Minister De Jonge enthousiast: ‘Sliedrecht mag bouwen in polder’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT – Minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat Sliedrecht vaart maakt met een concreet bestemmingsplan voor bouwen in Sliedrecht-Noord. “Sliedrecht mag bouwen in de polder”, bevestigde de minister dinsdagavond 6 december 2022 in een gesprek met online krant Sliedrecht24. 

Journalist Peter Donk van online krant Sliedrecht24 in gesprek met minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

De Jonge beantwoordde dinsdagavond concrete vragen over bouwen in Sliedrecht-Noord. Voor De Jonge telt een goede infrastructuur naar de polder. Half november 2022 kwam de toezegging van het rijk voor geld om deze aan te gaan leggen. “Sliedrecht mag uiteindelijk 2500 woningen bouwen in de polder. De gemeente is daar al over geïnformeerd”, vertelde De Jonge dinsdagavond in Hardinxveld-Giessendam, waar hij één van de sprekers was tijdens een kwartaalbijeenkomst over bouwen in de regio, georganiseerd door Smart Delta Drechtsteden. Volgens de bewindsman staat daarvoor niets meer in de weg.

Tekst gaat verder onder foto.

Wethouder Ton Spek, die ook met minister De Jonge sprak, is enthousiast en zegt ‘aan de slag’ te gaan. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Concreet
De Jonge verwees door naar wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen van de gemeente Sliedrecht. Volgens De Jonge moet Spek met een concreet plan komen. Spek reageerde voorzichtig op het positieve geluid van de minister, omdat hij nog met gedeputeerde Anne Koning (PvdA) van Wonen en Ruimtelijke Ordening om de tafel moet. Maar je zou ook kunnen zeggen dat ministeriële verantwoordelijkheid (en het uitspreken) boven die van de bestuurder, de gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland gaat. Bouwen in de polder was nog nooit zo concreet geformuleerd als door minister De Jonge, die eerder dinsdagavond bovendien Sliedrecht noemde in zijn speech. Wanneer gebouwd mag worden, kon De Jonge niet zeggen, daarvoor verwees hij opnieuw naar de gemeente Sliedrecht. De Jonge wil duidelijk vaart maken.

17 gedachten over “Minister De Jonge enthousiast: ‘Sliedrecht mag bouwen in polder’”

 1. “Tja, zo kan je alles fout framen, heer Venis. De minister heeft ongetwijfeld gerefereerd aan de totale Sliedrechtse ambitie in Koers2030 van het realiseren van 2.500 woningen tot 2040….”, schrijft meneer Goverde. Nou heb ik altijd begrepen, ook van de redactie van Sliedrecht24, dat als iemand wordt aangehaald en de aanhaling tussen aanhalingstekens staat het een letterlijk citaat is.
  Misschien moet de minister dan voor hij iets zegt, zich goed laten informeren?

 2. Ik denk dat Marcel Meijwaard mijn laatste alinea over “tevredenheid” niet goed heeft begrepen. Deze toevoeging is sarcastisch bedoeld, juist omdat te weinig aandacht wordt geschonken aan het bouwen van sociale huurwoningen en woningen voor ouderen. In een eerder artikel hebben leden van het college zelf aangegeven dat in sliedrecht iedereen die zij gesproken hebben in het algemeen heel tevreden is, vandaar.

  Geen aandacht voor voldoende sociale huurwoningen en woningen voor ouderen is juist de verantwoording van het college en de raad in Sliedrecht.

 3. Waar staat dat de Sliedrechtse jongeren voorrang krijgen op een huis?

  Waar staat dat er extra scholen moeten komen met leraren?
  Een groter politiebureau?

  Een parkeergarage onder onze supermarkten?

  Extra opvang kinderen?

  Hoeveel bomen tegen de fijnstof?

 4. Wat een onzin van Goedhart, er zijn juist geen sociale huurwoning te krijgen in Sliedrecht. Ik woon hier mijn hele leven al mijn kinderen kunnen niet in Sliedrecht wonen, omdat er geen betaalbare woning is, gekker nog deze worden afgebroken. Er worden huizen gebouwd, zodat mensen uit de steden de huizen opkopen, Sliedrechters kunnen hier niet meer wonen. Ik vind dat er gemakkelijk nog een aantal 10 hoog flats gebouwd kunnen worden. De hoogte in. Genoeg ruimte! Dit wordt vooral door PRO Sliedrecht tegengehouden. Sliedrecht staat in de partij naam, maar staat ver weg van Sliedrecht!

 5. Tja, iedereen heeft de wijsheid in pacht tenslotte. Goverde geeft er zijn mening over. Je vraagt je wel eens af wie er op de goede weg zit. Woningen zijn nodig. Geen gekietel van wethouders, ministers en dergelijke waarvan ik mij in alle realiteit afvraag of enige kennis op dit gebied aanwezig is. Gezond verstand en zelfverheerlijking. Waar ligt de grens en wat willen de inwoners? Er is een middenweg. Alleen heb ik het idee dat er door het eigenbelang van een aantal partijen niet meer over valt te praten. Ik lees een bericht van Gerrit Venis over Sywert van L. Het lijkt mij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat hier een aantal partijen van profiteren over de rug van de inwoners. Sywertjes in het college?

 6. Bereikbaarheid is nu al slecht.
  Thorbeckelaan dicht, gedeelte Deltalaan staat vanaf Kerkstraat vast.
  Wethouder Ton spek is er verantwoordelijk voor.
  Geen handhaving of politie.
  Straks geen politiebureau meer.

 7. Kan de Jonge makkelijk zeggen,hij woont hier niet.
  Er is nu al geen doorkomen aan op de A15…

 8. Tja, zo kan je alles fout framen, heer Venis. De minister heeft ongetwijfeld gerefereerd aan de totale Sliedrechtse ambitie in Koers2030 van het realiseren van 2.500 woningen tot 2040, waarvan dus pakweg 1.500 in Sliedrecht-Noord, hetgeen ook consequent wordt uitgedragen door (de meerderheid van) de raad en het college. Sliedrecht krijgt daarmee naast de gewenste uitbreiding ook eindelijk een mooie overgang van bebouwing naar de polders cq Het Groene Hart, dat tussen Leiden en Utrecht en tot aan Amsterdam een groot gebied is en blijft. Nieuwe woonkansen voor huidige en toekomstige Sliedrechters, hoe mooi is het dat de hoogste beleidsbaas op het gebied van volkshuisvesting zich hierover uitspreekt en zich er voor inzet.

 9. We weten één ding zeker, wat Hugo de Jonge wil, gebeurt nooit. Dat is al zes jaar zo.

 10. Dat is nog eens een cadeautje van de vriend van Sywert van L.
  Waar in het ambitiedocument van de gemeente Sliedrecht nog wordt gesproken van een totaal van ongeveer 1.500 woningen (pag. 61) is de minister al toe aan 2.500 woningen.
  Al al eerder twijfelde aan de “harde” grens van de Middelwetering in het bestemmingsplan “”
  Sliedrecht Buiten” en dat kan niet anders met nog eens 1.000 woningen meer.
  Wijngaarden, here we come!

 11. Sliedrecht MAG helemaal niet bouwen want er is geen stikstofruimte. Minister De Jonge roept maar wat dat op dat moment goed klinkt en later blijkt wel of het klopt of niet. Dit is een nieuw gevalletje “dansen met Jansen”.

 12. Hoe kan een minister nu zeggen ‘sliedrecht mag bouwen’ terwijl de provincie tot op heden (voor zover bekend…) geen akkoord heeft gegeven om in di stukje ‘groene hart’ te bouwen……..
  Wederom bijzonder.

 13. Nee, die opmerking is door onze redactie gemaakt, want anders zou deze inderdaad tussen aanhalingstekens staan. Overigens is de wethouder geen fotomodel, maar is zijn betrokkenheid groot bij het onderwerp. Zodoende door ons in beeld gebracht. Houd de plannen goed in de gaten, want wat wij hebben begrepen is dat een veelheid aan verschillende woningen in de toekomst worden gebouwd.

 14. Is de volgende opmerking gemaakt door een lokale zelfverheerlijker of fotomodel? “Maar je zou ook kunnen zeggen dat ministeriële verantwoordelijkheid (en het uitspreken) boven die van de bestuurder, de gedeputeerde van Provincie Zuid-Holland gaat.”
  Je zou hierover ook het tegenovergestelde kunnen zeggen of niets.
  Eerst fatsoenlijk het gesprek met gedeputeerde Anne Koning (PvdA) van Wonen en Ruimtelijke Ordening afwachten. De uitkomst zal wel ergens in het midden liggen. Duidelijk lijkt mij wel dat er stappen worden gemaakt in het proces.

  Dat woningen hoognodig zijn is wel duidelijk. Maar welke?

  Wordt binnenkort een uitspraak gepubliceerd van ons college: “de mensen in Sliedrecht zijn tevreden over het college over het afbreken en verdwijnen van veel sociale huurwoningen en blij dat voornamelijk koopwoningen worden gebouwd ook in het duurdere segment”.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld