SLIEDRECHT – De ondernemers van de Kerkbuurt zijn trots op de diversiteit en kwaliteit van het winkel- en horeca-aanbod, maar maken zich tegelijkertijd zorgen over de toekomstbestendigheid van hun gebied. Daarom is een actieplan opgesteld en maandagmorgen 14 mei 2018 overhandigd
Wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Economische Zaken (rechts) en voorzitter Eddy Hoogendoorn (midden) van de Ondernemersvereniging Kerkbuurt kregen uit handen van Rob Weiss van Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) een actieplan met aanbevelingen om de Kerkbuurt toekomstbestendig te maken. (Foto gemeente Sliedrecht)
Het actieplan is tot stand gekomen door participatie van de ondernemers van de Kerkbuurt, de gemeente en de Rabobank en is opgesteld door platform De Nieuwe Winkelstraat.
Aanbevelingen
Het actieplan bevat aanbevelingen, maar welke dat zijn wordt niet gemeld. De volgende stap is het maken van keuzes over wat de verschillende partijen met elkaar moeten aanpakken. Tanis: “Het rapport bevat een aantal heel concrete aanbevelingen voor ondernemers, vastgoed-eigenaren en gemeente. De urgentie wordt door iedereen gedeeld, er zijn financiële middelen beschikbaar, dus nu moeten we met elkaar aan de slag. Alleen gezamenlijk komen we verder, ik hoop van harte dat iedereen meedoet!”
Samenwerking
Hoogendoorn (van Van der Vlies-Schoenen – red.): “Er staat echt wat te gebeuren. Er is beweging, de samenwerking groeit en iedereen is zeer enthousiast. We kijken naar wat er op de korte termijn kan worden verbeterd, maar vooral naar de toekomst voor de lange termijn en doen dit met elkaar.” Ook Tanis benadrukt dat samenwerking het sleutelwoord is om de Kerkbuurt als winkelgebied te versterken: “Door gezamenlijk op te trekken, versterk je het gehele gebied en dat is in ieders belang.”
Platform De Nieuwe Winkelstraat
Veel winkelgebieden hebben het moeilijk. Winkels sluiten, er is leegstand en omzetten lopen terug. DNWS is een (onafhankelijk) kennis- en netwerkcentrum dat zich richt op de toekomstbestendigheid van Nederlandse winkelgebieden. Daarvoor werken ze nauw samen met partnerorganisaties uit alle relevante sectoren.
Ik ben blij dat je (Toon) in elk geval niet voor algehele openstelling kiest. Maar toch iets over de inhoud van je argumenten.
Je kunt de tegenstanders van zondagsopenstelling het verwijt maken dat zij klassieke argumenten hanteren (en die argumenten zijn nog steekhoudend ook), maar van voorstanders van zondagsopenstelljng beginnen de argumenten op eindeloos gedraaide lp’s te lijken. “Tijd voor verandering”? Daar klinkt in door dat men nu wel eens wil wat men anderen al jaren verwijt: gelijk willen hebben.
Ik las onlangs dat iemand als Wim Kok als PvdA-premier heeft gezegd dat de zondag een haven van rust is. Waar we zuinig op moeten zijn. Ik vraag degenen die het daar niet mee eens zijn ook eens bedenken dat het zgn. “vrijgeven” van openingstijden tot gevolg heeft dat de door anderen bepleite rust daarmee voorgoed op de schop gaat.
Wil je op zondag toch boodschappen doen? Dan kun je inderdaad elders al goed terecht. En bedenk dan ook dat wat je van anderen als dwang door “de Kerk” ervaren hebt je nu die anderen gaat opleggen. Moeten die anderen deze nieuwe dwang dan ineens wél accepteren?
Goed, deze discussie heeft onlangs op deze website ook al de tongen losgemaakt.
Nog twee puntjes.
1. Ik maak al tegen de veertig jaar deel uit van een van de Sliedrechtse kerken. Ik kan me geen enkel feit herinneren waarbij een kerk haar wil aan het volk heeft opgelegd. De kerken bestaan uit individuele mensen als u en ik die hun eigen keuzes maken. En ja, voor velen is de Bijbel daarin leidend.
2. Als het over de opvatting van de Sliedrechtse burger gaat was de uitslag van de enquête van D66 toch wel heel duidelijk. Voor “alle dagen alle winkels open” stemden 749 mensen. Voor “geen openstelling van de winkels op zondag” stemden 3547 mensen.
De aanbevelingen zijn waarschijnlijk nieuwe plantenbakken vlaggen met hoe mooi de Kerkbuurt is of liever gezegd zie de gemeente erop groot in doen natuurlijk.
Hoe erg ik het ook vindt voor de zittend winkels die echt werken voor hun bestaan en het lastig hebben.
Dat jullie gebaat zijn bij verandering begint in jullie eigen zaak als ondernemer, dat de gemeente nog steeds leeft in hun eigen ideeën die reeds al lang zijn achterhaalt maar kost wat kost daarin willen vasthouden.
En Nee niet open op zondag heeft geen enkel zin of nut gezien de hoeveel mensen die zouden gaan winkelen op de Kerkbuurt op de zondag daarvoor is dat in zijn geheel niet uitnodigend. Daarvoor zijn de steden als Breda, Rotterdam prima voor.
Maar hier niet.
Wat wel laat de supermarkts vrij in hun keuze stelling op zondagen of feestdagen daar is wel behoefte aan geef men de ruimte om dat te doen.
En laat in gezamenlijk afspraak met winkels bij feestdagen het gehele winkelbestand vrij.
Maar dat mag niet in deze vorm van beleid omwille van de kerk hallo daar wij verplichten niemand dat hij of zij of hun naar de kerk gaat op zondag of dat je rust moet nemen.
Maar het wordt ons wel verplicht dat te doen en ook ondernemers in deze gemeente maar weer niet boven de A15 op bepaalde dagen hoezo krom.
Het wordt echt tijd voor verandering in deze gemeente met denkwijze en ideeën van wel 40 a 30 jaar terug.
Maar het pluche zat er al en wil kost wat kost er blijven dus geen verandering ondanks dat de ondernemers van deze gemeente wil zouden willen maar simpelweg niet mogen omdat zij de Kerk bepaald het beleid met opgelegd dwang.