DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – Uit het onderzoeksrapport ‘Resultaten meetprogramma. FRD en PFOA stoffen rondom Chemours te Dordrecht’ blijkt dat voor wat betreft de stof PFOA de lozingen vanuit het productieproces van chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg ten einde zijn. “De concentraties in oppervlaktewater zoals deze in dit onderzoek zijn aangetroffen zijn laag. De verwachting is dat deze concentraties verder zullen dalen”, schrijven de onderzoekers. Chemours stopte in 2012 met de emissie van PFOA (C8) als hulpstof bij de productie van teflon.
Het onderzoek rond Chemours is uitgevoerd in de periode van januari tot en met mei 2017 door de afdelingen Vergunningverlening en Handhaving van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid (RWS). Dat gebeurde vanuit haar rol als waterkwaliteitsbeheerder. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Voor het onderzoek naar oppervlaktewater zijn monsters genomen van 10 monitoringspunten in het oppervlaktewaterlichaam rondom Chemours. Op deze punten zijn in verschillende monsternamerondes in totaal 24 oppervlaktewatermonsters genomen die zijn onderzocht. Voor het onderzoek naar het afvalwater zijn monsters genomen van 7 meetpunten gerelateerd aan de fabriek van Chemours en heeft tevens bemonstering plaatsgevonden van één lozingspunt vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Dordrecht (RWZI). In verschillende bemonsteringsrondes zijn op deze punten in totaal 79 watermonsters genomen die zijn onderzocht.
Waar FRD?
Sliedrecht24 meldde al dat er Genx is gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat FRD (Genx-red.) vanuit het hoofdproductieproces duidelijk wordt gevonden in de afvalwaterstroom van de indirecte lozing via de RWZI. In het oppervlaktewater stroomafwaarts van de fabriek worden verhoogde concentraties FRD in het oppervlaktewater aangetroffen tot een hoogste gemiddelde gemeten concentratie bij het dichtstbijzijnde monitoringspunt van 102 ng/l. Stroomopwaarts ten opzichte van de fabriek worden geen tot zeer geringe concentraties FRD aangetroffen tussen <6 en 12 ng/l. Hieruit wordt geconcludeerd dat de aanwezigheid van FRD in het oppervlaktewater direct te relateren is aan de lozing van Chemours. Verder zijn in een aantal afvalwaterstromen die direct lozen op het oppervlaktewater concentraties FRD aangetroffen. Weliswaar betreft dit substantieel lagere concentraties dan in de indirecte lozing, echter lozing van deze stof is niet genormeerd in de Waterwet-vergunning vanuit RWS.