Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Molendijk wordt voorzien van duurzame, Hoogbloklandse asfaltlaag

SLIEDRECHT – Wegenbouwbedrijf KWS Infra brengt zaterdag 12 september 2020 de toplaag aan op de Molendijk. De toplaag is een duurzame asfaltlaag van 40% gerecycled asfalt. Voor de gemeente Sliedrecht een primeur, want niet eerder werd zo’n duurzaam asfaltmengsel toegepast. Verwacht wordt dat het werk zaterdag in de loop van de avond klaar is, maar het kan ook nog uitlopen tot middernacht.

Dit is ter hoogte van ABB. In opdracht van de gemeente Sliedrecht is KWS Infra begin dit jaar gestart met de reconstructie van Baanhoek-Oost en Molendijk-West. Op de Molendijk-West en Baanhoek-Oost komt nu een 450 meter lange duurzame asfaltlaag. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Het asfaltmengsel steen- of splitmastiekasfalt (SMA) is toegepast met gebruik van 40% gerecycled asfalt. Een bijzonder mengsel, want vanwege de specifieke eisen aan SMA is het niet zo eenvoudig om gerecycled asfalt toe te passen.

Tekst gaat verder onder tweet.

Samenstelling
Het duurzame asfaltmengsel van KWS wordt geproduceerd in de asfaltcentrale APH in Hoogblokland. Door 40% gerecycled asfalt in SMA toe te passen, bespaart KWS tijdens de productie van het asfaltmengsel 15% op de CO₂ uitstoot ten opzichte van regulier SMA zonder recycling. Ook is 40% minder nieuwe grondstoffen nodig. Vanwege de specifieke eisen aan zowel de samenstelling als de korrelverdeling voor het SMA-mengsel was het tot voor kort lastig om asfaltgranulaat toe te passen. Door onder andere de oude SMA-deklaag apart te frezen en op te slaan kan het SMA nu hoogwaardig worden gerecycled. Deze horizontale recycling vraagt echter niet alleen aanpassingen in de werkzaamheden, maar ook in de logistiek en asfaltproductie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld