Onderzoek politie op darkweb leidt naar adres in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Vanuit Sliedrecht zijn bijna vijftig pakketten met drugs naar het buitenland gestuurd. Dat bericht woensdag 4 september 2019 de Politie Drechtsteden Buiten op sociale media. Het cybercrimeteam Rotterdam deed een onderzoek naar deze online handel. Dat leidde tot de veroordeling van een man en vrouw gehuisvest aan de Troelstralaan, die vanuit hun woning via HansaMarket (op het Darkweb) de drugs naar onder andere Duitsland, Finland, Oostenrijk of België stuurden.

Een foto die door de politie van de drugs is vrijgegeven. (Foto Politie Drechtsteden Buiten) 

Drugshandel gebeurt niet alleen op straat, maar ook via het Darkweb kun je aan pillen en poeders komen. Kopers en verkopers denken hier anoniem te zijn, maar volgens de politie is niets minder waar.

IP-adres
In 2017 is het cybercrime team Rotterdam begonnen met een onderzoek naar Hansamarket, een digitale marktplaats op het Darkweb, waar in verdovende middelen werd gehandeld. “Uit het onderzoek, dat samen met Team High Tech Crime werd gedaan, bleek dat op Hansamarket onder meer cocaïne, heroïne en wiet werd aangeboden. De drugs werden vervolgens per post verzonden naar de koper, die kon betalen met bitcoins. Onderzoek naar het IP adres leidde het team uiteindelijk naar een adres aan de Troelstralaan in Sliedrecht”, schrijft de politie.

Onderzoek woning
Omdat het vermoeden bestond dat de drugs vanuit het huis in Sliedrecht werd verzonden, is woensdag 21 februari 2018 besloten de woning te doorzoeken. In de woning werd een hennepkwekerij gevonden. Een 23-jarige vrouw en een 24-jarige man werden op heterdaad aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Rotterdam. Bij de doorzoeking werden onder andere computers, datadragers, bankbescheiden, rijbewijzen en mobiele telefoons gevonden en in beslag genomen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Leven gebeterd
Deze zomer sprak de rechtbank zich uit over het tweetal. De rechter veroordeelde de 24-jarige man donderdag 4 juli 2019 tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, met daarbij een proeftijd van één jaar. De rechtbank heeft daarbij onder meer gekeken naar eerdere veroordelingen voor onder andere drugsfeiten en heeft dit in strafverzwarende zin meegewogen. Aan de andere kant heeft de rechter mee laten wegen dat de verdachte inmiddels zijn leven op de rit lijkt te hebben en al twee jaar niet in aanraking is gekomen met de politie. De 23-jarige vrouw die werd aangehouden, is gelet op het tijdverloop, het blanco strafblad en het geringere aandeel dat zij in de zaak had, door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand met een proeftijd van één jaar.

Onrust
Handel via het darkweb lijkt volgens de politie anoniem en verborgen, maar ook online word je opgespoord en veroordeeld. “De laatste jaren zien we dat steeds vaker gebeuren. Je bent nergens ongrijpbaar. Drugshandel is niet alleen gevaarlijk voor de volksgezondheid, het tast ook in grote mate de veiligheid van burgers aan. De maatschappelijke overlast is groot. Handel vanuit panden of in de openbare ruimte leveren een slechte uitstraling voor de buurt op”, aldus de politie. Drugshandel wordt veelal aangestuurd door criminele organisaties en gaat gepaard met andere criminele activiteiten. Dit zorg voor onrust voor omwonenden en tast in ernstige mate het veiligheidsgevoel aan. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld