‘Opmerkelijk stil rond teflonzaak in Nederland’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Onderzoeksjournalist Arne van der Wal van Follow the Money is dinsdag 27 oktober 2015 opnieuw gekomen met een artikel over stof PFOA gebruikt bij de productie van teflon: “Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte. Ook in Nederland?” Ook Sliedrecht24 besteedde er al mening artikel aan. Er zijn vragen gesteld in de provincie en Tweede Kamer. 

Wat is de gezondheid- en milieuschade voor ons? Geboorteafwijkingen? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? We wonen zo dicht bij de fabriek, waar de stof jaren tot aan 2012 is gebruikt. (Foto Sliedrecht24)

Nogeens wordt de situatie en stand van zaken weergegeven in de VS, waar 3500 civiele zaken lopen tegen de chemiereus. Ook ligt de digitale onderzoekswebsite gebruikers uit, producten, waarin het is verwerkt en de gevolgen door de uitstoot voor o.a. werknemers in de VS. DuPont in Dordrecht produceerde ook teflon. De fabriek staat tegenover de wijk Baanhoek in Sliedrecht.

Sluipend
“Het gaat om een van de grootste milieuschandalen waarvoor de chemische industrie verantwoordelijk is. Maar in Nederland, waar DuPont in Dordrecht teflon produceerde, is het opmerkelijk stil rond deze kwestie. Zaten de toezichthoudende instanties te slapen?”, schrijft Van der Wal. Volgens Follow the Money spreekt o.a. de Amerikaanse Environmental Working Group over een ‘sluipende milieuramp’. 

Uniek en bedreigend
PFOA, of  C8, is een van de ingrediënten van teflon. Follow the Money schrijftL “Het perfluoroctaanzuur is een hulpstof die teflon zelf (C2F4) verbindt met metaal of andere materialen. PFOA blijft zeer lang in het milieu en heeft de eigenschap dat het in het lichaam accumuleert. Elk PFOA-molecuul dat ooit is gefabriceerd blijft eeuwenlang bestaan. Dat is tegelijk een van de aspecten die de stof uniek maakt. En bedreigend.” 
Er zijn inmiddels overtuigende aanwijzingen dat de stof kankerverwekkend is en verschillende ziektes kan veroorzaken.

Zorgwekkend
Noch de gemeente Dordrecht, noch de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid deden onderzoek naar de verontreiniging met PFOA en soortgelijke stoffen. “Van 2005 tot 2013 is er bij DuPont wel sprake geweest van een bloedmonitoringsprogramma, waarbij werknemers een keer per twee jaar op vrijwillige basis zijn getest. Dat is gestopt omdat PFOA sinds 2012 niet langer wordt gebruikt”, schrijft Follow the Money. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft volgens FtM PFOA pas in december 2013 toegevoegd aan de lijst van ‘zeer zorgwekkende stoffen‘. In mei dit jaar heeft de Raad van Ministers van de Europese Unie gezegd achter een complete wereldwijde ban te staan. 

Het uitvoerige artikel is te lezen op Follow the Money.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld