Plan rotonde rond hoogspanningsmast in prullenbak

SLIEDRECHT – De portefeuillehouders Len van Rekom (VVD) en Theo den Braanker (SGP-ChristenUnie) zien niets in het plan van inwoner Van Koeverdinge om een rotonde aan te leggen rond de hoogspanningsmast op Benedenveer nabij de te bouwen sporthal. Niet bekend is welke verkeersvariant het nu wordt. 

Het plan werd omarmd door PRO Sliedrecht en SGP-ChristenUnie. Dinsdagavond 27 oktober 2015 kwam het opnieuw in de gemeenteraad met een motie aan de orde. (Tekening Van Koeverdinge)

Volgens de verantwoordelijke wethouders kan het niet. “Vanuit de leidingbeheerder is de aanwezigheid van een hoogspanningsmast midden op een rotonde zeer onwenselijk, onder andere vanuit het bereikbaarheidsprincipe.”

Onwenselijk
Hoogspanningsmasten moeten volgens de collegeleden altijd bereikbaar zijn en blijven voor voertuigen vanaf de openbare weg via een vrije strook van minimaal 5 meter om de mast. “Het omsluiten van een mast met infrastructuur kan tot gevaarlijke situaties leiden, vooral vanuit veiligheidsoogpunt is een dergelijke mast midden op een rotonde daarmee zeer onwenselijk.” Ten behoeve van de rotonde moet de sporthal naar het zuiden verschuiven. Daardoor komt deze onder de hoogspanningsleidingen te liggen. “Dit maakt de sporthal allereerst financieel onhaalbaar gezien de benodigde constructieve aanpassingen die moeten worden doorgevoerd teneinde de brandveiligheid en (extra) brandwerendheid te garanderen. Daargelaten dat de leidingbeheerder geen voorstander is van nieuwe bebouwing recht onder een hoogspanningsleiding.”

Ernstig in gevaar
De rotonde zorgt er volgens de wethouders voor dat er veel minder grond in het plangebied beschikbaar komt voor woningbouw, de sportaccommodatie/buitensport, wegen en parkeren en voor waterberging. “De gronden onder de hoogspanning zullen zoals momenteel voorzien namelijk gebruikt worden voor bijvoorbeeld de noodzakelijke watercompensatie en buitensport. De haalbaarheid van de gehele ontwikkeling, dus zowel mogelijke woningbouw als de nieuwe topsportaccommodatie zelf, komt ernstig in gevaar indien een dergelijk ruimtebeslag door een rotonde en verschuiving van de Craijensteijn wordt gevraagd.”

Meer integraal
Een rotonde en verlegging van de Craijensteijn zijn volgens het college relatief dure ingrepen in verhouding met het effect dat met name de verplaatsing van de Craijensteijn op ‘slechts alleen’ deze plek sorteert. “Het voorstel beoogt namelijk dat de weg op grotere afstand van de huidige aan de weg grenzende 10 woningen komt te liggen, waarmee deze woningen minder overlast zullen ervaren. Echter deze beperkte ‘winst’ staat in financieel opzicht niet in verhouding met de omvang van de investering. Zeker wanneer dit wordt afgezet tegen een veel grotere groep aanwonenden die eveneens aangeeft hinder te ondervinden van de Craijensteijn. Aanpassingen aan of langs de Craijensteijn, indien daarvoor zou worden gekozen, zouden daarom meer integraal moeten worden bezien, in het grotere geheel van de Sliedrechtse wegenstructuur.” Samengevat staat volgens het college een grootschalige (financiële) investering ten behoeve van enkele woningen niet in verhouding tot het resultaat, vooral gezien de veel grotere groep bewoners die mogelijk baat zou kunnen hebben bij maatregelen langs de gehele Craijensteijn.  

Conclusie
Tijdens de raadsvergadering dinsdag 13 oktober 2015 werd ook de suggestie gedaan dat, na verschuiving van de Craijensteijn in zuidelijke richting, direct ten noorden ervan (dus op de vrijkomende strook waar nu de Craijensteijn ligt) ter compensatie van het ‘verloren ontwikkelgebied’ enkele woningen gebouwd zouden kunnen worden. “Dit lijkt in eerste instantie een interessante mogelijkheid om de gehele ontwikkeling, weliswaar deels op een andere locatie, toch haalbaar te maken. Bij nadere beschouwing lijkt deze invulling echter tot een nieuw mogelijk probleem te leiden. Immers er mag geconcludeerd worden dat de situatie voor de bestaande (10-red.) woningen langs de huidige Craijensteijn verbetert doordat deze op grotere afstand van de straat komen te liggen. Echter door nieuwe woningen aan de noordzijde van de in zuidelijke richting verschoven Craijensteijn te realiseren (dus tussen ‘nieuwe’ Craijensteijn en bestaande 10 woningen aan Prinsenweer-red.), zullen deze met dezelfde hinder worden geconfronteerd als de huidige bewoners momenteel al ervaren.” Waarmee feitelijk geen positief effect wordt gesorteerd maar de ervaren hinder slechts wordt verschoven naar nieuwe woningen en bijbehorende bewoners.

Investering
Meer algemeen moet volgens de wethouders worden gesteld dat de kosten die het voorstel (sec de aanleg van wegen en rotonde) met zich meebrengt niet op de ontwikkeling van het plangebied kunnen worden afgeschoven. “Het plangebied is integraal ontwikkeld en de realisatie van de sportaccommodatie kan dus niet los worden gezien van de ontwikkeling van de andere delen van het plangebied. Een extra grote investering ten behoeve van het verleggen van de Craijensteijn en de aanleg van een rotonde maakt de gehele ontwikkeling onhaalbaar. Waarbij aangetekend dat het niet legitiem is een zich al jaren voordoende ervaren problematiek af te wentelen op een ontwikkeling die nagenoeg geen invloed heeft op diezelfde problematiek.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld