Nieuwe brandweerkazerne komt definitief op locatie oud politiebureau

SLIEDRECHT – Op de locatie van het voormalige politiebureau aan Rijnstraat 315 komt de nieuwe brandweerkazerne. De gemeenteraad ging daarmee dinsdagavond 26 maart 2024 unaniem akkoord. Het krediet voor de realisatie van de brandweerkazerne en bijbehorende trainingsbaan (PPMO) is door de raad vastgesteld.

De nieuwe brandweerkazerne wordt volgens de gemeente Sliedrecht een ‘schitterende, mooie en duurzame locatie’. “Waar collega’s zich thuis voelen en van waaruit we hulpvragen van de inwoners van Sliedrecht en omgeving beantwoorden. Daarnaast wordt de kazerne voorzien van de testbaan waar alle brandweermensen uit onze veiligheidsregio hun periodieke gezondheids- en fitheidstest mogen doen”, bericht de gemeente woensdagavond 27 maart 2024. (Artist impression Van Es architecten))

Tekst gaat verder onder artist impression (Van Es architecten).

Eind februari 2024 hebben de tien regio burgemeesters – die het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) vormen – tijdens hun reguliere vergadering al ingestemd met de plannen voor nieuwbouw van de brandweerkazerne in Sliedrecht. Caren Frentz, regionaal commandant en algemeen directeur van de VRZHZ: “Ik ben verheugd met de realisatie van onze nieuwe brandweerkazerne. Dat verdienen onze brandweermensen. Zij staan dag en nacht klaar voor de gemeenschap. Ze werken met het beste gereedschap en straks met een nieuw onderkomen. Het is niet alleen een gebouw voor veel collega’s. Het is ook een plaats voor samenzijn, samen leren en ontwikkelen, een plek waar ze kennis op doen om ons belangrijke vak bij te houden. 

Samenspraak
De gemeenteraad heeft met het vaststellen van het krediet ook ingestemd met het verzoek van de VRZHZ om de brandweerkazerne te bouwen. Na de bouw neemt de VRZHZ de kazerne tegen kostprijs over zoals dat ook in  Klaaswaal, Papendrecht en Dordrecht is gebeurd. De samenwerking tussen de gemeente en de VRZHZ voor de nieuwe kazerne begon al in 2021 met de selectie van een nieuwe locatie. Vanaf het eerste ontwerp zijn ook de brandweervrijwilligers van Sliedrecht betrokken. Samen met de gemeente is door architect Van Es uit Sliedrecht een ontwerp opgesteld dat voldoet aan de praktische wensen van de VRZHZ.

Verbetering
Daarnaast is het ontwerp ook in hoge mate circulair: Voor een groot deel wordt er gebruik gemaakt van het bestaande gebouw van het oude politiebureau. Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Gemeentelijk Vastgoed: “Dit plan is een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Door de bouw van de nieuwe brandweerkazerne wordt de aanrijdtijd voor een groot deel van Sliedrecht korter, de vrijwilligers krijgen na bijna 70 jaar een nieuwe kazerne en op de locatie van de oude kazerne kunnen we op termijn woningen bouwen voor onze inwoners.”

Ondertekening 
Dinsdagavond 2 april 2024 wordt de realisatieovereenkomst tussen de VRZHZ en de gemeente Sliedrecht in de brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat ondertekend. Voor de oefenavond van de vrijwillige Brandweer zetten wethouder Roelant Bijderwieden en Caren Frentz, directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, hun handtekening waarmee het realisatiefase officieel kan worden gestart. Na de aanbesteding begint de bouw. Dat zal naar verwachting begin 2025 zijn.

5 gedachten over “Nieuwe brandweerkazerne komt definitief op locatie oud politiebureau”

 1. Lijkt inderdaad niet een handige plek voor een uitrukkende brandweer maar dat zullen de experts ongetwijfeld beter weten. Wat me opvalt is dat tussenzinnetje: dan kunnen we op de huidige plek van de brandweer bouwen. Ik dacht dat de klankbordgroep daarover nog in overleg was met de gemeente. Maar het besluit is dus al genomen?

  Ik meen te weten dat men in de buurt eerder dacht aan een cultuurcentrum waar bijvoorbeeld CCS en LEEF e.d. een plek zouden kunnen krijgen omdat die straks ook moeten wijken voor de nieuwbouw elders. Gewoon, om nog een beetje cultuur te behouden met daarbij een beetje groen in deze stenen omgeving met een kinderspeelplaats. Bovendien behouden dan ook nog een markant gebouw.

  Mocht het toch bouwen worden dan hierbij een vriendelijk doch dringend verzoek: de parkeernorm (voor het centrum) handhaven van minimaal 2.0 omdat het plein door zowel de Kerkbuurt als door drie grote kerken wordt gebruikt en waar, als besluit van de gemeente, ook bedrijfsbusjes mogen parkeren en de achterliggende straten, vaak met twee auto’s, er ook gebruik van maken.

  Ik hoop dat men zich aan die norm zal houden en niet, plotseling, een nieuwe norm uit de hoge hoed haalt waardoor er een echt parkeerprobleem ontstaat. Of men moet de kerkgangers en de Kerkbuurtbezoekers gewoon verzoeken op de fiets te komen zoals men dat ook bij zwembaden doet en de bedrijfsbusjes naar elders verwijst.

  Ik ben, gezien de discussie over het zwembad en het park, bang dat men ook hier slim en overdacht de norm aanpast aan het eigen plan. En dat de Raad dat zonder vragen accepteert. We gaan het zien.

 2. Hoe gaan we dat verbinden met de rest van de infrastructuur ? Door de wijk lijkt mij niet zo handig , en om het kruispunt met de stationsweg helemaal weer op de schop te gooien is denk ik nog duurder dan de bouw van de kazerne, ook is het voor de vrijwillige brandweerlieden ook niet eenvoudiger/sneller om naar de kazerne te komen . Dus de aanrijtijden worden dus zeker groter als bij de huidige locatie, die ook niet ideaal is .

 3. dom vraag mogenlijk mij is vertelt de brandweer commendant en wat anderen woonde in de toren naast de kazerne nu ook ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld