Japans restaurant Oishi Fusion

Motie Bloedproef wordt uitgevoerd

SLIEDRECHT – De fractie van SGP-ChristenUnie is geen voorstander van individueel bloedonderzoek en de partij ging dinsdagavond 14 februari 2017 niet akkoord met de uitvoeringsregeling motie Bloedproef. Een motie kwam van PvdA, PRO Sliedrecht en het CDA. Het voorstel werd aangenomen met tien stemmen voor en acht tegen. SGP-ChristenUnie en VVD stemden tegen. 

Raadslid Peter de Borst – met protestshirt aan tegen Chemours / DuPont – dinsdagavond aan het woord tijdens de besluitvormende raadsvergadering. (Foto Sliedrecht24)

Raadslid Jan Visser: “Naar onze mening wordt een besluit genomen op gevoel. Terwijl de bloedwaarde in deze test een nietszeggend getal is. Het is goed een lopend onderzoek af te wachten (RIVM-red.). Wij zijn bezorgd en zien met spanning uit naar het resultaat. Een meerderheid van de raad wil daar kennelijk niet op wachten. Maar niet zonder de kantekening die deskundigen maken over het nut.” De keus lijkt volgens Visser al gemaakt. Visser: “Het is verstandig het besluit nu uit te stellen. Dat biedt de kans uitgebreider onderzoek te doen. Wat houdt de indieners van de motie tegen?”

Bloedwaarde
PRO Sliedrecht kwam daarna aan het woord. Fractievoorzitter Timo Pauw (PRO Sliedrecht) maakt zelf deel uit van het RIVM-onderzoek. Hij behoorde tot de deelnemers van de steekproef. Pauw wilde weten of Visser twijfelde aan de deskundigheid van de huisarts. “Dat weet ik niet. De bloedwaarde die je krijgt, heb je niets aan”, aldus Visser. Pauw deelde die mening. “Het gaat om de opstapeling die wel een waarde heeft”, sprak Pauw. Visser: “Ik ga af op de informatie van deskundigen.” Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht): “Bedoelde u de deskundigen van RIVM?” Visser: “De vergelijking met Amerika is niet te vergelijken met Nederland.” Visser bleef zijn zinnen rond de bloedwaarde herhalen. Fractievoorzitter Ton Spek (CDA): “U zegt stel het uit en de informatiebrief wil ik vooraf lezen?” Visser: “Dat zijn inderdaad twee dingen die ik gezegd heb.”

Geen lieve praatjes
De PvdA blijft bij het standpunt. “Iedereen die woonachtig is of was, heeft het recht het te weten. Spijtig te constateren dat er fracties zijn die er anders over denken.” Van Rees drong bij het college aan de kosten voor het onderzoek motie Bloedproef om de kosten bij chemiebedrijf Chemours / DuPont neer te leggen. Hij verzocht dit door middel van een persbericht aan de redactie van de lokale en landelijke pers te delen. Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht): “Reken maar …,  lieve praatjes, zetten geen zoden aan de dijk. De sterke focus van provincie en gemeente is hard nodig. Een uitgebreid nader onderzoek naar GenX is nodig. We moeten zeer alert zijn en niet op afgaan op één onderzoek van het RIVM.” De Borst citeerde uit de ingezonden brief van prof. Jacob de Boer geplaatst op Sliedrecht24. 

‘Vervuiler betaalt’
SGP-ChristenUnie raadslid Cees Paas: “Waarom zo’n haast? Haast voor de bühne?” De Borst: “Deze mensen hebben niet een paar weken een zorg, al veel langer.” Raadslid Jenifer Lanser (PvdA): “Iedereen bepaalt zelf of je mee doet.” De Borst: “Het is niet verplicht. Wij luisteren naar de inwoners. Op de lange baan schuiven is al veel te lang gebeurd. We hopen dat een ruime meerderheid van de raad zal instemmen.” De Borst drong na de schikking in Amerika dat het chemiebedrijf nu ook in Nederland schikt. Hij pleitte ervoor dat de wethouder ‘het gevecht’ aangaat dat de vervuiler moet betalen voor het onderzoek. Wethouder Hanny Visser (PRO Sliedrecht) met in portefeuille Chemours / DuPont zegt dat de stukken gereed liggen voor de media, huisartsen en de website van de gemeente. Ook gaat de gemeente adverteren rond de motie Bloedproef. “Dat zal een opvallende tekst zijn”, aldus Visser. Het college wil de rekening neerleggen uiteindelijk op het bordje van Chemours / DuPont te leggen. “En daar bestuurlijk overleg over te hebben. Het college laat zich niet zo maar uit het veld slaan.” 

Hoofdelijke stemming
“Wat wij erg jammer vinden dat we niet de wijsheid en rust kunnen bewaren als raad op de uitkomst van het onderzoek. Verstandig om te wachten! Als het daarna nodig is, staan we heel graag vooraan. Met het belang van onze inwoners voorop”, aldus Visser. Raadslid Roelant Bijderwieden (VVD) legde een stemverklaring af: “We wachten graag ook eerste het onderzoek van het RIVM”. Raadslid De Borst vroeg een hoofdelijke stemming aan. “Ik wil bevestigd zien dat ik het alleen voor de bühne doe en daarom wil ik dit”, riep raadslid De Borst. Van Rees: “Door de SGP-ChristenUnie is ons domheid verweten. Laten we dan hoofdelijke stemming doen.” Jan Visser ontkende over ‘domheid’ te hebben gesproken. De motie werd aangenomen.

1 gedachte over “Motie Bloedproef wordt uitgevoerd”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld