SLIEDRECHT – Het college van burgemeester en wethouders heeft drie voorstellen over lokaal gezondheidsbeleid, alcohol en drugs ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Dinsdagavond 21 maart 2017 lieten de raadsleden zich bijpraten tijdens een beeldvormende vergadering in het raadhuis besproken. Gepleit werd om jongeren die drugs gebruiken in beeld te houden.
Bram van Hemmen aan het woord tijdens zijn inleiding. (Foto Sliedrecht24)
De bijeenkomst werd gehouden in de raadsinformatieruimte en waren er vertegenwoordigers van het Trimbos Instituut, SOJS, de eigenaar van de coffeeshop, Stichting De Hoop en Moedige Moeders aanwezig. De politie was verhinderd. De vergadering begon met een korte inleiding door de portefeuillehouder, burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Hij wil dat drugsgebruik bespreekbaar moet worden, het moet volgens Van Hemmen niet normaal worden, de handel verminderen, overlast verminderen en de gezondheidsschade tegengaan.
Verslavingsvrij leven
Een deskundige meldde dat jongeren veel drugs gebruiken en denken er alles van te weten. SOJS laat weten dat het rioolwateronderzoek als leidraad wordt gebruikt. SOJS gaat het gesprek aan met de jongeren over (soft)drugs en het probleem bespreekbaar maken. “Zodat vroegtijdig gesignaleerd kan worden en goede hulpverlening krijgen.” SOJS wil voorkomen dat de jongeren weer de straat op gaan. “Wanneer dit beleid uitgevoerd gaat worden, is het moeilijker om de jongeren op tijd in beeld te brengen.” Petronella de Haan (De Hoop): “Wij gaan voor een echt verslavingsvrij leven. Je zult in contact moeten zijn met jongeren, ze zien, ze moeten horen. De Hoop leidt mensen op die zelf een verslavingsverleden hebben, omdat ze snappen waar het om gaat. Voeg ervaringswerkers toe. Zoek mogelijkheden om de jongeren in beeld te houden!”
Soft- en harddrugs
Joop de Vries (CDA) wilde weten hoe het zat met SJOS waar oudere jongeren en kinderen komen. Die mogen op bepaalde momenten niet gelijktijdig naar binnen legde SOJS uit. Er zijn horecamomenten en dan mogen jonge kinderen niet naar binnen aan de Stationsweg. De Haan pleitte ervoor de jongeren op te zoeken op scholen en bij hangplaatsen. Peter de Borst (PRO Sliedrecht) vond dat ik het stuk van de gemeente te veel de focus op softdrugs ligt. “Harddrugs is verboden. Softdrugs wordt gedoogd en is veel zichtbaarder. Dus daar de preventie opzet. We hebben zat drugrunners hier rondlopen”, aldus Van Hemmen, die verwees naar wat er in het riool wordt gevonden. De ouders goed informeren is belangrijk. SOJS zegt samen te werken met Bureau Leefstijl.
Achteraan
In het jongerencentrum Elektra komen nu zo;n 600 jongeren per maand. “Niet iedereen kunnen we binnen krijgen, maar we doen ons best”, zegt een jongerenwerker. Hij verwees naar nu overlastgevende jongeren. Het gaat zo’n dertig tot veertig jongeren waar SOJS wat meer achteraan zit in ‘relatie-opbouw’. Dat zou betekenen dat de jongerenwerkers naar de plaatsen moeten waar ze te zijn. Dat is nu binnen het aantal uren voor de medewerkers van SOJS niet te doen. Personeelsgebrek dus. SOJS wil graag de jongeren binnen hebben. De Haan vond dat professionele krachten bij personeelstekort worden aangesproken. “Dordrecht zit zo dicht bij Sliedrecht. Benut dat”, vertelde De Haan. SOJS: “Daar zijn we ons wel van bewust. We willen verhalen achter de voordeur weten. Als binnen bij Elektra wel gebruikt wordt, dan kom je ook met ze meer in gesprek.”
Volwassenen
De Haan vertelde dat niet alleen jongeren verslaafd zijn, maar ook volwassenen. “Kennis en kunde bij de huisarts is belangrijk. Daar heeft De Hoop ook een rol in. Het gaat om cocaïne en zwaardere drugs. Het zit echt niet alleen bij jongeren”, sprak De Haan. De coffeeshophouder spreekt twee keer per jaar met de gemeente. “De burgemeester heeft me gisteren gebeld, de stukken waren gemaild, maar ik heb door drukte nog niets gelezen”, sprak de eigenaar de van de Sliedrechtse coffeeshop. “Als een klant bij ons twee maal per dag binnenkomt, dan spreken we hem aan. Wij zijn echt goed attent om doorverkoop tegen te gaan. Dat gebeurt haast niet.”
Onderzoeksrapport
De Borst wilde weten hoe transparant het rioolwateronderzoek is. Hij miste stoffen als onderzoek naar canabis. Van Hemmen: “Wetenschappers deden het rioolonderzoek en weten wat het lichaam ingaat en uitgaat. Dat staat in het rapport gedetailleerd beschreven. Medicinaal kan het hoog maken, maar ook canabis gebruik is bijzonder hoog. Is het hoger omdat we een coffeeshop hier hebben”, legde Van Hemmen uit. De Borst: “Hoeveel wordt medicinaal verstrekt? Dat mis ik.” Van Hemmen ging nog wat meer informatie mogelijk ophalen. De Borst suggereerde informatie in te winnen bij de apotheek in het dorp. Van Hemmen wilde er geen ‘heksenjacht’ van maken, maar meer een ‘bewustwordingsjacht’. Hij was blij dat ervaringsdeskundigen aan het woord zijn geweest.
Voortgang
Onder voorbehoud van instemming van de agendacommissie van de gemeenteraad gaan de oordeelsvormende -en besluitvormende vergadering van de raad over dit onderwerp plaatsvinden op respectievelijk 18 april en 16 mei 2017.