‘Omgehakte bomen worden versnipperd, gecomposteerd of naar groenverwerker’

SLIEDRECHT – Wat doet de gemeente Sliedrecht met omgehakte bomen en afgebroken of gesnoeide takken? Verdwijnt dat in de open haard van een ambtenaar, wordt dat bij opbod verkocht of ergens gestort? Vragen die de redactie van Sliedrecht24 regelmatig krijgt en dus vroegen we dinsdag 2 december 2019 een reactie aan de gemeente Sliedrecht, die ze zelf vervolgens ook maar online hebben gezet.

Bomen worden omgezaagd en volgens de gemeente op de juiste wijze vernietigd. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Een deel van het hout van de gerooide bomen wordt versnipperd. De snippers worden hergebruikt in de openbare ruimte, bijvoorbeeld voor paden, speelterreinen en uitlaatgebieden voor honden”, schrijft de gemeente Sliedrecht, “Ook wordt een deel van het hout gecomposteerd. Het hout wat er dan nog overblijft, voeren we af naar een groenverwerker.”

Bladeren en dunne takken
Overigens gaat het volgens de gemeente om meer dan alleen het hout van de boomstammen. “Het gaat ook om bladeren en dunne takken. Dat verzamelen we ook en voeren we af naar dezelfde groenverwerker, die het verder verwerkt”, verklaart de gemeente Sliedrecht. 

7 gedachten over “‘Omgehakte bomen worden versnipperd, gecomposteerd of naar groenverwerker’”

  1. Valt dit organisch materiaal niet onder dezelfde noemer als de PFOA houdende grond die niet verplaatst mag worden? Gaat de groenverwerker de takken en bladeren composteren? Wordt er compost gedoneerd wat mogelijk gebruikt gaat worden voor moestuindoeleinden, (zoals het gratis afhalen van compost bij de milieustraat) ik heb hier in Sliedrecht het advies gekregen geen gewas meer uit mijn tuin te eten vanwege de Chemours/PFOA besmetting, besmette compost zou er letterlijk nog een schepje bovenop doen.

  2. Als het waar is dat er subsidie gekregen wordt voor elke omgehakte boom, dan neemt mijn ongerustheid weer toe. Zit er dan toch de perverse prikkel van een verdienmodel achter? Ik wil het bijna niet geloven!

  3. Peter super gedaan.
    Bomen redden …voor ons dorp.

    Kleine bomen duurt jaren voor deze weer groot zijn…dat maken wij niet meer mee.

    Super goed jou stuk Peter!!

  4. Ze krijgen subsidie voor elke omgehakte boom. Grote mooie bomen worden schaars in Sliedrecht.
    Ik zou willen weten waarom grote bomen worden vervangen door hele kleine boompjes. Kijk maar naar het boompje tegenover de Candlelight. Naast de prachtige oude kastanjebomen.
    (Het plaatsen van een link is niet toegestaan. Zie ‘Van de redactie’- red.)

  5. Hiermee is een deel van mijn ongerustheid weggenomen. Jammer dat de in hout gebonden CO2 direct weer vrijkomt door het vergaan van de snippers. Kunnen er geen planken van gemaakt worden?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld