‘Overheid wil stop met omstreden stof GenX’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours / DuPont in Dordrecht ligt opnieuw onder vuur. De overheid wil dat het bedrijf stopt met het lozen van de omstreden stof GenX in rivier de Merwede. Dat schrijft het AD. Drinkwaterbedrijf Oasen, Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland zijn bezorgd over de risico’s voor de drinkwatervoorziening in de regio. Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) zegt vrijdag 14 april 2017 tegen Sliedrecht24 dat hij kamervragen gaat stellen.

Chemours heeft zich afgesplitst van Dupont, dat eerder in opspraak raakte door het gebruik van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (PFOA, ook wel C8 genoemd). Die stof werd eerder gebruikt bij het maken van teflon-producten. GenX is de vervangende hulpstof. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er loopt momenteel een procedure om de vergunning van het bedrijf aan te passen. Verschillende partijen hebben hun zienswijze daarop gegeven, waaronder het drinkwaterbedrijf Oasen en Rijkswaterstaat. De zogenaamde ambtshalve wijziging betreft het aanpassen van de hoeveelheid afvalwater dat in de Merwede geloosd mag worden. De vergunning is nu nog voor 6400 kilo per jaar, maar de bedoeling is dat dat wordt teruggebracht. Dit is ook op verzoek van het chemiebedrijf Chemours, aldus een woordvoerder. “Daarmee is niet gezegd dat wij op dit moment de gezondheid van omwonenden in gevaar brengen.” Volgens het bedrijf geeft de huidige vergunning geen aanleiding voor risico’s, maar wil Chemours een bijdrage leveren aan het milieu en een gebaar maken naar omwonenden gelet op alle ophef. Al langer ligt het chemiebedrijf onder vuur. Er wordt sceptisch gedacht over Chemours / DuPont en de beeldvorming is niet gunstig. Op dit moment doet het RIVM nog nader onderzoek naar de effecten van het gebruik van de stoffen die bij de GenX-techniek worden gebruikt. 

GenX
De provincie verwacht volgende maand de uitslag van het onderzoek RIVM-onderzoek (dat is weer naar PFOA-gehalte in het bloed). GenX is de opvolger van PFOA/C8 en Chemours mag jaarlijks 6400 kilo afvalwater lozen op de rivier. De provincie zou bang zijn voor een herhaling van de problemen met de Dupont-fabriek. Omdat er niet veel over GenX bekend is, wil de overheid het lozen zo snel mogelijk stoppen. Rijkswaterstaat schrijft aan de provincie dat de kwaliteit van het drinkwater in het geding is. “Het gaat hier om een indirecte lozing van industrieel afvalwater op rijkswater, met grote risico’s voor de openbare drinkwatervoorziening”, staat in een brief die de krant in handen heeft. Chemours wil volgens zijn advocaten de lozing hooguit halveren en vindt dat de provincie niet bevoegd is om strengere eisen te stellen, blijkt uit stukken gericht aan de provincie. Volgens het bedrijf is bovendien helemaal niet duidelijk wat de gezondheidsrisico’s van de stof GenX zijn. Op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) komt GenX nog niet voor. Het uit het kraanwater filteren van de stof kost volgens het drinkwaterbedrijf tientallen miljoenen. Eerder verscheen een Amerikaans onderzoek waaruit zou blijken dat GenX kankerverwekkend is. Toxicologen waarschuwen dan ook dat de stof gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. De stof is al op diverse plaatsen in Zuid-Holland in het drinkwater gevonden.

21 gedachten over “‘Overheid wil stop met omstreden stof GenX’”

  1. Zie de laatste ontwikkelingen. Er is altijd sprake van indirecte lozingen die nu met directe ingang worden teruggebracht tot voorlopig 2000 kg! Het kan dus wel als er maar politieke druk achter komt. En ja, ik snap dat Dupont / Chemours het niet prettig vindt te moeten investeren in een proefopstelling om te zorgen dat er minder zooi in het milieu terecht komt want dit geld (wat geen hoger rendement oplevert) betekent minder winst dus minder bonus…….

  2. Interessant verhaal Cor, maar je slaat opnieuw de plank volledig mis en negeert feiten. Als je lozingen kan halveren kan je die ook volledig stoppen. De wil om de lozingen te stoppen is er gewoonweg niet. Waar zie je overigens rare bedreigingen? Volgens mij ben je er alleen op uit iedereen op de kast te jagen. Succes daarmee verder. Ik sluit mij aan bij Kees. Jij valt niet serieus te nemen.

  3. Kees, verbazingwekkend hoe vaak je in herhaling valt. Je leest weer een woord en knoopt daar een standpunt aan. Een vertaling van SPILL is inderdaad morsen. Als je wel eens bij een stuwdam hebt gestaan bij een in bedrijf zijn SPILLway, dan besef je dat dit woord in dat geval niets te maken heeft met “morsen”. Daarom wordt het woord SPILL gebruikt, daar je een paar ton product moeilijk “morsen” kan noemen.Kees, ik begrijp als je op deze manier teksten leest, je inzicht niet gauw zal veranderen, hetgeen je ook aangeeft.

  4. Cor, jij bagatelliseert wat er gebeurt en gebeurd is bij de overburen en noem dit morsen (er is ook een Nederlands woord voor spills dus niet zo interessant doen) en wij zeggen dat het lozingen zijn, waarvan ze zeggen dat ze ze niet willen verminderen! Jouw standpunt zal de onze niet worden! Fijne dag!

  5. Beste Cor. Realistisch is dat lozingen worden bestuurd en dat mens en milieu bewust worden vergiftigd! Daar hoeft Cor niets over te schrijven omdat dit feiten zijn die niemand kan ontkennen. Het negeren daarvan door onze overherheden en de veroorzakersr is als onrechtmatig te beschouwen. Het ziet er naar uit dat onze overheid bewust met het vergifitigen van mens en milieu instemt. Te schandalig voor woorden. En ja Cor, je hebt gelijk als je je aangevallen voelt wanneer je dat beleid negeert. Misschien en wellicht is zo’n aanval niet terecht, maar draai dan niet zo om het probleem heen, of neem een slok bij de uitlaatpijp van Dupont. Dat laatste meen ik uiteraard absoluut niet, ik heb het goed met je voor, maar de bevolking heeft die keuze niet.

  6. Sommigen willen graag van deze realiteit af Jan! Zo blijkt ook uit de reactie van Cor die ervan uitgaat dat het allemaal op misverstanden en onjuistheden is gebaseerd. Dat zelfs overheden zich er druk om maken die zeker debet zijn aan bovenstaande misstanden doet niet ter zake! Struisvogelpolitiek noemt men dit ook wel!

  7. Als je lozingen kan halveren of kan stoppen, dan heb je invloed op de lozingen. Dus er wordt wel degelijk bewust geloosd!

  8. Ja, er zijn nu eenmaal mensen die iets sneller zijn met inzichten……. Welterusten in dubbele zin!

  9. Cor, je hoeft me echt niet duidelijk te maken wat het werk van een operator inhoud! Ik merk dat je je aangesproken voelt als operator bij Shell en je denkt je te moeten verdedigen! Dat is geheel aan jou, maar wij willen alleen maar duidelijk maken dat wat DuPont/Chemours uitvreet in Dordrecht niet het daglicht verdraagt. Dat is niet de verantwoordelijkheid van een individuele operator, maar opgezet vanuit het beleid van DuPont/Chemours.

  10. Die van jou getuigt van een dom, analytisch vermogen, beste Cor.
    Lees gewoon wat DuPont er zelf over schrijft en trek je conclusies!

  11. Kees, helemaal met je eens. Als je lozingen kan halveren, dan kun je invloed uitoefenen op die lozingen. Mens en milieu worden dus bewust door DuPont vergiftigd! Met medewerking van de overheid die daar onvoldoende tegen onderneemt.

  12. Hallo Cor, al een slok drinkwater op!? Gézien je giftige reactie waarschijnlijk? Hoop het uiteraard niet, maar Sliedrecht en met name haar inwoners verdient beter.

  13. Het feit dat DuPont alleen maar wil halveren (er staat nergens dat ze wel meer willen maar niet kunnen!) is voor mij voldoende om uit te gaan van opzettelijke lozingen om hun rotzooi gewoon te dumpen. Niks meer of minder!

  14. Beste Cor. Waaruit zou dan blijken dat Dupont deze stoffen niet bewust loost als je dit vervolgens leest “Chemours wil volgens zijn advocaten de lozing hooguit halveren en vindt dat de provincie niet bevoegd is om strengere eisen te stellen” Hieruit kun je toch moeilijk menselijk falen constateren?!

  15. Ik doelde in dit geval binnen de context van het artikel op de politiek (overheid) die te weinig of geen adequate actie onderneemt. Dat is m.i. bewust. Ik kan mij ook niet voorstellen dat iemand bij Dupont bewust de afvalkraan openzet. Maar terrorisme ligt om de hoek, zo hebben wij ook nog niet zo lang geleden een Belgische kerncentrale in het nieuws gezien waar een werknemer bewust schade veroorzaakte.

  16. beste jan.
    orima reactie ben het volledig met je eens.
    gemeente raad van sliedrecht daar gaan wij weer .
    waar blijft reactie van de politiek?
    ik weet het wel,

  17. Je kan als overheid je kop in het zand blijven steken, maar tref eens concrete maatregelen.De fabriek sluiten is de enige optie. Met pappen en nathouden loopt de bevolking nog steeds hoge gezondheidsrisico’s. Als je dat bewust door laat gaan ben je daarvoor (mede) verantwoordelijk.

  18. Per direkt sluiten van die gifmenger, en voor alle kosten van de samenleving laten betalen! Niets anders dan logisch!

  19. Het is niet verbazend wat Sliedrecht24 hier schrijft. Maar waar ik me wel over verbaas en erger is de hypocriete houding van Rijkswaterstaat. Zij hebben in het verleden nóóit geen moeite met de lozingen door Dupont/Chemours en tot voor kort hoorde je nooit iets van hen! En nu zijn ze zogenaamd bezorgd terwijl het allang bekend is wat die lozingen doen met de gezondheid van mens en dier..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld