Mogelijk veel groter AZC; H’veld-G’dam wil meedoen en naar 360 plaatsen

door Peter Donk
SLIEDRECHT / HARDINXVELD-GIESSENDAM – Sliedrecht krijgt mogelijk een veel groter asielzoekerscentrum (AZC). De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil namelijk onderzoeken of het AZC dat Sliedrecht wil laten bouwen, 110 extra plaatsen kan krijgen. “De twee gemeenten kunnen daarbij de lasten verdelen”, volgens het College van B & W van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Sliedrecht wilde al 250 mensen opvangen. Dat worden er dan 360.

Het AZC komt in de hoek Kweldamweg / Zwijnskade, vlakbij de gemeentegrens met Hardinxveld-Giessendam. De bedoeling is dat het AZC eind 2025 klaar is. (Foto gemeente Sliedrecht)

Bij een groter AZC kan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers meer voorzieningen bieden. Hardinxveld-Giessendam wil met Sliedrecht afspraken maken over het verdelen van de kosten voor zorg, onderwijs en veiligheid. Gemeenten krijgen daarvoor een vergoeding van het Rijk.

Verantwoordelijkheid
De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil hiermee haar verantwoordelijkheid nemen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het landelijke vraagstuk van asielopvang. “De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep van de gemeenten Westerwolde en Cranendonck, waar de aanmeldcentra (Ter Apel en Budel) overvol zijn. Ook past het besluit binnen de regionale afspraken. Tenslotte is Hardinxveld-Giessendam volgens de spreidingswet verplicht om asielzoekers op te vangen”, schrijft de gemeente dinsdagmiddag 18 juni 2024

In gesprek
De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam koos uit vier opties unaniem voor het scenario samenwerking met Sliedrecht. Hardinxveld-Giessendam wil gezamenlijk AZC. De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam wil bij de opvang van asielzoekers nauw samenwerken met de gemeente Sliedrecht. Het college van Hardinxveld-Giessendam hebben hun collega’s in Sliedrecht gevraagd om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Hardinxveld-Giessendam is afhankelijk van de medewerking van Sliedrecht. Hardinxveld-Giessendam wil graag in november 2024 een uitgewerkt plan hebben.

Reactie
Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen reageerde dinsdagavond op bovenstaande berichtgeving in de gemeenteraad. Hij herinnerde aan de afspraak van 250 mensen en wil bij de raad terugkomen als dat anders wordt. Verder refereerde hij er nog eens extra aan dat er nog gesproken moet worden met de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Vanuit de gemeenteraad kwam de vraag aan Spek om naar de bevolking toe te communiceren als er duidelijkheid is. Spek beloofde dat te doen via deze online krant. 

14 gedachten over “Mogelijk veel groter AZC; H’veld-G’dam wil meedoen en naar 360 plaatsen”

 1. Wethouder in Hardinxveld denkt na en is slimmer.
  Sliedrecht de lasten.
  Hier heel graag op de voorgrond en veel bla bla.

 2. dan gaat hij terug naar de raad….. en dan? Iedereen verontwaardig, teleurgesteld en misschien wel boos, praten, praten, praten en stemmen. Zie daar, 360 plaatsen….

 3. Verbaasd om te lezen dat er mogelijk nog meer asielzoekers geplaats gaan worden. Hiervoor is geen draagvlak. Er is vorig jaar een handtekening actie gestart namens de bewoners van Hardinxveld-giessendam en Sliedrecht. Veel mensen hebben hun handtekening geplaats tegen het AZC. 360 asielzoekers is echt teveel. Ik werk zelf in een instelling met 62 bewoners. Dit is al een hele opgave om alles in het gereel te houden .Laat staan een locatie met 250 of zelfs 360 mensen met een andere cultuur. Onverantwoord om dit in onze gemeente op te starten. Waarom wordt er niet geluisterd naar de wens van de meeste bewoners. De spreidingswet is weer ongedaan gemaakt dus een AZC in Sliedrecht/ Hardinxveld-giessendam is niet meer verplicht.

 4. Waarom wordt er ons een AZC door de strot gedrukt niemand zit er op te wachten. Je hebt er alleen maar grote ellende van, deze cultuur hoort hier niet. En dan nog, de spreidingswet is vervallen dus er is geen AZC meer nodig. Gelukkig is het gluiperige Rutte kabinet van de baan hij gaat nu voor het grote geld over onze rug met als doel onnozele Timmermans. Maar dit alles had niet nodig geweest als Meneer Spek met zijn hersenspinsels naar een psychiater was gegaan.en geluisterd had naar de inwoners.

 5. Voor alle mensen die nogal hameren op belofte van max 250 mensen; niks in het leven is in beton gegoten. Er is ook altijd nog zo iets als voortschrijdend inzicht. En wat is er mis met elkaar versterken door samen te werken? Ik geloof niet dat er opeens zoveel draagvlak extra is als beide gemeenten elk strak op de grens hun eigen AZC bouwen. Liever één strak georganiseerde grotere locatie met alle voorzieningen dan meerdere los van elkaar. Die tezamen wellicht nog groter zijn.

 6. Geen enkele gemeente is meer verplicht zgn . asielzoekers op te vangen . Alleen fans van de oude regering Rutte doen dat nog. Spreidingswet is vervallen !

 7. Politici worden geacht te weten hoe maatschappelijke onrust werkt. Asiel is daar een onderwerp van die de samenleving laat schuren en scheuren.
  Het verbreken van een belofte is toch wel zeer onverstandig ten op zichte van het draagvlak in de samenleving.
  250 is geen 360.

 8. Aart en Kees jullie hebben in deze meer dan recht van spreken. Het mag en moet blijkbaar met regelmaat gezegd worden hoe de zaken er werkelijk voor staan. Vele jaren geleden maakte een oud collega van ondergetekende bij zijn afscheid de opmerking: politiek is een mooi woord voor een vuil spel. En dat is waar. Natuurlijk zijn er altijd lieden zoals ook hier die blijkbaar fan of supporter zijn van Dhr Spek en zijn ploeg. Misleiding is een kwalijke zaak t.o.v. de burger. Dit zei gezegd.

 9. Beste Kees Visser. Echt niet meer dan 250 op de locaties is toch echt minder dan twee x 180

 10. Van een burger wordt verwacht zich netjes, correct en integer te gedragen. Er wordt ook verwacht dat je alle belastingen e.d. netjes betaald.
  Zoniet dan weten de instanties je te vinden

  Als een wethouder liegt en bedreigt, dat kan kennelijk allemaal zinder gevolgen.

  Ik krijg echt begrip voor het feit dat er geen interesse, vertrouwen meer is in deze wethouder. Met als gevolg dat de gehele gemeenteraad en burgemeester van Sliedrecht hier op aangekeken worden.
  Dat de polarisatie toeneemt hoeft geen onder bouwing.

 11. Ik zie het probleem van een gezamenlijk en groter AZC niet. Sterker nog, als alles evenredig wordt verdeeld, dan nemen beide gemeenten onder aan de streep ieder 180 asielzoekers op. En houdt wethouder Spek dus woord. Tis maar net hoe je het bekijkt 😉

 12. “De Sliedrechtse wethouder wist eind mei te vertellen dat buurgemeente Hardinxveld daar in principe wel oren naar had, maar bezwoer toen nog dat de opvanglocaties toch echt niet meer dan 250 bedden zou tellen. “.Meneer Spek…. Hou je aan je bezwering !

 13. Verrassend!! Doen alsof je gek bent als je je zorgen uit. En zie hier…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld