Nieuw onderzoek gevolgen uitstoot Chemours / DuPont

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Op initiatief van de provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu  en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht, de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid en de Dienst Gezondheid & Jeugd heeft maandag 7 augustus 2017 een gesprek plaatsgevonden tussen RIVM en VU. Er komt een nieuw onderzoek.

De betrokken partijen willen snel duidelijkheid voor omwonenden onder meer over het wel of niet kunnen eten van groenten en fruit rond een straal van maximaal drie kilometer rond de chemiefabrieken van Chemours en DuPont. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Genoemde overheden waren daarbij vertegenwoordigd. In het gesprek zijn RIVM en VU zijn de partijen tot de conclusies gekomen dat het onderzoek van de VU was gericht op het aantonen van PFOA en GenX in het milieu en verkennend in opzet. Er zijn geen groenten en fruit onderzocht.

Onderzoeksvoorstel
De VU en het RIVM zijn beide van mening dat op basis van de metingen uit het onderzoek van de VU geen conclusies kunnen worden getrokken over gezondheidsrisico’s bij het eten van fruit en groente uit eigen volkstuin in de omgeving van DuPont/Chemours. Nader onderzoek zou hier meer duidelijkheid in kunnen verschaffen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht volgen het advies van het RIVM. Met een navervolgonderzoek ar het GenX- en PFOA-gehalte in fruit en groente uit eigen tuin, willen de overheden mogelijke zorg en resterende onduidelijkheid bij omwonenden wegnemen. Het RIVM is daarom gevraagd om binnen enkele weken een onderzoeksvoorstel te maken.

Verwarring wegnemen
Aanleiding voor het gesprek was het verkennend onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het gehalte PFOA en GenX in gras en bladeren in de omgeving van het bedrijf Chemours. Daarna is onduidelijkheid ontstaan over de veiligheid van het eten van groenten en fruit uit eigen tuin. De betrokken overheden betreuren het dat bewoners door tegenstrijdige berichtgeving in verwarring zijn gebracht over de risico’s daarvan. Wethouder Hanny Visser (PRO Sliedrecht) van Milieu / Chemours: “Het vervolgonderzoek van het RIVM is belangrijk. Er moet snel duidelijkheid komen om zorg weg te ne¬men. Niet alleen voor nu, maar ook de toekomstige veiligheid moet worden gewaarborgd. Uitstoot van gevaarlijke stoffen door lucht en in water moet worden voorkomen. Als je nu weet dat GenX in de toekomst een risico is, dan moet je lozing nu stoppen!” 

9 gedachten over “Nieuw onderzoek gevolgen uitstoot Chemours / DuPont”

  1. brwk, dat zijn ruige uitspraken.
    Noem eens man en paard.
    Wat is er verzwegen in Pernis?
    En hoe kom je aan deze informatie?
    Of schrijf je maar wat?

  2. Dat is appels met peren vergelijken. Onderzoek gaat over 2 stoffen waarvan er 1 niet meer gebruikt wordt. De deskundigheid van de VU is ook niet alles.

  3. Dus omdat wij zonnepanelen willen, moeten we ons maar laten vergiftigen?
    Beetje rare gang van zaken vindt u ook niet?

  4. Fabriek dicht.
    Kijk maar naan Pernis!
    Alles wordt verzwegen en dat is omdat er geld mee gemoeid is.

  5. Het gaat hopelijk net zo als met de Afvalberging Derde Merwedehaven. Toen de Werkgroep Derde Merwedehaven begon werden we niet serieus genomen. Niet door gemeenten, provincie enz. We verloren alle beroeps- en bezwaarschriften. Alleen de pers steunde ons. Maar na ruim 10 jaar ging hij toch dicht. Toen wij tegen DuPont begonnen dreigde ze onze werkgroep met een proces. Inmiddels zijn gemeenten en provincie actief. Bij het RIVM is het altijd beneden de norm, maar krijgt ook deskundig tegen gas. De Tweede Kamer bemoeit zich ermee. De pers blijft er bovenop zitten, Dupont/Chemours moet zijn knopen gaan tellen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld