Nauwelijks raapzaad in bermen langs Sportlaan; volgens kenners gunstig teken

SLIEDRECHT – Ze kleuren ieder jaar vrolijk geel door raapzaad. De bermen langs de Sportlaan. Nu niet en er is nog niet gemaaid. Is dat een gunstig teken? Veel is er toch niet veranderd. Mogelijk wel de manier van maaien.

Deze foto maakten we zaterdagmorgen 13 april 2024. Raapzaad wordt door insecten hogelijk gewaardeerd. Toch is de aanwezigheid van de plant meestal geen goed teken. Raapzaad groeit vooral in soortenarme, geklepelde bermen. Na de bloei van Raapzaad valt hier voor insecten weinig meer te halen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Raapzaad groeit vooral in bermen op voedselrijke, verstoorde bodems. De grond is er vaak ‘geklepeld’, een maaivorm waarbij de vegetatie wordt gehakseld en de plantenresten niet afgevoerd worden maar in de berm blijven liggen. De voedselrijkdom in de bodem neemt daardoor toe, de vegetatie verruigt en met enige regelmaat wordt de bodem ook nog eens beschadigd. Prima omstandigheden voor grote brandnetel, fluitenkruid en … raapzaad, maar voor veel andere flora en fauna funest.

Tekst gaat verder onder foto. Deze foto toont de berm van de Sportlaan enkele jaren geleden. Een mooi gezicht, maar voor de natuur van mindere kwaliteit. (© Archieffoto Peter Donk / Dronetv.nl)

Verdwijnen
Switch je van klepelen naar een meer ecologische vorm van bermbeheer, door bijvoorbeeld na het maaien het maaisel af te voeren, dan zullen raapzaad en andere dominante ruigtekruiden geleidelijk verdwijnen. Daardoor maken ze plaats voor een meer gevarieerde vegetatie en de daarbij horende fauna. En dus is het mogelijk een heel gunstig teken dat we nu minder dan andere jaren raapzaad langs de Sportlaan zien staan.

8 gedachten over “Nauwelijks raapzaad in bermen langs Sportlaan; volgens kenners gunstig teken”

 1. @sliedrecht24,

  Het “hoogheemraadschap” heet hier Waterschap Rivierenland.
  De wegen, en de bermen, buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen worden in de Alblasserwaard beheerd door Waterschap Rivierenland.

 2. @Sldr24, helemaal gelijk die bedoel ik.
  Het hangt eigenlijk een beetje af, als het buiten de bebouwde kom is, doen hun het en als het binnen is, is het werk van de gemeente.

 3. Maar het Raapzaad daar wordt nooit voor veevoeder gebruikt. En wetenschappers in welke vorm ook, spreken elkaar altijd tegen!.

 4. Dit is heel ernstig.
  Koolzaad/raapzaad is het gele goud.
  Het is rijk aan onverzadigd vet, wordt veel gebruikt als krachtvoer voor vee, het is een alternatief voor geïmporteerde soja en wordt veel in de akkerbouw gebruikt.
  Volgens lto is het goed voor de biodiversiteit in de bodem.
  Waarom wegmaaien?
  Is het de bedoeling om deze grond vast bouwrijp te maken?
  Wat is hier aan de hand?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld