Oedeemtherapeuten kunnen vochtophoping verminderen

SLIEDRECHT – Mensen die last hebben van oedeem (vochtophopingen) in hun lichaam kunnen voor hulp terecht bij een van de gespecialiseerde oedeemtherapeuten van Rivas Zorggroep. Zij werken vanuit verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht.

Drie oedeemtherapeuten van Rivas Zorggroep v.l.n.r. Sylvia Casilio, Diana van Breugel en Monique Timmers. (Foto Rivas Zorggroep)

De verschillende vormen van oedeemtherapie richten zich op het verminderen van de omvang van de vochtophopingen, het tegengaan van verdere groei of het vermijden van complicaties. 

Stuwing huid
Het menselijk lichaam bestaat voor twee derde uit vocht. ‘Soms wordt het evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht verstoord’, vertelt Diana van Breugel, een van de oedeemtherapeuten bij Rivas. ‘Daardoor kan zichtbare of onzichtbare spanning of stuwing van de huid ontstaan, bepaalde lichaamsdelen kunnen zwaar aan gaan voelen of in omvang toenemen.’

Uiteenlopende oorzaken
Diana: ‘Een vochtophoping kan diverse oorzaken hebben. In veel van de gevallen is er echter sprake van een beschadiging van het lymfesysteem door een behandeling tegen kanker: een borstamputatie, operatie aan de okselklieren, bestralingen of chemotherapie. Maar ook als gevolg van reumatische aandoeningen, verstuikingen of breuken kan een oedeem ontstaan.’

Passende behandeling
De oedeemtherapeut maakt samen met de cliënt een passend behandelplan. ‘Eén van de mogelijkheden is dat we aan de slag gaan met manuele lymfedrainage’, vervolgt Diana. ‘Dat is het beste te vergelijken met een gespecialiseerde massage. Door bepaalde spiraalvormige bewegingen ritmisch en onder lichte druk uit te voeren, beïnvloeden we de afvoer en aanvoer van vocht.

Kankerpatiënten
Groot voordeel van deze behandeling is dat ook mensen met kanker hier baat bij hebben. Door de behandeling worden geen cellen verplaatst, wat de kanker zou kunnen versnellen.’ Voor een behandeling door de erkende oedeemtherapeut van Rivas is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.

Een afspraak maken is mogelijk tijdens kantooruren via telefoonnummer (0184) 43 22 78. De behandeling vindt plaats in verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt 200 in Sliedrecht. Voor meer informatie over de zorg en diensten van Rivas: Rivas Zorglijn 0900-8440 en op de website.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld