: “Ik zei ‘jammer dat u sluit, u heeft zo’n leuke winkel, maar ik kom niet graag meer in de Kerkbuurt wegens het niet veilig lopen als voetganger’. Ze gaf me volkomen gelijk. Ik vertelde van het voorval en ze vertelde dat ze dagelijks met dergelijke incidenten te maken heeft gehad. Ook wel één van de reden voor haar om het ondernemen niet meer te zien zitten.”

Groot serieus probleem
Dit soort incidenten gebeuren volgens De Groot voetgangers dagelijks. Ze hebben volgens haar te maken met elektrische fietsen, elektrische steppen, zelfs bakfietsen, geparkeerde auto’s, busjes van bedrijven, soms zelfs trailers die de veiligheid van voetgangers niet zien. “Een voetganger wordt gewoon verdreven van het trottoir. En moet uitwijken naar de openbare weg waar veelal veel te hard wordt gereden. Het is me laatst ook gebeurd op de Rembrandtlaan. De weg was totaal niet druk, het fietspad was vrij maar men haalt je in met volle snelheid op het trottoir. Daar waar zelfs lantaarnpalen staan op het trottoir, gaan ze met volle snelheid om je heen. Aanspreken is niet mogelijk, omdat ze dan al weg zijn. De kans dat je belaagd wordt, is groot. In dit geval werd er fietsend een middelvinger opgestoken. Dit gedrag is niet alleen aan te rekenen aan de jeugd maar net zo goed van elke leeftijd. De snelheid van de tegenwoordige fietsen, het uit een onverwachte hoek komen, voetgangers dwingen om van het trottoir af te gaan vind ik, een groot serieus probleem.

Handhaving
De campagne ‘AAN in het donker’ is volgens De Groot op zich heel nuttig. “De fietser wordt hierin als kwetsbaar gezien. Maar vaak genoeg rijden fietsers ook zonder licht op het trottoir. Dan zijn de voetgangers de kwetsbare. Die worden veelal vergeten doordat hier geen handhaving op is”, aldus De Groot, “Het wordt ‘wie de sterkste is, die wint’. We kunnen niet spreken over ‘verbinding in de samenleving’ als dit de leefregel is geworden. Ik heb van de zomer een goed gesprek gehad met de handhaving. Deze mevrouw sprak echt met hart voor haar werk. Zij gaf aan dat de handhaving vaak fiximeldingen zijn. Ze zijn beperkt aanwezig in Sliedrecht. Ook de handhaving krijgt volgens haar zelden antwoord van de gemeente over meldingen die ze waarnemen. Het gedrag op de trottoirs is al een hele tijd aan de gang. Het wordt steeds erger en onveiliger. De nieuwe generatie weet straks al helemaal niet beter meer. Een generatie die straks op uw stoel zit. Voetgangers kunnen we allemaal zijn of worden.”

In de steek gelaten
In Sliedrecht-Oost liggen de wegen al een hele tijd overhoop. Dat maakt de trottoirs volgens De Groot ook in gevallen onbegaanbaar. De Groot: “In deze buurt lopen veel inwoners achter een rollator. Ze fietsen niet meer en zijn mobiel beperkt geraakt. De klacht die vooral te horen is, is dat ze ook niet meer veilig lopen op het trottoir. Gewoon door simpelweg van de Lijsterweg naar het Winklerplein te lopen. Gewoon hun boodschappen doen, omdat ze zolang mogelijk zelfstandig moeten blijven. Ik hoop dat u oplossing heeft voor voetgangers en de algehele mentaliteit in het verkeer. Dat we zelf een oplossing moeten zoeken door iemand aan te spreken, voelt als in de steek gelaten door de gemeente. We betalen wel gemeentebelasting!”

2 gedachten over “Pleidooi voor voetgangers en algemene mentaliteit in het verkeer”

  1. Handhaving rijdt rondjes doet niks en politie is nergens te bekennen. Ja, als het etenstijd is! Ga maar eerst zorgen dat Sliedrecht veiliger wordt. Verbod fietsen op Kerkbuurt! Vandaag kwam ik bij Mirjo-kappers de hoek om. Fietser over stoep. Moet ik aan de kant. Dan dom kijken! Nog even, dan moeten we voor eigen rechter gaan spelen.

  2. Sorry maar is niet alleen een probleem voor voetgangers. Ben ook een “broer”.
    Er is een opvoedingsprobleem.
    Geen opvoeding. Geen probleem

Plaats een reactie

*=Verplicht veld