‘Parlementair onderzoek kan duidelijkheid geven’

SLIEDRECHT – Een parlementair onderzoek zou de enige mogelijkheid zijn om te weten te komen wie, wanneer en waarom heeft verzaakt in de PFOA-zaak rond DuPont in Dordrecht (tegenwoordig Chemours Nederland). Alleen onder ede zou de waarheid kunnen en moeten worden verteld door de verschillende overheden, verantwoordelijke bestuurders en directe betrokkenen van het chemieconcern. Nu buitelt iedereen over elkaar heen en worden zaken op elkaar afgeschoven. Het is een puzzel, waarin vast nu nog stukjes ontbreken. Het is wachten op vragen van de Tweede Kamer.

‘Iedereen is op zijn eigen vierkante meter bezig, maar het totaaloverzicht ontbreekt. Kom nou eens met het hele verhaal, zeg ik. Maar dat komt er maar niet,’ verzucht lid van provinciale staten in Zuid-Holland Willem Minderhout (PvdA) tegen Follow the Money dinsdag 16 februari 2016. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Sliedrecht24 stelde zondag 14 februari 2016 17 vragen aan de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Deze zijn dinsdag 16 februari 2016 doorgeschoven naar gedeputeerde Rik Janssen (SP) van de provincie Zuid-Holland voor beantwoording. De kans op beantwoording is nu klein. Zelfs statenleden krijgen geen antwoorden, omdat ‘op het RIVM-onderzoeksrapport wordt gewacht’ (mogelijk pas half maart / april 2016 – red.) en ‘omdat aangifte is gedaan door deze instanties bij justitie tegen Chemours Nederland.’ 

Ongerustheid
Ondertussen groeit de onrust in Sliedrecht. Hebben de hoeveelheden perfluoroctaanzuur (PFOA) (en misschien andere stoffen als hexafluorpropeen-red.) door de jaren heen door het op Dordts grondgebied gevestigde bedrijf door lozing en emissie gevolgen gehad voor de inwoners van Sliedrecht? Mensen die op een steenworp afstand woonden van het chemiebedrijf. Voor werknemers en mensen die in de buurt van de fabriek dagelijks aan het werk zijn en vooral waren? De zorgen zullen dinsdagavond 16 februari 2016 leiden tot vragen door leden van de verschillende fracties in de gemeenteraad, die vanaf 20.00 uur bij elkaar komt. Ze gaan vragen om een onafhankelijk onderzoek. Mensen van ‘buiten’ die moeten gaan bekijken wie er fouten maakten en wat de gevolgen zijn voor nu en langere termijn. Waar waren de verantwoordelijken voor milieutoezicht en handhaving de afgelopen jaren en waarom hielden zij hun mond? Chemours Nederland kwam maandag met deze verklaring naar Sliedrecht24. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld