‘Ondernemer moet zelf bepalen wanneer deze open is’

SLIEDRECHT – ‘Modern ondernemerschap’ noemt Slydregt.NU het zondag 30 juli 2017. De nieuwe lokale partij, die in maart 2018 deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in Sliedrecht, stelt dat ondernemers zelf moeten bepalen wanneer ze open gaan en voor de horeca wanneer ze sluiten. Dat geldt ook voor de zondag.

“Wij zijn van mening dat de de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nog steeds veel te uitgebreid is. Dit geldt voor de horeca, maar – naar recent is gebleken – ook voor winkels”, zegt aankomend lijsttrekker Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Foto LinkedIn Mark Jongeneel)

Zondag 23 juli 2017 heeft Özgür Market aan de Thorbeckelaan gemeend zijn winkel open te moeten stellen voor het winkelende publiek. Zondag 30 juli 2017 leek de winkel gesloten, nadat de gemeente Sliedrecht had gewaarschuwd om handhavend op te treden. Openstelling op zondag is alleen toegestaan voor de horeca en op vastgestelde koopzondagen voor bedrijven boven de A15.

Achterste van tong
Özgür Market stelt zich volgens lijsttrekker Mark Jongeneel (Slydregt.NU) terecht op het standpunt dat het huidige beleid ouderwets is. Jongeneel: “Het past niet bij een modern ondernemerschap dat met behulp van zorgvuldig ontwikkelde formules haar klanten optimaal van dienst wil kunnen zijn. Na de overtreding van Özgür Market is een publieke discussie ontstaan over het voortzetten van het huidige beleid. Slydregt.NU is van mening dat de Sliedrechtste politiek het achterste van haar tong moet laten zien en in het kader van de komende verkiezingen voor haar mening uit moet komen.”

Geen rol overheid
Özgür Market heeft volgens Jongeneel zelf al een voorzet genomen en gesteld dat hij niet van “dat geloof” is. “Slydregt.NU is van mening dat in de discussie over modern ondernemerschap niet met religieuze argumenten gevoerd moet worden, omdat kerk en staat in de raadzaal gescheiden dienen te zijn. Het gaat hierover de zakelijke belangen van de Sliedrechtse ondernemers. Het ondernemerschap moet centraal worden gesteld. De openbare ruimte behoort geen rol te spelen in deze discussie. De winkel en sluitingstijden zouden al lang vrij moeten zijn gegeven. De ondernemer weet zelf heel goed hoe en wanneer hij zijn doelgroepen moet benaderen. Ondernemer spelen is geen taak van de overheid. Vrijheid blijheid ieder moet voor zichzelf uitmaken hoe hij of zij zijn zondag inricht dit is geen taak van de overheid”, stelt Jongeneel.

34 gedachten over “‘Ondernemer moet zelf bepalen wanneer deze open is’

  • Lezen is moeilijk he…. Waar staat in de tekst dat de ondernemer open moet zijn volgens Slydregt.NU? NERGENS, die vrijheid heeft de ondernemer namelijk zelf om open te zijn als het aan Slydregt.NU ligt. Het is niet aan de overheid om dit te bepalen.

  • Thirza u verwart het advocatenkantoor met mijn zaak het zijn twee gescheiden zaken. Ik ben altijd zakelijk telefonisch bereikbaar.

   • Ook dit is onjuist! De cliënten hebben het directe nummer en e-mailadres van hun advocaat en deze zijn altijd bereikbaar. Op zon- en feestdagen is er geen ondersteunend personeel beschikbaar. Uiteraard kunt u wel met een advocaat afspreken. De meeste cliënten zijn dan overigens ook vrij. Wij gaan ook met onze tijd mee.

   • Ondernemers zijn echt de meest flexibele personen dus dat zit wel goed.
    In mijn eigen bedrijfje ontwerpen van logo’s zorg ik ervoor dat ik altijd bereikbaar ben.
    Dit verwachten klanten ook.

 1. Openstelling op zondag is alleen toegestaan voor de horeca en op vastgestelde koopzondagen voor bedrijven boven de A15.
  Gorinchem ligt onder de A15 en daar wordt ook koopzondag gehouden.
  Dus bovenstaande tekst is wat mij betreft onzin.

 2. Echt meen je deze reactie?!? Gorinchem is een hele andere gemeente. De discusie is juist, waarom deze gemeente de openstelling van Özgur niet toestaat.

