‘Opnieuw vervuilde grond gestort in polder’

SLIEDRECHT – Er is weer vervuilde PFASgrond verplaatst naar de polder, Sliedrecht-Noord. Daarover trekt de actiegroep Gezondheid voor Alles zaterdag 15 april 2023 aan de bel. “De gemeente Sliedrecht is weer dik de mist in gegaan met het verplaatsen van grond vanuit Sliedrecht-West, waar recent het wegenstelsel bij de Merwebolder is aangepast, naar grond nabij het volkstuinencomplex, in Sliedrecht-Noord” zegt woordvoerder Kees van der Hel van actiegroep Gezondheid voor Alles.

De gestorte hopen grond, die is verontreinigd volgens de actiegroep. Er is volgens Van der Hel met de gemeente contact geweest. “Die heeft bevestigd dat deze grond daadwerkelijk daarvandaan komt. Hoe bestaat het dat er opnieuw exact hetzelfde gebeurt als destijds met die 4.000 ton vanuit het Benedenveer?”, stelt Van der Hel, “Opnieuw zwaar vervuilde PFAS-grond verplaatst naar een stuk grond met een lager PFAS-niveau.” (Foto actiegroep Gezondheid voor Alles)

De actiegroep stuitte op de hopen grond en vroeg zich af waar de grond vandaan kwam. “Dat was tijdens opnames van de Hofbar en Eén vandaag, een enkele week geleden. En uiteraard willen wij dat antwoord ergens vandaan halen. De grond is overigens geen eigendom van een projectgroep of een bouwonderneming, maar van een boer aan het eind van de kweldamweg”, zegt Van der Hel, die het betreurt dat zijn actiegroep niet alleen chemiebedrijf Chemours voortdurend in de gaten moet houden, maar ook de gemeente Sliedrecht. “Die bij hoog en bij laag beweert oog te hebben voor de zorgen die er leven, maar in de praktijk laat zien er zich geen ruk van aan te trekken”, stelt Van der Hel.

Reactie
Online krant Sliedrecht24 heeft de gemeente zaterdagmiddag 15 april 2023 om een reactie gevraagd. Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Grondbeleid en Milieu vertelde nog niet te willen reageren, omdat hij nu niet over de informatie kan beschikken. Bijderwieden wil er begin volgende week op terugkomen. 

12 gedachten over “‘Opnieuw vervuilde grond gestort in polder’”

 1. Het irriteert mij dat Chemours tot een paar jaar terug geen enkele vergunning had voor het lozen van afvalstoffen, maar de Provincie deze maar verleende met als reden dat ze anders niet konden handhaven. Geen vergunning is voor mij geen uitstoot, daar kun je toch op handhaven.
  Chemours is zo’n typisch Amerikaans bedrijf, dikke winsten maken en schijt hebben aan t millieu en de bewoners.

 2. @Jan Bons uit u reactie begrijp ik dat volgens u de kanker gevallen komen door Dupont/Chemours ! Uit onderzoeken van de GGD komt alleen huidkanker meer voor in Sliedrecht. – De mogelijk PFOA-gerelateerde kankersoorten nierkanker en testiskanker zijn nergens verhoogd. Dus is dit een mening en geen feit. Dus bewijs het maar eens. Mijn ouders hadden ook jaren lang een moestuin langs het spoor. Lang groente gegeten uit eigen tuin Zijn 92 en 98 jaar geworden.
  @J Ouden opruimen doet mi de bedrijfsbrandweer van Dupont. Zie mijn eerdere reactie ze leiden hun klein(kinderen) al op, de komende 50 jaar is het opruimen gewaarborgd.
  @Gijs van Harskamp gelukkig kom ik de slotsom hebben dat velen hebben kunnen genieten van hun opgebouwde Pensioen en een groot deel werd ouder dan 90 jaar.
  @ Kees van der Hel, ga je emmertjes eens bij de vergunningverleners leegkiepen want die zijn voor het grootste deel verantwoordelijk.
  Overigens vind ook ik nul uit de pijp maar voor iedereen, dus ook voor de buurtgenoten met hun houtkachel.

 3. Leven in Uw Woon Werk en Leefomgeving de Drechtsteden
  Zo maar een overpeinzing als 87 jarige niet van achter de geraniums maar van achter de orchideeën.
  Het gaat om en over onze Woon Werk en Leefomgeving En inwoners van de 7 Drechtsteden
  Speciaal over het afscheid nemen
  Het Hemelen per 10.000 in woners van de Drechtsteden
  Hendrik.ido ambacht 80
  Papendrecht 90
  Hardinxveld Giessendam 100
  Dordrecht 110
  Alblasserdam 110
  Zwijndrecht 120
  Sliedrecht 130
  Advies aan lezers van dit bericht U moet niets maar ga er eens rustig voor zitten met een A 4 tje
  En ga terug in de tijd slechts tot 2013
  Noteer de namen van Uw directe geliefden en anderen uit Uw eigen Woon omgeving
  De namen van collega’s in en uit Uw Werkomgeving
  Inwoners uit Uw Leefomgeving o.a. Sport Zang Toneel en Stap clubs enzovoort
  En kom dan helaas tot de slotsom dat vele in onze Woon Werk en Leefomgeving sorry voor het woord gebruik na 40 jaar en of langer zich te Barste hebben gewerkt.
  En helaas nog geen 65 66 of 67 jaar geworden zijn
  En geen Jaar geen Maand geen Week geen Dag genoten hebben van hun opgebouwde Pensioen.

  Zomaar een bericht uit de samenleving

  Gijs

 4. Ach het voordeel is dat de gemeente het zand niet hoef te verplaatsen dat doet de aktie groep zelf straks met de emmertjes die weer aan de overkant worden geleegd.
  Ben benieuwd of ze dat zelf ook weer opruimen want anders zijn, zelf ook niet goed bezig.

 5. Kees Boer. Kom eens met een voorstel? Je bent overigens niet verplicht tot lezen.

 6. welke wijk je woont is niet van belang. alsof die vervuiling stopt bij baanhoek west of bij sliedrecht.

  het gaat mij over het aantal berichten over dit onderwerp, wordt er een beetje simpel van.

  komt elke keer op hetzelfde neer.

  goed dat ze er aandacht aan geven, maar 158 x hetzelfde protest

  het is een keuze, maar ik zou het anders aanpakken, herhaling is niet altijd het beste.

 7. @Kees Boer,
  De actiegroep slaat door?
  Daar ben ik het niet mee eens, als je bedenkt dat er bij ons in de buurt al heel veel mensen zijn overleden aan diverse vormen van kanker, ga je wel anders denken. En die mensen aten niet eens uit eigen tuin.
  Ik ben bevriend met de meest giftige man van Sliedrecht, vraagt u hem maar eens naar de gevolgen van de uitstoot van Chemours.
  Maar u woont denk ik in een andere wijk dan ik

 8. De actiegroep slaat door.
  Die vervuilde grond is pas schadelijk als je er elke dag groente vanaf eet. En dat dan heel lang en dan met pech wordt je er ziek van.
  Doe je dat niets, niks aan de hand.

 9. De vraag is hoe weet de actiegroep dat de verplaatste grond een hoger PFAS bevat ? Doet deze actiegroep niet al 158x hetzelfde zwaar vervuilde grond verplaatsen ? Zie hun FB pagina van 1 april: en ze zijn er nog trots op “Prachtig dat ook de allerkleinsten al mee willen doen met opa. ”
  als je echt voor de gezondheid van je (klein)kinderen strijd laat je ze toch geen emmertje met vervuilde grond met opa dragen ! Laten we de reactie van gemeente maar afwachten alvorens een conclusie te trekken.

 10. Verbaasd me niks. Weet zachtjes wel wat voor intelligentie over onze gezondheid waakt, bahhh…

 11. Ongetwijfeld zullen wij vervuilde producten hebben gekocht, Jan. Wij willen dit dan ook heel graag anders. De oplossing is heel eenvoudig. Stop met die uitstoot, ofwel nul uit de pijp… Kennelijk ben je nog niet echt goed geïnformeerd? Dit roepen we al sinds 2016…

 12. Vervuilde grond is er al heel lang ,vraag mij dan altijd af .
  Hebben deze activoerders nooit geen vervuilde produkten gekocht .
  Kom met een goed plan hoe verder vervuiling te voorkomen lijkt mij zinvoller

Plaats een reactie

*=Verplicht veld