Overzicht van geschiedenis vrijwilligers en hun aantal ontbreekt in Sliedrecht

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft geen overzicht wie in het dorp in het verleden of nu vrijwilligerswerk doet, omdat er geen registratieregister bestaat. Het is daarom tegenstrijdig dat Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) denkt te weten hoeveel inwoners in (of mogelijk buiten) het dorp actief zijn in het vrijwilligerswerk.

Een lokale vrijwilligersbank valt en staat met informatie van inwoners en trouwe aanmelding van hun vrijwilligerswerk. Organisaties als stichtingen en verenigingen kunnen ook bijdragen aan het register. Daartegenover staat verder dat mensen die zich niet melden bij zo’n vrijwilligersbank nooit in aanmerking komen voor een gemeentepenning. (Foto gemeente Sliedrecht)

Een goede registratie van inwoners die vrijwilligerswerk doen (of gedaan hebben) is er niet. Alleen dat zou de juiste getallen geven van actieve vrijwilligers.

Tekst gaat verder onder tweet.
Het is maar de vraag of het echt 42% is (bron: n.a.v. onderzoek OCD, waarbij mensen opgeven dat ze vrijwilligerswerk doen). Zijn bijvoorbeeld ook of inwoners, die buiten het dorp vrijwilligerswerk doen, meegerekend?

Geen oproep meer
Elke vrijwilliger zou zich bij zo’n lokale vrijwilligersbank móeten inschrijven en zodoende kan ook de historie van al het verricht vrijwilligerswerk worden vastgelegd. Actieve vrijwilligers en hun vrijwilligersjaren zijn dan in één oogopslag te zien. De gemeente zou dan ook geen oproep meer hoeven te doen op organisaties en inwoners om kandidaten aan te melden voor een vrijwilligerspenning, want je kan zien wie eventueel in aanmerking kan komen. Daarmee voorkom je dat mensen voor een penning in aanmerking komen, die mogelijk door anderen zouden kunnen overtroffen in niet betaalde werkzaamheden. De gemeente noemt dat nu ‘jarenlang vrijwilligerswerk’.

Tekst gaat verder onder tweet.

Overzicht
De vrijwilligersbank ziet bovendien dan gemakkelijk wie waar en hoelang vrijwilligerswerk doet en kan bovendien ingeschreven vrijwilligers eventueel aanmoedigen om ‘aan de slag te gaan’ waar er behoefte aan vrijwilligers bestaat. De lokale vrijwilligersbank geeft een overzicht en kent de gegevens tenslotte van de dan actieve vrijwilligers. Het heeft dus veel voordelen en het hoeft dus bij een gemeentepenning niet persé te lopen, zoals bij het aanmelden voor een Koninklijke Onderscheiding.

1 gedachte over “Overzicht van geschiedenis vrijwilligers en hun aantal ontbreekt in Sliedrecht”

  1. Wat levert die penning op? De erkenning van diegenen waarvoor je vrijwilligers werk verricht is mooier dan een penning om in je la te leggen. En wanneer ben je echt een vrijwilliger? Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Vind nog steeds dat als betaalde banen ineens vrijwilligers banen worden dat we dan niet mogen spreken van vrijwilligerswerk. Pas als iemand zonder tegenprestatie vrijwilliger is en mag genieten van die taak dan is het pas echt vrijwillig en super om te zien en te doen! Hulde aan alle vrijwilligers

Plaats een reactie

*=Verplicht veld