  Gemeente Gorinchem heeft zijn eigen APV en heeft dus NIETS met Sliedrecht te maken…

 3. Jeetje wat een kortzichtigheid! Zelf bepalen?? Je zal wel moeten als straks alle ketens hierdoor open gaan! Hierdoor zullen er een hoop Sliedrechters gedwongen moeten werken. Of omdat hun baas dat wil of omdat de ketens open zijn en de kleine zelfstandigen op die manier gedwongen worden om hun hoofd boven water te houden..
  En voor de voorstanders.. stel jezelf eens voor dat je ineens van je baas moet werken op een dag die je normaal vrij bent. Dit is voor honderden Sliedrechters een slecht plan en als je christenen meetelt voor duizenden

  • Je krijgt sowieso een andere dag in de week vrij. Daarbij is het in diverse cao,s zo geregeld dat werken op zondag niet verplicht gesteld kan worden. Maar wat een heisa om niets..leven en laten leven..en welkom in 2017!

   • Als je een gezin hebt of een hobby op de dag die je normaal gesproken vrij bent en je hobby moet opgeven door dit plan of je gezin niet meer ziet omdat je nooit meer samen vrij bent is dat een slechte situatie.. stel u sport op zaterdag of gaat altijd bij uw kinderen kijken of u gaat elke vrijdagavond lekker stappen met uw vrienden en uw baas zegt.. zaterdag moet vanaf heden iedereen werken is niemand daar Blij mee!! Is het geen onzin dat kantoren op zaterdag dicht zijn?? Is dat wel van deze tijd? En ja! Je hebt dan op woensdag misschien vrij… Maar dan werkt iedereen…

 4. In Duitsland gaan in heel veel steden de winkels op zaterdagmiddag om 13.00 uur dicht en ook op zondag is alles dicht. Er zijn echter ook supermarkten zoals Aldi en Rewe die 6 dagen per week van 07.00 tot 22.00 uur dagelijks open zijn.

 5. Mijn advies, ga in maart stemmen, we krijgen weer dezelfde discussie als vorige week. Maak gebruik van je stem, de politiek bepaald.
  Ik ben ook tegen, om diverse redenen, zondag is nu mijn enigste vrije dag.

 6. Ik wil er nog aan toevoegen, dat ik ook kennissen heb die 24/7 beschikbaar zijn, maar waar ik me wel afvraag hoelang ze het vol houden.: burn out??

 7. Hoeveel winkels zijn er op maandag geheel of deels gesloten? Werken op zondag of maandag NIET? Ik. zie het verschil niet. Door wie wordt dat bepaald? ????????

 8. Hoe moeilijk kan het zijn.. houden aan de regels. Handhaven van de regels. Gebruik maken van recht om te stemmen. Ter discussie stellen van verordeningen..ga alsjeblieft stemmen lieve mensen

 9. Vrijheid, blijheid stelt de heer Jongeneel: de zoveelste open deur die door deze mijnheer wordt ingetrapt. Ieder dingetje wordt aangegrepen om ons te laten denken hoe slecht de huidige politiek het hier in Sliedrecht doet….uiteraard met de bedoeling om volgend jaar voldoende stemmen te halen….
  Ik vertrouw erop dat een grote meederheid van de Sliedrechtse gemeenschap zijn verstand gebruikt en afstand neemt van dat geroeptoeter! Ik moet er niet aan denken dat alles ‘vrijheid, blijheid’ gaat worden…..de enigen die daar blij mee zouden zijn zijn deurwaarders en advocaten: die gaan dan heel veel extra werk krijgen!

  • Deze reactie en vele andere reacties onderstrepen het weer dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en ook niet in Sliedrecht. De heer Jongeneel en zijn partij moeten dus hun mond houden, omdat hij iets benoemt dat bij veel Sliedrechters leeft. Ik heb nieuws voor u en een aantal andere reageerders: we leven hier niet in het Turkije van Erdogan waar zogenaamde ”roeptoeters” blijvend het zwijgen kan worden opgelegd. Deze discussie zal nu tot en met maart 2018 blijvend worden gevoerd. Wen daar maar aan!

   • Lezen is moeilijk he… Waar staat dat dhr Jongeneel zijn mond moet houden? Roeptoeteren mag en als hij wil dat iedereen doet waar hij zin in heeft mag hij dat vinden maar iedereen mag bepalen of hij of zij gaat stemmen op zijn partij. Maar hij moet niet net doen of ondernemers dat zelf mogen bepalen, want zowel de ondernemers zelf als het personeel dat in winkels werkt, zitten echt niet op een zondagopening te wachten! alleen de rayonmanagers en directeuren van grote ketens willen dat! Maar die wonen over het algemeen niet in Sliedrecht en zijn zelf over het algemeen wel lekker vrij op zondag. Net als de mensen die persee een onderbroek op zondag willen kopen.

 10. Wel grappig wat ik hier allemaal lees.
  De ene opmerking is nog lager dan de andere.
  Weten we nu eigenlijk waar het onderwerp over gaat?
  Het lijkt wel een verzet een soort van verdedigingslinie anno 1900.
  En men denkt het zelf allemaal zo goed te weten… waarom staan er nu dan zoveel winkels leeg? o ja dat komt door internet ja…. en nu wordt er iets geopperd door Mark Jongeneel en zijn partij om juist de ondernemer het makkelijker te maken gaan we juist tegen willens en wetens in.
  Nee beste mensen, in dit dorp heerst een gun factor van 0,0 want gezamenlijk bakken de ondernemers er ook een potje van.
  Met de tijd mee gaan is eng, daar moet je niet aan beginnen.
  Sliedrecht groot in doen… als ik het hier zo lees… twijfel ik toch over het doen hoor…

  • Die leegstand komt voornamelijk door ketens die failliet gaan. Wat dhr jongeneel voorstelt is niet goed voor veel Sliedrechters! Wel voor de rayon managers en directeuren van ketens. Maar kleine ondernemers kunnen niet 7 dagen werken en (sliedrechts) personeel van ketens zitten echt niet te wachten om hun vrije dag op te offeren. Als Sliedrechters in die 6 dagen hun parfum of ondergoed niet kunnen kopen. Waarom zouden ze dit dan ineens allemaal op zondag wel kunnen? Ik snap niet wat hier zo moeilijk aan is.. overigens.. supermarkten op zondag open is wel een goed idee.. daar werken zoveel mensen dat dit wél te plannen is en de supermarkten hoeven minder erg te gooien.

   • De groenteboer is anders wel een kleine ondernemer die het wel graag wil.
    Er is wel een verschil tussen een electronicazaak en een winkel in levensmiddelen. Aan het een is minder behoefte op een zondag dan aan het ander. De Turkse groenteboer heeft kennelijk een behoefte gesignaleerd onder zijn klanten en wil daar aan voldoen.
    Waarom wordt daar zo moeilijk over gedaan?
    Ondernemers hebben, me dunkt, juist meer concurrentie van 24-uurs internet dan van een groenteboer die op zondag open wil.
    Je kunt het leuk of niet leuk vinden maar het internetwinkelen gaat niet verdwijnen en het is ook een kwestie van vraag en aanbod en dus met de tijd meegaan.

 11. Beseft iedereen wel dat in Sliedrecht heeeel veel “jongeren” wonen die wél op zondag willen werken? en graag zelfs? Op zaterdag willen sporten? Een paar blaaskaken die tegen zijn, denken te moeten spreken namens de bevolking??

  Men zou eens moeten weten, hoeveel goed eten nu wordt weggegooid anders verkocht kon worden, enkel omdat een paar mensen niet willen dat WIJ op zondag wél willen winkelen terwijl zij zelf in de kerk gaan zitten. Stelletje egoisten….

 12. Als je in een winkel werkt moet je zaterdag ook werken beste Robert! Jij mag kennelijk wel spreken voor de bevolking maar ik ben iemand die op zondag zou moeten werken van mijn baas aangezien ik bij een keten werk! Mijn collega’s en ik hebben hier totaal geen zin in aangezien sommigen een seizoenskaart hebben voor de voetbal en anderen een gezin die ze alleen op zondag zien. Wie er nou egoistisch is in deze begrijp ik niet goed, maar persoonlijk vind ik het egoistisch dat u van mij verlangt dat ik niet meer kan stappen op zaterdagavond en naar mijn favoriete voetbalclub kan omdat u op zondag wilt winkelen en niet op zaterdag zodat ik mijn hobbies kan uitvoeren. Overigens heb ik nog meer vrienden die werkzaam zijn bij een keten en hier ook geen zin in hebben (net als hun collega’s). Ik vind (en met mij vele honderden die werkzaam zijn in de branche en duizenden die om geloofsovertuigingen dit niet fijn vinden) dit een plan die niet Sliedrecht dient maar de grote bazen van de ketens die lekker in Wassenaar hun villa hebben en op hun zeilboot lekker aan het varen zijn op zondag. Dordrecht is verdikke 10 minuten rijden en Rotterdam 20 minuten. In Papendrecht kregen ze de zondag ook niet van de grond omdat alleen de ketens open gingen.
  U mag mij een blaaskaak vinden en een egoist maar kijk ook eens in de spiegel!

  ps over supermarkten heb ik het nu niet. die mogen van mij open om eerder genoemde redenen.

   • Met alle respect, maar ik gebruik geen woorden die degene waar ik op reageer niet gebruikt (behalve kijk in de spiegel) en hij krijgt geen waarschuwing. Daarnaast denk ik bij het onderwerp te blijven door nogmaals te benoemen dat ik het plan wat de heer Jongeneel Schetst niet goed vind voor veel Sliedrechters.
    Regels zijn regels en die respecteer ik! Snap alleen niet zo goed wat ik fout doe…

    P.S. Dit hoeft niet geplaatst te wprden maar wil dat jullie weten hoe ik erover denk en zal volgende keer nog beter opletten.

  • Beetje egoïstisch gedacht. Als je het er niet mee eens bent andere baan zoeken. Er werken veel mensen in de dienstverlening op zondag. Winkels op zondag open van mij mag het. Het zal vanzelf blijken of het rendabel is.

  • Beste Jan, werk ook op zondagen en heb ook een seizoenskaart. Door m’n werk nog nooit een wedstrijd gemist, tenzij ik er zelf voor kies. En hoeveel mensen werken er wel niet om het mogelijk te maken dat u op zondag naar uw favoriete club kan? Of gaat dat allemaal vanzelf…?!

 13. Jan, ten eerste werkt vrijwel iedereen max. +/- 40 uur. Dit zal t.z.t. verdeeld gaan worden over 7 dagen. Wie weet ben je dan wel vrij op de doordeweekse dag dat Feyenoord speelt? Voetbal enkel op zondag is ook al jaren verleden tijd… trek lering uit de vele steden/dorpen waar steeds meer winkels op zondag open gaan.

  Vroeg of laat, OOK Sliedrecht zal een keer volgen!

  En oh, DE “bazen” in Wassenaar zullen vast ook wél eens op zondag gaan winkelen…. 😉

  https://www.openingstijden.nl/Zuid-Holland/Wassenaar/koopzondag/

 14. Zodra je een gezin (lees kinderen met hun hobby’s, school, sport etc.) krijgt en niet geheel langs elkaar heen wilt gaan leven is een vaste gezamenlijke vrije dag in de week fijn. Zolang je nog alleen met z’n tweetjes bent maakt het allemaal wat minder uit. Laat dat nou gewoon de zondag blijven, blijkbaar hechten mensen binnen en buiten de kerk hieraan. De afgelopen week is maar weer eens duidelijk geworden dat we het op dit punt niet snel eens gaan worden en uiteindelijk er vooral “verliezers” zullen zijn.

  • Met diezelfde gedachte hebben islamitische mensen exact hetzelfde recht om bij de gemeente te gaan eisen dat alles op vrijdag dicht moet. Want waarom de zondag? Heeft de ene religie meer rechten dan de ander? Dan torn je aan de gelijkwaardigheid en ook aan mensen die niet geloven die hierin dus altijd moeten toegeven.
   Ik blijf erbij dat het niet hoort dat een religieuze overtuiging ervoor zorgt dat andere mensen dingen niet mogen op een bepaalde dag die ze wel zouden willen. Er zijn mensen die juist op die dag wat meer ontspannen hun boodschappen willen doen i.p.v. gehaast doordeweeks. Dan hebben ze juist doordeweeks weer een stukje rust na een lange werkdag. Er zijn nu eenmaal verschillende behoeften in de maatschappij.
   De dominee werkt trouwens ook op zondag.

 15. @Nomen Nescio. Zie het van de andere zijde. Heel veel gezinnen hechten juist aan de “zondagsopeningen”. Vrijheid Blijheid. Jij gezellig op zondag naar de kerk, ik lekker naar de winkels, voetbalclub of zwembad. Veel mensen, met name binnen de kerk leven nog in het verleden. Kom eens buiten Sliedrecht. Stilstaan is achteruitgaan….

Een reactie plaatsen