Oud-politicus Bas van der Vlies overleden

MAARTENSDIJK / SLIEDRECHT – In de nacht van zondag 7 op maandag 8 november 2021 is oud-politicus van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en geboren Sliedrechter Bas van der Vlies (79) overleden. Dat bericht zijn partij de SGP. Van der Vlies was tussen 1981 en 2010 Tweede Kamerlid namens de partij, sinds 1986 als fractievoorzitter. 

In 1981 kwam hij de Tweede Kamer in. Bijna 30 jaar hield hij het vol. (Foto SGP)

Het was iemand die niks gaf om oneliners of de waan van de dag. Je kreeg hem niet zomaar gek. Minister Borst wel, toen ze de bekende woorden ‘het is volbracht’ uitsprak, toen ze de euthanasiewet erdoor kreeg. Maar er was soms ook ruimte voor droge humor. Maar de SGP kwam onder zijn leiding ook onder vuur. Omdat er geen vrouwen op de lijst konden staan. Uiteindelijk veranderde de partij het standpunt. Mede door een uitspraak van de Hoge Raad. Maar de conservatieve Van der Vlies bleef altijd strijdbaar.

Tekst gaat verder onder de Sliedrecht24 Podcast
Dit zijn opnamen die journalist Peter Donk maakte voor de Sliedrecht24 Podcast Verhalen van Sliedrecht…

Na een studie Weg- en Waterbouw in Delft werd Van der Vlies leraar wiskunde in Utrecht, een baan die hij lange tijd combineerde met het lidmaatschap van Provinciale Staten. Begin jaren 80 vroeg zijn partij hem naar Den Haag. Ondanks het politieke isolement van de SGP ontwikkelde Van der Vlies zich tot het geweten van de Kamer. Geregeld waarschuwde hij tegen de verruwing van de parlementaire mores. Van der Vlies was de eerste SGP-leider die met enige regelmaat op de televisie verscheen. In orthodoxe kringen stond de beeldbuis te boek als duivels. Ook in huize Van der Vlies ontbrak het apparaat overigens. In 2010 droeg Van der Vlies het stokje over aan de huidige fractievoorzitter Kees van der Staaij. Zijn laatste woorden als Kamerlid waren: Soli Deo Gloria (Alleen aan God de eer). De oud-politicus was lid van de Hervormde Kerk en later van de Hersteld Hervormde Kerk. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

1 gedachte over “Oud-politicus Bas van der Vlies overleden”

  1. Wat een geweldige en aimabel mens was Bas van der Vlies. Denk met heel veel respect terug aan zijn optreden in de politiek waar hij zeer bevlogen zijn standpunten kon verdedigen! Van dit kaliber zijn er helaas niet (veel) meer…..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld