SLIEDRECHT – Op twintig plaatsen in vooral het westen en zuiden van Nederland staan vanaf nu tijdens de ochtend- en avondspits bergers klaar langs snelwegen. Dat is ook bij Sliedrecht het geval. Met de bergingswagens in de buurt van de snelweg wil minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat de doorstroming van het verkeer na een pech- of ongeluk verbeteren.
De berger staat op een strategische locatie, zodat deze snel in actie kan komen als er een file ontstaat na een pechgeval of ongeluk. Bij Sliedrecht langs de A15 staat ook vanaf deze maand een stand-by berger. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl
Ook op A15 bij Sliedrecht in de #Drechtsteden inzet van deze bergers. Een van de korte termijn maatregelen om doorstroming op A15 te verbeteren. Op een na #duurstefilevanNL https://t.co/LWrcJmhdof https://t.co/IykaMafpWZ
— Regio Drechtsteden (@DrechtstedenReg) April 2, 2019
De bergers kunnen vanaf deze plaatsen langs de snelweg sneller bij een ongeluk aanwezig zijn om een voertuig te bergen. Daardoor is de weg eerder vrij en is er minder oponthoud voor overig verkeer. De gemiddelde aanrijtijd van de bergers op de strategische plekken is naar verwachting tot 25 procent korter dan gebruikelijk. De verwachting is dat de bergers op de strategische locaties gemiddeld vijf minuten eerder ter plaatse kunnen zijn. Volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat kan de versnelde berging de tijd in de file met vijftien minuten beperken.
Pakket maatregelen
De inzet van de bergers is een van de maatregelen die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt om de files op korte termijn te verminderen. De minister heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen die gericht zijn op een vlottere afwikkeling van het verkeer op werkdagen tijdens de spits. Zo zijn de openingstijden van de spitsstroken verruimd en wordt een nieuwe generatie verkeerslichten ingezet om de doorstroming op op- en afritten bij de snelwegen te verbeteren.
Extra weginspecteurs
De minister zet ook meer weginspecteurs in op de drukste plaatsen tijdens de spits. Het aantal weginspecteurs met de status van buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) wordt verdubbeld van 50 naar 100. De stand-by bergers staan tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken langs de snelweg opgesteld, zoals verzorgings- of carpoolplaatsen. Rijkswaterstaat heeft veertig extra weginspecteurs aangetrokken om de stand-by bergers te kunnen beveiligen zodra zij in actie moeten komen.