SLIEDRECHT – Lokale partij PRO Sliedrecht heeft dinsdagavond 10 januari 2017 vrij zacht een knuppel in het hoenderhok gegooid tijdens een oordeelsvormende raadsvergadering. De politieke partij wil dat bovengronds begraven wordt onderzocht, dat kan ook in een talud zijn. PRO Sliedrecht kreeg onder meer steun van de PvdA en CDA voor nader onderzoek.
Burgerraadslid Joop de Vries (CDA) aan het woord dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Zijn partij zou bovengronds begraven ook graag onderzocht zien. (Foto Sliedrecht24)
Dat idee opperde Peter de Borst van PRO Sliedrechts namens zijn partij. Hij noemde gemeenten in Nederland waar dit al wordt toegepast. ‘Out of the box’ denken, vond PvdA-fractievoorzitter Anton van Rees wat ongelukkig gekozen in deze. “We staan met onze rug tegen de muur. Het had ons lief geweest als we al langer een maatschappelijke discussie konden voeren”. Ook de PvdA voelde wel wat voor het idee van PRO Sliedrecht. “In landen rond de Middellandse Zee al gebruikelijk”, aldus Van Rees, die ook graag wil onderzocht zien welke wensen onder inwonersgroepen leven.
Maatschappelijke discussie
De SGP-ChristenUnie hecht waarde aan het huidige karakter van de begraafplaats. Jan Visser (SGP-ChristenUnie) noemde bijvoorbeeld het dempen van water. Locatie-onderzoek zou zijn partij meer in zien. “Afhankelijk van het tijdspad.” Ook noemde Visser de maatschappelijke discussie. Hij pleitte ervoor deze zorgvuldig te voeren. De VVD ziet het raadsbesluit vooral als tijd om te kopen om dingen te regelen. “De maatschappelijke discussie is de kern waar het om gaat. Morgen aan de slag met de discussie en resultaten én haalbaarheidsonderzoeken in beeld hebben”, aldus raadslid Roelant Bijderwieden (VVD).
Grote moeite
Burgerraadslid Joop de Vries ging terug naar de 19e eeuw. Toen de algemene begraafplaats in gebruik werd genomen. “Het CDA heeft grote moeite als de huidige begraafplaats (grotendeels-red.) zou kunnen verdwijnen. We zijn als CDA niet tegen een tweede begraafplaats, maar onderzoek zou moeten plaatsvinden op de huidige plaats”, aldus de Vries. Compactere inrichting en uitbreiding aan bepaalde zijden als mogelijkheden. De Vries was zich ervan bewust dat dit kosten met zich meebrengt. De Vries: “Ook andere partijen vb. bedrijven in grond en waterwerken zouden om een second opinion kunnen worden gevraagd.” Ook het CDA noemde bovengronds begraven en wilde daarvoor onderzoek. “Het gaat om de laatste rustplaats van hen die ons dierbaar zijn.” Het woord ‘ruimen’ noemde De Vries een lastig woord.
Visie college
Wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) noemde begraven een emotioneel en gevoelig onderwerp. Dijkstra: “Als het mogelijk is, gaan we proberen de maatschappelijke discussie te voeren: nieuwe begraafplaats of uitbreiden huidige begraafplaats. Het zou ook kunnen dat we in een scenario terechtkomen, dat meer tijd kost en dan komen we misschien in een situatie dat we de watergang moeten gaan dempen. Graag zien we begraafplaats in de huidige vorm behouden als college, hij is alleen te klein.” Dijkstra wil binnen een half jaar meer duidelijkheid of mogelijk het derde kwartaal. Dijkstra is zich bewust dat de kwestie rond begraafplaatsen precair kan zijn.
Bewonersavonden
Er worden onder andere 2 bewonersbijeenkomsten gehouden (één om informatie te halen en de andere om terug te koppelen-red.) in maart 2017 en een tweede bewonersavond eind april 2017. Voor de zomer moet de raad er dan over praten. Het uiteindelijke realiseren van plannen kan nog wel wat jaren duren. Dijkstra nodigt bedrijven uit met kennis van zaken rond begraafplaatsen om met hem contact op te nemen. Dijkstra noemde het bovengronds begraven kostbaar. “Maar dat betekent niet dat dit niet kan”, aldus Dijkstra, die het gezien de reacties van de partijen mee wil nemen in de mogelijkheden.