Nationaal Baggermuseum trekt volle filmzalen

SLIEDRECHT – Met een ochtend- en middagfilmprogramma weet het Nationaal Baggermuseum zaterdag 3 februari 2018 velen naar de Molendijk te halen. Thema is de Watersnood van februari 1953 en de Deltawerken. 

Deze foto is gemaakt bij het ochtendfilmprogramma. Er zijn onder andere beelden te zien van de Watersnoodramp zelf, maar ook de aanleg van de Haringvlietdam, de stormvloedkering in de Oosterschelde en de natte werken voor de Maeslantkering komen aan de orde. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Verschillende mensen combineerden het bezoek samen met een kijkje nemen in het Sliedrechts Museum. Daar is de tentoonstelling ‘Watersnood in Sliedrecht’ te zien.Het filmprogramma wordt zaterdag vanaf 14.00 uur nogmaals vertoond. Het Nationaal Baggermuseum toont o.a. Deltawerken De Haringvlietdam, Het Achtste Wereldwonder, aanleg Stormvloedkering Oosterschelde en De Natte Werken voor de Maeslandtkering.

Geschiedenis
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stond ten noorden van Schotland een storm met orkaankracht. Een zware storm die over de volle lengte van de Noordzee het water opstuwde tot recordhoogte richting de Nederlandse kust. De dijken in het Deltagebied begaven het en op veel plaatsen in Zeeland, West Brabant, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van de Hoekse Waard, IJsselmonde, de Alblasserwaard en de Biesbosch, liepen onder water. Een ramp waarbij 1836 mensen om leven kwamen en ruim 100.000 mensen hun huis en bezittingen verloren. In één nacht veranderde 165.000 hectare land in een rampgebied bedekt door de zee. Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers. Op zee verloren bij schikbreuken velen het leven. In Nederland werd de Deltacommissie geïnstalleerd en het Deltaplan werd Delta Wet. De wederopbouw en de totstandkoming van de Deltawerken brachten economische vooruitgang.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld