SLIEDRECHT – Inwoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht kregen maandagavond 29 mei 2017 in zalencentrum De Lockhorst een nadere uitleg over het RIVM Rapport rond het PFOA-Bloedonderzoek. Veel nieuws werd er niet verteld. De avond kende twee sessies. In de eerste bijeenkomst om 19.30 uur waren er hooguit zeventig mensen aanwezig. Voor de tweede sessie was er nauwelijks interesse. Bezoekers wilden onder meer weten of ze hun groenten van de tuin nog wel kunnen eten. Er zijn nog altijd veel vragen bij de inwoners van Sliedrecht.
Een vrij donkere zaal met veel lege plaatsen. Het RIVM vertelde over de uitkomsten van het rapport en gaf waar nodig een toelichting. Ook werden vragen beantwoord. (Foto Hans van der Aa Sliedrecht24)
De gezondheidskundige grenswaarde is 89 nanogram per mililiter bloedserum. In het hoogbelaste gebied zijn gedurende een lange periode bewoners blootgesteld aan emissie. De vraag voor het bloedonderzoek was volgens Erik Lebret (RIVM) of die waarden worden gevonden. Het antwoord was ‘ja’. Lebret: “Het bloedonderzoek heeft laten zien wat het model verwachtte. Dat betekent dat omwonenden, die dicht bij het bedrijf woonden hogere bloedwaarden PFOA hadden. Het slechte nieuws is dat we niet weten of de niveau’s veilig zijn of niet.” Helaas kon niet worden gezegd, bij welk niveau gezondheidseffecten optreden.
Gevolgen
Volgens Lebret zijn er wel effecten uit het literatuuronderzoek af te leiden. “Zoals effecten op bepaalde leverenzymen, geboortegewicht of cholesterolniveau. Er kunnen bij hogere niveau’s ernstigere effecten optreden volgens enkele studies, zoals nier- en teelbalkanker. De kans op die aandoeningen is heel klein.” De hoogste waarden zijn gemeten in het gebied direct in de omgeving van het chemiebedrijf Chemours / DuPont. Er is uitsluitend bloed onderzocht van omwonenden. Werk(te) je bij het chemiebedrijf, dan werd je uitgesloten van het onderzoek. Lebret: “Het ging om bloedonderzoek van omwonenden. Dat was de opdracht.” Er zijn nog veel vragen rond PFOA, zo werd duidelijk. Het RIVM noemde bijvoorbeeld wat de invloed is bij het gebruik van sprays door mensen, in blusmiddelen, vloerbedekking of misschien bouwt PFOA in het bloed bij sommige mensen sneller af.
Groenten nog eten?
Een man die een PFOA-waarde had van 93 zwom regelmatig in de rivier en verbouwde groenten op zijn tuin. Hij zwom in zomer 1992 tot heden tot een daling van de temperatuur van tien graden. Volgens Lebret zijn er geen gegevens bekend dat zwemmen in de rivier en emissie PFOA in het water gevolgen heeft voor mensen. Mensen klaagden ook over het beperkte onderzoek. Een inwoner van Dordrecht verhaalde over zijn tijd vroeger. Toen ze schoolmelk kregen van koeien uit het gebied. Ook stelde een medewerker van HVC de vraag, waarom werknemers uit de buurt van de fabriek niet zijn onderzocht. “Bewust zijn werknemers buiten het onderzoek gehouden”, sprak Lebret, die nogmaals verwees naar de opdracht. “Hoe is het met mijn moestuin”, vroeg een bewoner. Lebret: “Wij hebben een bloedonderzoek naar mensen gedaan en geen bodemonderzoek.”
Bloedonderzoek
Is ook onderzocht hoe groot het kankerpercentage is in vergelijking met andere gemeenten? De Dienst Gezondheid en Jeugd deed daar eerder onderzoek naar en constateerde volgens Lebret geen afwijkingen. Mensen wilden ook weten of ze alsnog hun bloed konden laten testen, want een inwoonster was niet uitgenodigd. Volgens wethouder Hanny Visser zou een huisarts haar kunnen doorverwijzen. Verder is vorige week een motie aangenomen in de Tweede Kamer voor een breder bloedonderzoek. Er werd een beroep gedaan op het sluiten van het chemiebedrijf. De avond werd bijgewoond door de directie van Chemours / DuPont, bestuurders en medewerkers van instanties als RIVM en de Dienst Gezondheid en Jeugd.
Men drinkt een glas.
Men doet een plas.
En alles blijft zoals het was.
Beste mensen,
Men drinkt een glas,
Men doet een plas,
En alles blijft zoals het was.