Omwonenden zeer bezorgd na IHC-informatieavond

SLIEDRECHT – Bezorgdheid bij omwonenden dinsdagavond 1 maart 2016 na een informatieavond door IHC IQIP in het Nationaal Baggermuseum. Daar kondigde de Royal IHC dochter aan de Molendijk de komst van een permanente heistelling aan. Omwonenden vrezen voortdurende overlast, trillingen en schade. Ze zijn bang dat de gemeente Sliedrecht prioriteit zal geven aan werkgelegenheid en hebben er geen vertrouwen in dat de gemeente voor hen op de bres zal springen.

Een beeld uit de website van IHC IQIP. Voor een aantal bewoners was de avond een onaangename, maar ook onverwachte verrassing. Zij hadden namelijk geen idee waarom ze door IHC IQIP waren uitgenodigd. 

Na een korte introductie door IHC IQIP, doet vooral offshore e.d. waaronder ook Hydrohammer, kwam al snel de aap uit de mouw. Plannen zijn er om de werf te verbouwen, zodat de onderdelen van IQIP daar goed gebruikt kunnen worden. De afdeling IHC Piping blijft gewoon bestaan. Het kantoor wordt gerenoveerd. Er komt een permanente heistelling om de hei-hamers te testen die ze produceren en verkopen. Dit zal gemiddeld 100-150 keer per jaar getest worden (overdag tijdens normale kantoortijden en niet in de avond – red.) dus gemiddeld 1 tot 3 keer per week. Dat zal trillingen veroorzaken, aangezien de gemiddelde hamerkop zo’n 50 ton weegt. Ondanks dat de testen niet met volle kracht worden uitgevoerd zal er zeker overlast zijn.

Een bedrijfsvideo van het bedrijf IHC IQIP (Bron: IHC IQIP)

Geen vertrouwen
Voor de direct omwonende belooft dit naast de herrie ook veel trillende kopjes in de kast. Vele bewoners van Van de Wielstraat en Kroonstraat hebben nog trauma’s van de dijkverzwaring door Hoogheemraadschap van jaren terug. Bij schade werden ze van ’t kastje naar de muur gestuurd en uiteindelijk kwamen de kosten vaak voor eigen rekening. De huizen aan de dijk en in die zijstraten zijn niet onderheid en dus vatbaarder voor schade. Deze bewoners – zo bleek dinsdagavond – hebben ook totaal geen vertrouwen in de gemeente Sliedrecht dat die op de bres zal springen voor hun bewoners, aangezien het belang van een bedrijf veel belangrijker schijnt te zijn. Dat gevoel werd door de meerheid gedeeld.

Schade
Antwoorden op vragen over veranderingen in bestemmingsplan, grenzen van trillingen e.d. werden dinsdagavond niet echt duidelijk beantwoord. “Ze zijn er mee bezig”, “Moeten nog worden ingediend”, waren de antwoorden. Net als de vraag wie er op gaat draaien voor eventuele kosten bij schade. De heren van IHC IQIP hadden waarschijnlijk niet zoveel weerstand verwacht en één van hen was zelfs niet op de hoogte dat de huizen niet onderheid zijn. Een soortgelijke heistelling staat nu bij IHC Kinderdijk, en volgens de IHC-vertegenwoordigers is daar geen enkele schadeclaim uit voort gekomen. Maar een van de aanwezige bewoners heeft aangegeven dat ie graag eens in Kinderdijk wil gaan ervaren wat de impact van zo’n test is qua lawaai en trilling en eventueel in gesprek wil met omwonenden daar.

Bezwaren verwacht
Feit is dat IHC dusdanige serieuze plannen heeft qua verbouwing en verhuizing, dat het logisch lijkt dat er al gesprekken met de gemeente zijn geweest en dat er misschien al een groen licht is gegeven. Het is anders onvoorstelbaar dat Royal IHC zoveel kosten wil gaan maken. Dat zouden ze namelijk niet doen als ze nog totaal niet wisten of ze überhaupt toestemming gaan krijgen. Verwacht wordt dat verschillende omwonenden bezwaar zullen aantekeken als de plannen ter inzage worden gelegd. Sliedrecht24 heeft de gemeente Sliedrecht om een reactie gevraagd. 

2 gedachten over “Omwonenden zeer bezorgd na IHC-informatieavond”

  1. Er ligt een concept aanvraag bij de Omgevingsdienst ZHZ, gemeente Sliedrecht is hiervan op de hoogte. Er zal nu eerst een onderzoek plaatsvinden en wanneer er een ontwerpbeschikking komt, wordt dit ook in de lokale kranten gepubliceerd, aldus Omgevingsdienst ZHZ.

  2. Heel vreemd dat de bedrijven hierin niet zijn benaderd, zijn heel bang voor protesten.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld