NOS-documentaire over Merwedegijzelaars wordt vertoond in Hof van Sliedrecht

SLIEDRECHT – De NOS-documentaire ‘De Merwederazzia, van gijzelaars naar dwangarbeiders’ is donderdag 16 mei 2019 om 14.30 uur te zien in de recreatiezaal van Hof van Sliedrecht. De documentaire werd zaterdag 4 mei 2019 uitgezonden door de NOS op NPO2.

Bij de Merwederazzia op 16 mei 1944 pakten de Duitsers honderden jongemannen uit het Merwedegebied op uit wraak voor de dood van twee landwachten die in een hinderlaag van het verzet waren gelopen. Die hinderlaag was op zijn beurt ook een vergelding: voor de dood van een bakker uit Giessendam die zonder aanleiding door een landwacht onder vuur was genomen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In de documentaire komt de zoon van de vermoorde bakker aan het woord en twee van de mannen die werden opgepakt bij de razzia in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Eén van hen werd vanuit kamp Amersfoort vrijgelaten, de ander kwam terecht in het oosten van Duitsland, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid moest verrichten. Met de dochters van een andere dwangarbeider wordt de plaats in Duitsland bezocht waar hun vader te werk werd gesteld. Een ondergrondse fabriek voor vliegtuigonderdelen. Anja van der Starre is één van die dochters. Zij is die middag aanwezig om eventuele vragen na afloop van de documentaire te kunnen beantwoorden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld